Pompoen en pannenkoek een heerlijke combi!

Pompoen en pannenkoek een heerlijke combi!

Ik schreef al eerder over veganistische pannenkoeken.  Minder dierlijke producten eten zorgt voor minder belasting op het milieu. Nu de pompoenentijd is aangebroken, werd het tijd om te experimenteren met pompoenpannenkoeken zonder zuivel en ei. Het was weer een pannenkoekenfeest, de jongens hebben gesmuld en ik was ook erg tevreden! Absoluut voor herhaling vatbaar.

Ingrediënten (15 pannenkoeken)

200 gram pompoen in blokjes met schil

300 gram meel (200 gram speltmeel en 100 gram boekweitmeel)

3 tl bakpoeder

500 ml amandelmelk

2 el gebroken lijnzaad

4 el water

1 el chiazaad

1 tl koekkruiden (of kaneel als je koekkruiden iets te dominant vindt)

 

Bereiding

  • Pompoen 10 minuten koken en pureren.
  • Meel, bakpoeder, koekkruiden, pompoenpuree, chiazaad en amandelmelk door elkaar mixen (met een vork)
  • Lijnzaad en water samen in een glas, even laten staan. Na 5 minuten goed door het beslag heen roeren.
  • Laat de pan heel goed heet worden. Beetje olijfolie in de pan en kleine pannenkoekjes bakken met een doorsnee van ongeveer 15-20 cm.
  • Je kunt eventueel een spatel gebruiken om het pannenkoekenbeslag een beetje uit te smeren.
  • Als je het beslag te dik vindt, kun je ook naar eigen voorkeur wat extra (plantaardige)melk toevoegen.

Eiwitten

Ik wil niet de voedingsdeskundige gaan uithangen, maar ik was toch even benieuwd naar het eiwitten verhaal hierbij. Het is een veelvoorkomend vraagstuk, ‘mis je dan niet iets als je dierlijke producten weg laat?’

Door het weglaten van een ingrediënt, mis je ook een deel van de voedingsstoffen uit het oorspronkelijke recept. Eieren en koemelk zorgen voor eiwitten in de pannenkoekenmaaltijd. Hoeveel eiwitten heb je eigenlijk nodig per dag?

Volgens het voedingscentrum heeft een gemiddelde volwassenen zo’n 0.8 gram per kg lichaamsgewicht nodig en mijn twee oudste kinderen zo’n 0,9 gram per kg lichaamsgewicht.

Voor mijn jongens is dat ongeveer 13,5 gram eiwit per dag en voor mij persoonlijk zo’n 50 gram.

In de tabel hieronder zie je welke eiwitten ik heb toegevoegd aan het pannenkoekenbeslag en wat het verschil is.

Pannenkoekenbeslag met zuivel en ei Plantaardig pannenkoekenbeslag
3 eieren 23 gram 20 gram lijnzaad 4 gram
500 gram halvolle koemelk 17 gram 15 gram chiazaad 3 gram
500 ml amandelmelk 2 gram
Totaal 40 gram Totaal 9 gram
Totaal per pannenkoek 2,6 gram 0,6

Per pannenkoek krijg je op deze plantaardige manier dus 2 gram minder eiwit binnen.

Ik ga nog experimenteren met andere ingrediënten zoals amandelmeel en kikkererwtenmeel. Het beslag wordt dan ook anders en ik heb nog niet de ideale verhouding gevonden.

Je kunt je pannenkoeken ook eiwitrijker maken door bepaald beleg te kiezen. Hier thuis gaat er nog steeds vaak kaas over de pannenkoeken. Maar de kinderen zijn ook dol op pompoenpitten en pijnboompitten.

Maar het is de vraag of je je druk moet maken om een eiwit tekort door eieren en koemelk weg te laten in dit pannenkoekenbeslag. Mijn kinderen eten ongeveer 3 pannenkoeken. Dat is al bijna 2 gram eiwit alleen door de pannenkoeken. Dan komt er nog iets op de pannenkoek, 1 el pijnboompitten is al ruim 2 gram eiwit. En dat naast al het andere eten dat ze door de dag heen krijgen, verwacht ik dat het wel goed zit.

Nooit meer een ei?

Dat zal ik niet zo snel zeggen. Zeg nooit nooit! Maar als de pannenkoeken net zo lekker worden zonder ei, dan bewaar ik mijn eitje liever voor een moment dat ik echt ei eet. Bijvoorbeeld een gekookt eitje door een salade.

 

 

Meer info over eiwitten lees je hier.

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx

Benieuwd naar de voedingswaarde van een ingrediënt? Hier kun je heel veel opzoeken.

https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=202

4 gedachten over “Pompoen en pannenkoek een heerlijke combi!

  1. Hier zijn de eerste pompoenen ook alweer op 🙂 Zo’n mooi product waar je veel mee kunt. En pannenkoeken zijn heerlijk. Zelf denk ik dat je voldoende eiwitten binnen kunt krijgen met gezonde plantaardige voeding mits je ook voldoende kcal neemt. Wat je voor de pannenkoeken zou kunnen doen om ze eiwitrijker te maken, is met andere melk maken. Amandelmelk is heerlijk, maar qua voedingswaarde stelt t nix voor. Er zijn plantaardige melken met meer eiwitten. Persoonlijk neem ik bijna altijd een melk met toegevoegde vitamine b12, maar das dan weer een ander verhaal dan die van de eiwitten 😉

    1. Een andere plantaardige melk kan inderdaad veel uitmaken. Amandelmelk is eigenlijk net water 🙂
      Ik ben nog een beetje zoekende in andere plantaardige ‘melk’ variaties.

Geef een reactie