Ojee… wat eten we vandaag!?

Ojee… wat eten we vandaag!?

Wat eten we vandaan? Help!

Ik vind het heerlijk om in de keuken te staan. Uitgebreid na denken over mooie menu’s en nieuwe recepten uit proberen. In de dagelijkse praktijk is daar alleen geen tijd voor. Er moet op tijd eten op tafel komen, het moet voedzaam en gezond zijn, we willen groente van het seizoen en we moeten er alle 5 lekker van kunnen eten. Daarbij moet het ook niet teveel tijd kosten, want die tijd is er doordeweeks niet. Wij eten altijd vrij vroeg omdat de kinderen ook vroeg naar bed gaan.

Ik heb vaak zuchtend boven mijn lijstje gehangen en mij afgevraagd wat we weer moesten gaan eten. Als ik moe ben, heb ik niet zoveel inspiratie en dan kom ik vaak op dezelfde gerechten uit. En dat terwijl ik weet dat er nog zoveel meer kan. Er is nog zoveel te proeven en te ontdekken in de keuken. Op de markt zie ik al die prachtige groente liggen, maar dan heb ik geen recept paraat en grijp ik toch maar weer naar de groente waar ik gewend ben om mee te koken. Dan weet ik precies wat ik nodig heb, dat ik het in ongeveer 45 minuten op tafel kan hebben en dat het een succes is bij iedereen.

Maaltijdbox

In mijn omgeving heb ik veel enthousiaste verhalen gehoord over maaltijdboxen. Het idee spreekt mij wel aan. Een box vol met ingrediënten voor een aantal maaltijden die redelijk makkelijk te maken zijn. Je hoeft geen boodschappen uit te zoeken en je hebt steeds weer nieuwe gerechten. De uitwerking vond ik vaak niet bij ons passen. Zo zag ik dat een Allerhande box gebruik maakte van pakjes en zakjes en veel verpakkingsmateriaal heeft. Andere boxen hebben weer exotische producten of zijn niet biologisch. En sommige boxen worden helemaal niet bij ons thuis bezorgd.

En toen kwam ik van de zomer ineens Beebox tegen. Een biologische maaltijdbox met Nederlandse producten. Je stimuleert de Nederlandse biologische boer en eet van het seizoen. Dat sprak mij erg aan en ik besloot het een poosje te gaan proberen.

Wat is Beebox

Bij Beebox kun je kiezen uit verschillende boxen. Er is een standaard box, een standaard box met extra’s, een vegetarische box en een koolhydraat arme box. De boxen bevatten allemaal 3 maaltijden voor 2, 3 of 4 personen. Voor de Kerst kun je straks ook een speciale kerstbox aanvragen.

Zodra je je heb aangemeld krijg je een account en kun je via de website inloggen. Daar kun je heel gemakkelijk je box wijzigen, een vakantie weekje inplannen (dan wordt de box dus niet bezorgd) of je abonnement stopzetten. Wijzigingen moet je ongeveer anderhalve week van tevoren doorgeven. Je kunt dus nooit heel lang vast zitten aan het abonnement. De recepten staan allemaal online in je eigen account. Daar kun je ook terugvinden welke basis ingrediënten je zelf in huis moet hebben. (zout peper, olie, kruiderij). Ruim van tevoren kun je de recepten bekijken, handig als je een weekplanning maakt.

Ervaring Beebox

Wij hadden gekozen voor de koolhydraat arme box. Wij eten wel aardappelen en brood, maar dan met mate. Daarvoor in de plaats eten wij veel meer groente. Bij deze box krijg je 1 vegetarische maaltijd, en 2x vlees (of 1x vis).

De box

Zodra de box binnenkwam werden mijn zoontjes gelijk enthousiast. Alsof de zak van Sinterklaas werd gebracht. ‘Ooh mama moet je kijken deze is mooi! En mama wat is dit?’ Zo leuk om op deze manier je kinderen enthousiast te maken voor het eten. Mooie verse groente ziet er ook prachtig uit en maakt mij ook enthousiast. En wat fijn dat bijna niets in plastic zat! We kochten voorheen vaak biologische groente bij de supermarkt en dat zit meestal in plastic. De beebox zorgde er dus voor dat wij minder afval hadden. De recepten staan alleen online, ook dat zorgt dus niet voor extra afval.

