Hoe duurzaam is je vakantie?

Hoe duurzaam is je vakantie?

Hoe duurzaam ben je bezig als je op vakantie gaat? Wat is je impact op het milieu? De afgelopen twee weken zijn we met het gezin op vakantie geweest naar Duitsland. Met drie kinderen onder de 4 jaar is dat een hele onderneming. We wilden een zo ontspannen mogelijke vakantie en toch ook rekening houden met het milieu. Lees in deze blog hoe wij dat dit keer hebben gedaan.  

Transport

Je kunt je op heel wat verschillende manieren verplaatsten als je op vakantie gaat. De meest vervuilende manier is het vliegtuig. Vliegen binnen Europa kun je beter helemaal vermijden. De eerste 20 minuten van een vlucht wordt in verhouding de meeste brandstof verbruikt. Een korte vlucht is daardoor erg milieuvervuilend. Je kunt beter een dag in de auto zitten om in Spanje aan te komen.

Afgelopen twee weken zijn wij met de elektrische auto op vakantie geweest. We hadden daardoor geen benzine nodig voor de bijna 2000 km die we hebben gereden. Daarmee hebben we zo’n 166 L benzine bespaard*. De accu moest wel opgeladen worden bij een oplaadpunt. Dat zal niet allemaal groene stroom zijn geweest, dat kunnen we niet helemaal nagaan. Duitsland loopt hierin wel voorop, in 2015 was 30% van de energieopwekking duurzaam. Al rijdend door Duitsland zagen we ook weilanden vol met zonnepanelen. Op onze locaties konden we in ieder geval groene stroom gebruiken om de auto op te laden.

20160707_115117_001[1]

Transport zorgt in het algemeen nog voor veel vervuiling en daar word ik niet blij van. Grote vrachtwagens en auto’s die met 180 km/per uur voorbij racen zorgen voor behoorlijk wat uitstoot. Maar ik zie ook dat mijn mannetjes genieten van al het moois langs de Duitse autobahn en op de parkeerplaatsen. Er waren veel wegwerkzaamheden en we weten nu heel precies welke machines daarvoor allemaal gebruikt worden. En ooit gerealiseerd hoeveel verschillende soorten vrachtwagens, opleggers en tankwagens er over de weg rijden? Dat maakt de lange autorit weer interessant 🙂

Locatie

Bij het kiezen van ons vakantieverblijf hebben we eerst gekeken naar de mogelijkheden voor ons gezin. Op vakantie met 2 peuters en een baby vraagt om een geschikte locatie. Wij zouden bijvoorbeeld graag willen kamperen, maar we maar we zagen erg op tegen de sanitaire rompslomp met de kinderen. Dat gaan we over een paar jaar weer doen.

De eerste week zaten wij in een bungalowpark dat duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. Dat zagen wij bijvoorbeeld terug in elektrische auto’s op het park en de fair trade / biologische producten in de winkel en het restaurant.

Onze tweede vakantieweek brachten we door in een herenboerentent bij een boerderij in Beieren. Dit was een combinatie van een tent en een huisje. De muren en het dak waren van tentdoek, de vloer was een vlonder en er was een douche en toilet. Elektra was niet aanwezig in de tent. Koken deden we op de houtkachel of op een campinggasstelletje.

De herenboerentent
De herenboerentent

De eerste ochtend hadden we nog geen campinggas en moesten we het doen met de houtkachel. Helaas waren we daarmee niet gelijk heel handig en moesten we het dag 1 doen met koude pap en geen koffie. Maar oefening baart kunst en de volgende dag konden we in de ochtend de tent lekker opwarmen en de koffie en pap klaarmaken. Met wat geduld is er ook prima te koken op de houtkachel. Alleen hebben onze drie jongens dat geduld niet altijd, dus vonden we het koken op ons gasstelletje ook handig.

Op weg naar de grote schuur om de machines te bewonderen
Op weg naar de grote schuur om de machines te bewonderen

Of koken op een houtkachel nou duurzamer is dan koken op een gasstel betwijfel ik. We hebben heel wat hout er door heen gejaagd. Het koken op deze manier maakt je wel bewust. Je denkt goed na over welke pan wanneer opgewarmd moet worden. Grote kans dat je daardoor wel efficiënter met de warmte omgaat.

Onze tent tussen de koeien
Onze tent tussen de koeien

Afval

Afval kun je goed recyclen, dat is beter dan het direct verbranden op een grote hoop. Thuis zijn wij vrij strikt met afval scheiden. Plastic, papier, glas en gft gaat apart van het grijze afval. Op vakantie moesten we dit loslaten, alles ging in 1 bak. In onze directe omgeving waren weinig mogelijkheden om afval te scheiden. Ben je heel fanatiek, dan kun je op zoek gaan naar plekken waar je het apart kunt inleveren. Maar hoeveel tijd moet je daar dan instoppen en moet je dan apart de auto pakken om het weg te brengen? Voor ons was de keuze daarom snel gemaakt.

