Challenge crumble als ontbijt

Challenge crumble als ontbijt

In oktober is het weer tijd voor de vegan challenge. Als je meerdere bloggers volgt, dan is het je misschien wel eens opgevallen dat er tegenwoordig nogal wat challenges zijn. Je kunt het zo gek niet verzinnen of mensen dagen zichzelf uit. Een maand lang geen plastic, een maand lang geen nieuwe aankopen doen, een maand lang leven als een gemiddelde Amerikaan en al het afval op je lichaam dragen, een jaar lang leven op future food, een jaar lang lokaal eten, een maand lang minimaliseren en nu dus een maand lang veganistisch eten (leven).

Het is een ludieke manier om ergens aandacht voor te vragen en zelfonderzoek te doen. Wat doet het met je als je een maand lang al het plastic wil vermijden, hoe ingewikkeld is dat? Hoe is het om een maand lang volledig plantaardig te eten? Waar loop je tegen aan en wat kun je eigenlijk niet missen? Om die reden vind ik veel challenges interessant. En het is goed als er aandacht is voor zaken als plastic afval en dierenleed.

Ik en een challenge?

Ik ben al meerdere keren uitgedaagd om ook mee te doen aan zo’n challenge. Het zijn vaak onderwerpen die mij erg aanspreken en waar ik zelf ook graag een stapje verder in zou willen gaan. Maar echt helemaal mee doen aan zo’n uitdaging is nu niet weggelegd voor mij. Ik heb een gezin met 3 kleine kinderen en we zitten midden in een groot project van ons nieuwe huis wat heel veel tijd en aandacht vraagt. Ik kan het niet opbrengen om mijn levensstijl om te gooien. Het vraagt nogal wat aanpassingen en het leven met 3 kleine jongens is al een uitdaging op zich!

Vegan Challenge

Deze maand is onder andere de maand van de vegan challenge. Er zijn verschillende redenen waarom mensen veganistisch willen eten. Dierenleed is een bekende reden maar zeker niet de enige. Denk ook aan wereldhonger, broeikasgassen en gezondheid. Op de website van de vegan challenge leggen ze dit kort uit.

Als je er op gaat letten waar allemaal dierlijke ingrediënten in verwerkt zitten, dan kom je al snel tot de conclusie dat ons dagelijks eetpatroon is doordrenkt van dierlijke producten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit wel ei of melk in. Doordat mijn jongste zoon koemelk allergie heeft, zit koemelk steeds minder in ons dagelijkse menu. Hij wil nu ook graag eten wat wij eten dus dan is het handig als iedereen hetzelfde eet. We hebben het idee dat hij ook op ei reageert, dus dat laten we ook nog even weg uit zijn voeding. Vandaar dat ik ook experimenteer met ei vrije recepten.

Flexi plantaardig

Maar ik kan nu al zeggen dat ik niet een maand lang plantaardig ga eten. Ik wil mijn kinderen en man hier niet helemaal in meeslepen en apart koken vind ik geen optie. Ik ben blij als het eten op tafel staat als iedereen hongerig rondloopt.
Of ik uiteindelijk ook helemaal plantaardig zal gaan eten weet ik ook niet. Langzaam aan verdwijnen de dierlijke producten wel meer uit de koelkast en komen er bijvoorbeeld meer bonen voor terug. Ik vind het fijn om een verandering in onze leefstijl langzaam te laten verlopen. Bijvoorbeeld wat vaker hummus of baba ganoush als broodbeleg in plaats van kaas. En van de week ga ik voor het eerst zelf een bonenburger maken met linzen en bonen.

Vegan crumble

Door zo’n challenge langs de zijlijn te volgen, doe ik weer nieuwe ideeën op. Zoals vandaag op dag 1 de crumble! Ik zat vanmorgen vroeg om half 7 al achter de laptop (een heerlijk rustig momentje op de dag) en ik besloot gelijk even aan de slag te gaan met de crumble. Het viel mij op dat er wel veel suiker in werd gebruikt. Wij proberen zoveel mogelijk suiker te beperken in onze leefstijl, dus ik heb het wat aangepast. Toen de jongens beneden kwamen hing er al een heerlijke lucht in de keuken en konden we lekker genieten van een warme verse crumble. Mijn zoon zat het zingend op te eten (insiders weten hoe dat klinkt 😉 ) en hij zei: ‘Mama dat mag je wel vaker maken!’ Nou dat moeten we dan maar doen.

Hieronder het recept zoals ik hem heb gemaakt met de ingrediënten die wij op deze vroege ochtend in huis hadden. Het originele recept van de vegan challenge vind je op hun website.

 

Ingrediënten

Voor de kruimellaag

 • 50 gram havermout
 • 50 gram gehakte amandelen
 • 4 el speltmeel
 • ½ tl kaneel
 • ½ tl koekkruiden
 • 1 tl vanille poeder
 • 3 el olijfolie
 • 1 el water
 • 2 druppels Stevia

Voor de vulling

 • 1 grote appel met schil in stukjes
 • 1 grote peer met schil in stukjes
 • 1 el speltmeel
 • 30 gram gewelde rozijnen

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. Meng havermout met de amandelen, meel, kruiderij en stevia.
 3. Giet olie en water erop en maak er kruimels van met je handen.
 4. Meng in een kleine ovenschaal de ingrediënten voor de vulling
 5. Bestrooi het fruit met de kruimels.
 6. Bak de crumble in 25 min mooi bruin.

 

Heb jij wel eens aan een challenge meegedaan, ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Geef een reactie