Recepten

De recepten waren over het algemeen heel duidelijk. De tijdsaanduiding klopte niet helemaal. Nou ben ik soms ook een wat chaotische kok met 3 mannetjes om mij heen. Als je dan iets nieuws gaat maken, dan kost dat soms net even wat meer tijd.
Het leuke was dat het bijna allemaal recepten waren die ik zelf nooit zou verzinnen. Andijviestamppot met pompoenpuree! Bomvol groente en zo vullend en lekker. En helemaal niet moeilijk. Ik heb heel veel nieuwe combinaties en ingrediënten gebruikt. Bijvoorbeeld de verse dragon, daar had ik nog nooit mee gekookt maar wat was dat lekker. Een aantal recepten heb ik bewaard en die komen nu nog steeds terug in ons weekmenu. Zoals de zuurkool schotel uit de oven, de massama curry, de pompoensoep met bonen en de shakshuka.

Kinderen

De kinderen waren niet altijd even enthousiast over de maaltijden. Maar doordat ze toch moeten eten wat de pot schaft hebben ze wel meerdere keren nieuwe dingen geproefd en ook met groot succes. Recepten waar ik zelf misschien twijfels over zou hebben (zullen ze dat wel lekker vinden?) stonden nu gewoon op tafel. Dat gaf mij ook juist rust, het is nou eenmaal zo, dit eten we.
Ik heb de recepten soms wel een beetje aangepast. Mijn 2e zoon wil graag herkennen wat hij eet. Als het een prutje is met alles door elkaar, dan herkent hij het niet en kan hij weigeren (het is een fase 😉 ) maar als alle onderdelen herkenbaar op zijn bord liggen, kan hij ineens wel lekker gaan eten. Zo werden de eenpansgerechten soms meerdere bakjes op tafel. Mijn 3e zoon geven we geen koemelk en daarvoor hebben we de recepten dus ook aangepast. Een deel van het gerecht zonder kaas, geen boter om in te bakken en geen room door de saus.

Al met al waren we erg tevreden over de maaltijden en de service. Er zat lekker veel groente bij, er was genoeg voor iedereen, de ingrediënten waren vers, de smaak was goed en de bereiding vaak vrij gemakkelijk. We vonden het wel jammer dat er regelmatig bewerkt vlees bij zat. Bijvoorbeeld een rookworst, voorgekruide teriyaki reepjes of een slavink. Dat zijn producten die wij zelf niet zouden kopen.

Veganistische maaltijdbox

Van de zomer aten wij al vaak vegetarisch en zelfs steeds vaker veganistisch. Tijdens de vegan challenge ben ik nog verder geïnspireerd om meer veganistisch te gaan eten. Maar met de beebox hadden we nog steeds zeker 2 keer per week vlees. We hadden kunnen kiezen voor de vegetarische box. Maar dat is geen koolhydraatarme box (dat heeft toch ook onze voorkeur) en er werden veel meer andere dierlijke producten gebruikt. Dan eet je geen vlees, maar wel veel meer kaas en eieren.

Veganistisch eten doe je niet alleen maar om dierenleed te voorkomen. Het draait om veel meer. Denk aan klimaat, biodiversiteit, wereldhonger en gezondheid. Sinds ik mij er meer in heb verdiept is veganisme voor mij helemaal niet meer zo extreem. Het is misschien wel heel extreem hoe wij hier in het westen eten. Interessant om eens op terug te komen.

Op dit moment zijn wij nog niet 100% veganistisch. Of we dat ooit helemaal zullen worden weet ik niet. We zijn op ontdekkingsreis en weten nog niet waar we uitkomen. We vonden in ieder geval dat de Beebox teveel dierlijke producten gebruikte. Dat is dan ook de reden dat we ermee zijn gestopt. Heel erg jammer, want we vonden de recepten heerlijk en ik vond het heel leuk om alle seizoen groente op een andere manier te gebruiken in de keuken.  En daarbij het gemak van een krat vol ingrediënten voor 3 maaltijden. Zonder daar zelf over na te denken of iets voor te doen, dat was ook erg fijn. Gemak met een groene twist 😉

Plantaardige Beebox

Zodra Beebox komt met een veganistische maaltijdbox dan zijn wij de eerste die weer aanhaken! Wie weet zijn er wel meer mensen geïnteresseerd, laat dat vooral weten! Als er ergens vraag naar is, dan komt de markt vaak wel met een antwoord.

Wat zijn jouw ervaringen met maaltijdboxen?

 

 

Geef een reactie