Groene voornemens voor 2017!

Groene voornemens voor 2017!

Wat is mijn goede voornemen voor 2017? Eerlijk gezegd ben ik niet zo van de goede voornemens per 1 januari 😉 Ik start liever met een goede gewoonte als ik daar zelf zin in heb. Maar ik ben wel altijd dol op lijstjes en inspiratie. En deze tijd van het jaar leent zich goed voor lijstjes. We kijken terug en vooruit en lijstjes geven houvast.

Met deze 12 groene voornemens kun je een beetje groener het nieuwe jaar in gaan! Elke maand 1 om mee aan de slag te gaan 🙂

 1. Eten

  Eet vaker vegetarisch / plantaardig. Vlees, vis en zuivel is niet duurzaam, als je dat vaker kunt laten staan pak je veel winst. Kijk eens de documentaire Cowspiracy op Netflix en laat je overtuigen om vaker voor een plantaardige maaltijd te kiezen.
  Je kunt je nog inschrijven voor de mini vegan challenge. Daag jezelf uit om 1 week lang plantaardig te eten. Maak daarna de balans eens op, wat kun je echt nog niet missen en heb je lekkere alternatieven gevonden?

 2. Vervoer

  Kies voor de fiets, openbaar vervoer in plaats van de auto. Wij hebben een bakfiets en daarmee hebben we heel wat autoritjes bespaart. Je kunt er 3 kinderen en flink wat boodschappen in kwijt.

 3. Seizoen

  Eet groente en fruit uit het seizoen. Laat de aardbeien nu bijvoorbeeld nog even liggen en kies voor Hollandse appels! En tomaten zijn er van de zomer weer volop, nu kun je genieten van spruiten en boerenkool.

 4. Tweedehands

  Kies voor tweedehands producten. Een paar borden of glazen nodig? Kijk eens in de kringloopwinkel. Je vindt de mooiste voorwerpen. Het is soms wel even zoeken. Maar dat geeft je weer de tijd om na te denken of je het ook wel echt nodig hebt.

 5. Kleding

  Kies voor slowfashion. Het is weer bijna tijd voor de uitverkoop. Lekker shoppen? Kijk eerst eens in je kledingkast. Heb je echt iets nodig, mis je nu iets? Eigenlijk niet? Dan kun je de uitverkoop ook aan je voorbij laten gaan. Dat is pas voordelig 😉

 6. Repareren

  Is er iets kapot gegaan? Kijk of je het kunt (laten) repareren. Er zijn steeds meer initiatieven zoals een repaircafé. En wie weet heb jij wel een handige buurvrouw, vriendin of opa die je graag wil helpen.
  Mijn jongens zijn op het moment erg goed in het verslijten van broeken. In plaats van een nieuwe broek, ga ik een nieuw lapje verzorgen voor op de knieeën.

 7. Zeg nee tegen afval

  Zorg dat er minder afval je huis binnenkomt. Neem je eigen boodschappentas mee. Denk ook eens aan een katoenen tasje. Die zijn enorm sterk, je kunt er heel veel mandarijnen of appels in kwijt!

 8. Afval scheiden

  Ga (of blijf) je afval scheiden. Denk aan papier, plastic, glas, en gft. Lever oude apparaten goed in. Speelgoed waar geluid uit kwam maar nu kapot is? Misschien ben je geneigd om het gewoon weg te gooien. Maar denk even aan het batterijtje wat er nog in zit! Batterijen zijn heel erg milieuvervuilend. Zorg ervoor dat ze op de juiste plek terecht komen als ze niet meer gebruikt worden.

 9. Geld op de bank

  Kies voor een groene bank. Wat doet de bank met jouw geld? Waar wordt het in geïnvesteerd en ben je het daar wel mee eens? Wordt er geld gestopt in olie of in duurzame initiatieven?
  Neem eens een kijkje bij de Eerlijke Geldwijzer 

 10. De tuin

  Heb je een tuin? Maak de tuin vriendelijk voor de dieren. Denk aan een boom, een hoekje met stukjes hout en bladeren en wat struiken. En zorg voor lekkere bloemen waar bijen en vlinders op afkomen. De bijen hebben het moeilijk in onze versteende maatschappij, met een zakje bloemenzaad kun je ze heel gemakkelijk een handje helpen.

 11. Regenwater

  En wist je dat doordat veel tuinen bijna helemaal betegeld zijn, het regenwater niet meer goed weg kan? De riolen kunnen het niet meer aan en straten lopen onder als het hevig regent. Haal een paar stenen uit je tuin en zet er groen voor in de plaats! Ook op een schuur of een garage kun je groen plaatsen. Zoek maar eens op ‘sedumdak’. En maak gebruik van regenwater. Er zijn mooie regenwatersystemen. Maar je kunt ook heel simpel beginnen met een regenton. Dat water kun je dan weer gebruiken om je tuin te besproeien.

 12. Warme truien weer

  Wie weet krijgen we nog een echte koude winter. Je kunt je verwarming wat hoger zetten. Of trek een lekkere warme trui aan, dikke sokken en een sjaal erbij en kruip met een dekentje op de bank!

 

Een goed voornemen voor 2017? Kies af en toe voor de minder gemakkelijke weg en kies voor de aarde 🙂

Ik ga mij komend jaar vooral richten op onze tuin. We gaan over een paar weken verhuizen en onze tuin bestaat nu vooral uit zand en troep. Het lijkt mij heerlijk om dit voorjaar dat zand kwijt te zijn. Daarvoor in de plaats willen we een stuk gras, een paar bomen, struiken en hagen en een stuk voor de moestuin en bloemen. De kinderen moeten er heerlijk in kunnen ravotten. Dus eerst maar zo snel mogelijk een hek bij de waterkant!

Wat zijn jouw goede voornemens of plannen voor 2017?

6 gedachten over “Groene voornemens voor 2017!

 1. Ik neem me voor om vóór de volgende winter gordijnen van duurzame stof genaaid te hebben voor alle ramen in ons nieuwe huis. Lekker, die extra isolatie. Gelukkig heb ik mezelf hier meteen genoeg tijd voor gegeven! 😏

  1. Dan is het de uitdaging om zo lekker te gaan koken dat ze ook enthousiast worden 🙂 Succes! Mooi voornemen. Hopelijk doen velen met je mee.

Geef een reactie