Druk druk druk en oja… ontbijten!

Druk druk druk en oja… ontbijten!

Het is elke keer weer een hele kunst om ’s morgens om tien over 8 iedereen aangekleed, gevoed en gepoetst klaar te hebben staan om de deur uit te gaan. Ik probeer zelf eerder op te staan zodat ik het ontbijt alvast kan klaarmaken. Maar de laatste tijd zijn de jongens nogal vroeg wakker. En eerder dan 6 uur mijn bed uit gaat mij iets te ver. Een ontbijt klaarmaken met 3 mannetjes om mij heen, zorgt er vaak voor dat ik zelf niet meer aan ontbijten toe kom. Soms kan ik nog snel iets naar binnen werken, maar dat is dan geen voedzaam en volledig ontbijt. Ik kan niet een hele ochtend door op een banaan en kop koffie.

Ik ben daarom op zoek gegaan naar snelle, gemakkelijke maar ook voedzame ontbijtjes. En vanmorgen is dat gelukt met een heerlijk bananenbrood!

Gisteren avond heb ik een bananenbrood gebakken. Ik heb allerlei recepten bij elkaar gepakt zodat het uiteindelijk een combinatie werd die voor mij goed was. Geen dierlijke producten en wel rijk aan allerlei lekkere ingrediënten. Het idee is dat ik het in plakjes snijd en het in de vriezer stop zodat ik altijd een lekker makkelijk ontbijt erbij kan pakken. Maar iedereen wilde natuurlijk even proeven, dus nu is het halve brood al op 😉 Goed teken dus!

Vanmorgen heb ik een paar plakjes opgewarmd, want warm vind ik hem het lekkerste. Met notenpasta eroverheen en een kop koffie en kop thee erbij. Een goede start van de dag en ik kon er de hele ochtend tegen aan.

Het recept

Het is een gemakkelijk recept waarvoor je niet lang in de keuken hoeft te staan. Als je het de avond ervoor maakt, kun je het de ochtend erop even in de oven of magnetron opwarmen. Je kunt het banenbrood ook koud eten, net wat je lekker vindt. Eigen baksels vind ik vaak snel minder lekker worden. Als het niet binnen 1 á 2 dagen op gaat, bewaar ik het in de vriezer.

Ingrediënten

  • 150 gram (spelt)meel
  • 50 gram havermout
  • 4 bananen
  • 2 á 3 el olijfolie / kokosolie
  • 2 el lijnzaad
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl vanillepoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el kokos
  • Handje walnoten gehakt

Verder nodig

Cakevorm
Staafmixer of keukenmachine

Bereiding bananenbrood

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng in een kom speltmeel, havermout, baksoda, lijnzaad, vanillepoeder en kaneel.
  3. Pureer met een blender of in een keukenmachine de bananen met het citroensap en de olijfolie tot moes.
  4. Meng in een grote kom de droge en natte ingrediënten tot een mooi deeg.
  5. Roer daarna de pompoenpitten, zonnebloempitten, kokos en walnoten door het deeg met een spatel.
  6. Doe het mengsel in een ingevette cakevorm (of gebruik bakpapier).
  7. Versier de bovenkant eventueel nog met pitten, nootjes, kokos of havermout.
  8. Zet het bananenbrood in de oven voor ongeveer 40 minuten. Het laatste kwartier even in de gaten houden of de nootjes bovenop niet aanbranden.

Tips

  • Baksoda en citroen zorgen samen voor een reactie zodat het baksel mooi gaat rijzen. Zodra je het mengsel gemaakt hebt, zo snel mogelijk in de oven zetten en dus niet even laten rusten.
  • Geen baksoda in huis? Laat dan het baksoda en citroen weg en vervang het door 2 tl bakpoeder.
  • Je kunt zelf experimenteren met de pitten, zaden en nootjes die er door gaan. Gebruik dat wat je lekker vindt en in huis hebt.
  • Het bananenbrood is niet zo zoet omdat er geen suiker in zit. Het zoete komt alleen van de bananen. Wil je liever een iets zoetere smaak? Doe er een paar dadels, handje rozijnen of cranberries doorheen.

 

Plantaardig ontbijten

Sinds wij hier thuis op de plantaardige toer zijn, valt steeds meer op hoe ons dagelijkse dieet doorspekt was van dierlijke producten. Tegenwoordig is het ontbijt helemaal plantaardig. We gebruiken door de havermoutpap geen koemelk meer, maar sojamelk of water. We hebben een poos ook amandelmelk gebruikt, maar we kwamen er achter dat dat helemaal niet zo’n duurzame keuze is. Verschillende kranten hebben erover bericht. Het merendeel van de amandelen komt uit Californië. Daar zijn grote problemen door de droogte. Amandelen hebben heel veel water nodig, water wat daar niet zomaar voor handen is. Daarbij voegt het niet veel toe aan je ontbijt qua voedingsstoffen. Je kunt beter een klein handje amandelen eten.  Of je maakt je eigen amandelmelk.

Wat is jouw favoriete ontbijt in deze donkere tijd van het jaar? Ik ben altijd benieuwd naar lekkere gemakkelijke ideeën 🙂

8 gedachten over “Druk druk druk en oja… ontbijten!

  1. http://www.mindyourfeed.nl/recepten/ontbijt/havermout-ontbijtcake-met-blauwe-bessen/
    Dit ongeveer is mijn favo ontbijt van het moment. Ik zet het de avond vantevoren al helemaal gemengd klaar in de koelkast, volgende ochtend alleen nog in de oven.
    2 nadelen: ik moet een hele oven verwarmen voor 1 ontbijtje (man en kids willen dit niet). En het moet nog best eventjes in de oven. Meestal eet ik het als ik terug ben van zoon naar school brengen.

    Groot voordeel: lekker zo’n warm ontbijtje ’s ochtends waarmee je eindeloos kan varieren.

    1. Klinkt heerlijk! Zoiets ga ik ook eens proberen met amandelmeel.
      Als ik wacht met ontbijten totdat mijn zoon op school zit, dan komt dat er vaak op neer dat ik pas halverwege de ochtend ontbijt en dat trek ik toch niet. Dan ga ik snaaien en eet ik eigenlijk de hele dag door kleine beetjes. Een banaan, een handje noten, nog een mandarijn etc.
      Misschien kan ik de kinderen ook wel lekker maken voor zoiets 🙂 Dat zou helemaal ideaal zijn.

Geef een reactie