Doordat alles nu in 1 prullenbak bij elkaar ging, viel ons weer op hoeveel afval we produceren met elkaar. Thuis duurt het vrij lang voordat onze grijze prullenbak vol zit omdat we alles scheiden en wasbare luiers gebruiken.
Op vakantie ben ik daar trouwens niet aan begonnen, wasbare luiers. We kozen toch liever voor het gemak van de wegwerp variant. Dat geldt ook voor de wasbare billendoekjes. Die hebben we trouwens wel echt gemist. Wat een gefriemel is het met die wegwerp doekjes als je de echte doekjes gewend bent!

Boodschappen doen

Voedsel heeft een grote impact op het milieu. Je kunt ook op vakantie gemakkelijk kiezen voor duurzamere alternatieven. We hadden zelf een voorraad eten meegenomen als basis, zoals: noten, zaden, pitten, linzen, havermout, meel etc.

We kozen ervoor om alleen vlees te kopen als we precies wisten waar het vandaan kwam. Dat kwam er op neer dat we veel vegetarisch hebben gegeten. We hadden van huis vlees en vis meegenomen, daar konden we drie dagen van eten. De tweede week konden we in de boerderijwinkel een keer vlees kopen van de eigen boerderij.

Groente en fruit kochten we in de supermarkt. Daardoor hadden we veel extra plastic verpakkingsmateriaal en niet alles was biologisch. We letten er wel op dat we lokale producten kochten, dus geen melk uit Nederland bijvoorbeeld.
Je kunt groente en fruit waarschijnlijk heel goed in de omgeving op markten of in boerderijwinkels kopen. Maar waar zijn al deze leuke plekjes? Als we met z’n tweetjes op vakantie waren geweest, zouden we daar wel naar op zoek gaan. Maar met 3 kinderen is het niet leuk om hier heel veel tijd in te stoppen.

Uitstapjes

We hebben hierin niet heel veel keuzes hoeven maken omdat we niet heel veel uitstapjes hebben gedaan. De kinderen doe je een groot plezier met weinig. Een rondje lopen langs alle tractors in het dorp, een wandeling maken door het hoge bomen bos in de bergen, spelen in een nieuwe speeltuin en een dagje naar de vakantiedierentuin.

Tierpark Nürnberg
Tierpark Nürnberg

Over de dierentuin kun je nog discussiëren of dat wel of niet duurzaam en diervriendelijk is. Ik zie het vooral ook als een belangrijk stukje educatie. Door mijn kinderen te laten zien wat er allemaal op onze wereld leeft, zijn ze extra gemotiveerd om goed voor onze aardbol te zorgen. Ik zie dit nu al terug bij onze zoon van 3 jaar. Hij is dol op dieren en natuur en wil er alles over weten. Ik hoop dat hij deze liefde vast kan houden. Ik denk dat dat een belangrijke basis is om goed voor de wereld te zorgen.

Wandelen in het 'hoge bomen bos'
Wandelen in het ‘hoge bomen bos’

 

Conclusie

Hoe duurzaam was onze vakantie? Als ik nu terugkijk en de balans opmaak, dan denk ik dat wij heel goed op bezig waren. Het is belangrijk om te kijken naar de grote klappers. Ga je op vakantie met het vliegtuig of met de auto? Daarin kun je een groot verschil maken.

We zijn heel blij dat wij zonder benzine op vakantie konden gaan. We hebben wel heel veel plastic verbruikt op vakantie en dat konden we ook niet apart inzamelen, het ging allemaal bij het restafval. Dat is jammer, maar het is maar voor 2 weken. We hebben wel op onze voedselimpact kunnen letten door heel selectief vlees te eten. Ik denk dat het voor twee weken beter is om minder vlees te eten, dan op het verpakkingsmateriaal te letten.

Na het lezen van de verborgen impact, vind ik het gemakkelijker om naar het grote geheel te kijken. Hoeveel impact maakt een keuze eigenlijk? Kijk naar je eigen impact en probeer die te verminderen. Transport, spullen en voedsel zorgen voor een grote milieu impact. Als je daarmee aan de slag gaat, behaal je de grootste winst.

Onze vakantie met de kinderen was druk en vermoeiend. Toch was het ook een bijzonder mooie ervaring met het gezin. Op vakantie gaan geeft je de kans om te genieten van onze mooie wereld. Dat hoeft niet heel ver weg te zijn. Ook in Europa en in Nederland is er heel veel bijzonders te ontdekken. Wij kijken nu al weer uit naar een volgende trip. De Waddeneilanden staan nog hoog op ons verlanglijstje 🙂

Ben jij je bewust van je impact op onze aarde tijdens de vakantie?

*Uitgegaan van een auto die 1:12 rijdt.

2 gedachten over “Hoe duurzaam is je vakantie?

  1. Leuk verslag van hoe je bewust op vakantie kunt gaan! Kinderen leren je hoe je niet te veel hoeft te willen op vakantie en kunt genieten van kleine dingen.
    Door bewust te zijn van de keuzes die je maakt tijdens vakantie, maak je al verschil.

    1. Het is heel mooi om onze wereld door de ogen van je kinderen te bekijken. Je wordt gedwongen om veel meer in het hier en nu te leven 🙂

Geef een reactie