wat kan ik

Inzamelen

Op dit deel van de website vind je initiatieven waaraan je kan bijdragen door iets te verzamelen. Spaarzegels, telefoons, levensmiddelen, kleding of verzorgingsproducten. Soms kan het zijn dat er expliciet wordt gevraagd gebruikte producten te sparen, andere keren kan het zo zijn dat ook nieuwe artikelen worden gevraagd. 

Voedsel

Voedselbanken in Nederland verzorgen wekelijks maaltijd pakketten voor zo'n 1 miljoen Nederlands die leven onder de armoedegrens (voedselbankennederland.nl). Dat dit initiatief een wezenlijke bijdrage levert aan het leven van kwetsbaren in onze samenleving, behoeft geen uitleg. Hoe mooi dat je hen kan helpen, tijdens je wekelijkse boodschappen. Neem gewoon eens wat van de volgende producten mee van het boodschappenlijstje van de voedselbank:

* Maaltijdsoepen
* Peulvruchten
* Havermout
* Vis, groente en fruit uit blik/pot
* Koffie en thee
* Volkoren pasta
* Rijst
* Couscous
* Olie

Babyspullen

Zoals ook beschreven in een ander stukje op de website, groeit 1 op de 12 kinderen op in armoede (nji.nl). Dat betekent dat er ook kinderen hun leven in armoede beginnen. Voor die kinderen en hun ouders zet stichting Babyspullen zich in (stichtingbabyspullen.nl). Stichting Babyspullen zamelt zowel nieuwe spulletjes in als dingen die nog een tweede ronde mee kunnen. Heb je dus net zelf een kindje gekregen en deel je die liefde graag met anderen, doneer dan zijn/haar kleertjes, kruik e.d. aan stichting Babyspullen. Altijd schaars en dus extra welkom zijn:
✶   Kleding & rompers in maat 50/56
✶   Rompers in maat 74/80
✶   Kleding & rompers in maat 92
✶   Hydrofiele luiers en washandjes
✶   Billendoekjes, verzorgingsproducten
✶   Dekens
✶   Hoeslakens
✶   Moltons ledikant
✶   Dekbedovertrek ledikant
✶   Lakens ledikant
✶   Kruiken
Goed dus om te weten: Stichting Babyspullen zamelt niet alleen in voor pasgeborenen, kleding tot maat 98 is welkom. En het mooie is dat er door het hele land inzamelpunten te vinden zijn. Geen babyspullen over maar wel iets doen? Je kan ook verzorgingsproducten kopen en doneren, vrijwilliger worden, je netwerk activeren of 'shoppen'  in de webshop van Stichting Babyspullen. Snel een kijkje nemen dus: www.stichtingbabyspullen.nl

Koffiezegels 

Dit is echt een goed voorbeeld van ‘kleine moeite groot plezier’. Op koffiepakken van Douwe Egberts en Perla zijn spaarzegels te vinden. Iets wat mij nooit was opgevallen en wat mij dus ook geen korting heeft opgeleverd. Want daarvoor zijn de zegels bedoelt: korting op de aanschaf van…nog meer koffie. En natuurlijk drinken ook mensen die afhankelijk zijn van voedselpakketten graag koffie. Vandaar dat de voedselbanken dergelijke zegels goed kunnen gebruiken. Ik spaar ze dan ook in een klein doosje in de keuken en stuur ze eens in de zoveel tijd in een envelop naar de voedselbank.  Overigens is het sinds kort mogelijk om ook voor andere goede doelen je Douwe Egberts zegels te sparen. Mij spreekt dat iets minder aan, ik vind de directheid van het verzamelen van de zegels die dan weer kunnen worden omgezet in koffie erg leuk. Máár Douwe Egberts maakt het erg aantrekkelijk om met hun acties mee te doen, ze verhogen jouw donatie namelijk met 20% en hebben niet de minste goede doelen aan zich verbonden (O.a. het Ouderen Fonds en het vergeten Kind). Doneren werkt dan net even anders: je maakt een account aan op de website van Douwe Egberts, levert je zegels in bij Blokker waar ze voor je worden gedigitaliseerd en via je eigen account doneer je jouw punten aan een goed doel naar keuze. Ik heb speciaal ook even op de website van Albert Heijn gekeken, maar Perla heeft deze optie niet. 

Zie hier voor een geslaagd voorbeeld van een inzamelingsactie voor koffiezegels: Koffie voor de voedselbank (grootrijswijk.nl) 

Dierenvoer

Zoals er een voedselbank bestaat voor gezinnen, bestaat er ook eentje voor de huisdieren van deze gezinnen. Als gezinnen in financiele problemen terecht komen, is het voeden van een huisdier moeilijk. En dat terwijl het gezelschap van een huisdier juist in moeilijke tijden een grote steun kan zijn.
Huisdieren zorgen voor een vermindering van stress (www.ad.nl). Daarnaast is het natuurlijk ook veel fijner voor het huisdier in kwestie om bij zijn/haar eigen baasje te kunnen blijven. Kortom, genoeg reden om de dierenvoedselbank een warm hart toe te dragen. Doneren van dierenvoer kan bij vrijwel alle dierenvoedselbanken, ook als het gaat om aangebroken zakken. Daarnaast zijn natuurlijk ook andere verzorgingsproducten welkom. Een overzicht van de bestaande dierenvoedselbanken is online te vinden (www.dierwijzer.nl),