Social media minimaliseren

Social media minimaliseren

Het is een tijdje wat stiller geweest op mijn blog. Daar waren verschillende redenen voor. In januari zijn we verhuisd en daar kwam veel bij kijken. Veel organiseren, veel regelen, veel opruimen, heel vaak kastjes weer opnieuw inrichten omdat het toch nog niet naar mijn zin was en de tuin van een grote zandberg omgetoverd in een echte tuin.

Ik was ook afwezig op mijn site omdat ik zoekende ben in hoe ik met social media wil omgaan. Ik vind het heel leuk om stukken te schrijven en te laten zien aan mensen waar ik mij mee bezig houd. Maar onderdeel uitmaken van social media staat gelijk aan een overload aan prikkels. Ik ging steeds vaker op mijn telefoon kijken, berichten beantwoorden, statistieken bekijken, andere blogs lezen, interessante nieuwtjes verspreiden, weer een pagina liken etc. Al die prikkels maakten mij ook erg moe. En daardoor vroeg ik mij af, heb ik al die prikkels nodig en kan ik ook zonder? Ik denk dat ik zelfs veel liever zonder zou zijn en het mij ook rustiger en gelukkiger kan maken. Maar op de een of andere manier werkt die smartphone toch verslavend en is het niet vanzelfsprekend om jezelf meer rust te gunnen.

Het was tijd om mijn social media te minimaliseren. En dat ging als volgt:

Weg van Twitter

Ik ben daar ooit op gaan zitten omdat het eens uit te proberen. Maar het is nooit echt iets voor mij geweest. Het gaat té snel en je kunt zo ongeveer de hele dag op je telefoon zitten om al die tweets te lezen. Dat deed ik helemaal niet, maar zo af en toe voelde ik de verplichting om toch even te kijken.

Het lastige is dat de school van mijn zoon ook twittert. En ik vind het wel leuk om die tweets te zien. Dus misschien gooi ik wel alles van twitter af, behalve de school van mijn zoon 😊

 

Pagina’s op Facebook minimaliseren

Ongemerkt had ik een enorme waslijst aan ‘pagina vind ik leuks’ verzameld op mijn Facebook. Zoveel dat ik het gros daarvan niet eens langs zag komen op mijn newsfeed. En wat wil ik nou echt volgen op Facebook? Wat is voor mij een toevoeging? Ik kon 90% eigenlijk ontvolgen. Het was allemaal wel interessant, maar het zorgde ook voor een hoop onrust op mijn newsfeed. Ik hoef niet álles te weten. Als ik al die pagina’s echt zou willen volgen, dan zou ik de hele dag op Facebook moeten zitten. En door dat gekke algoritme van Facebook zie ik toch alleen maar die pagina’s waar ik volgens hen de meeste interesse in toon, terwijl dat niet altijd de pagina’s zijn die ik eigenlijk echt wil volgen.

 

Pushmeldingen overal uitzetten

Een trilling van je telefoon. Er is weer een melding. Een nieuwe volger op instagram, een reactie op facebook, een nieuwe email etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er wel een pushmelding van ontvangen. Ik heb nu zoveel mogelijk uitgezet zodat ik niet meer gestoord word door al die bliepjes en trillingen. Ik beslis zelf of ik iets wil bekijken.

Ook al doe je niets met de pushmelding, het is wel weer een afleiding.

 

Niet 150 keer per dag op mijn telefoon kijken.

Ik weet niet of het zo vaak is, maar volgens de docu ‘Minimalism’ kijkt de gemiddelde Amerikaan zo’n 150 keer per dag op zijn telefoon. Nou kijk ik al heel vaak op mijn telefoon om te kijken hoe laat het is. Maar daarnaast is het soms ook een soort standaard actie als ik even niets te doen heb. Sta je ergens te wachten, zit je in de trein, volg je een programma op televisie toch maar met een half oog, dan kun je ook even heel snel op je telefoon kijken.

Nu probeer ik mijzelf te bewust te maken van deze momentjes. Waarom wil ik op mijn telefoon gaan kijken? Wat verwacht ik van mijn bezoekje aan social media? Kan dat ook nog even wachten?

Niet dat ik op zo’n moment iets anders kan doen en daarmee tijdswinst pak. Maar ik pak misschien wel een rust momentje en beperk de prikkels voor mijzelf. En daarnaast wil ik aan mijn kinderen niet het voorbeeld geven dat ik de hele tijd op mijn telefoon moet kijken.

 

Weg uit onnodige whatsapp groepen

Het is niet altijd verstandig om uit een groep weg te gaan, in sommige groepen hoor je er nou eenmaal bij of je kunt de informatie eigenlijk niet missen. Je kunt ook de meldingen uitzetten, maar dan nog zie je bij het openen van je whatsapp wel weer de melding doordat de groep bovenaan staat. Ik vind whatsapp groepen handig maar vaak ook heel irritant. Er zijn teveel mensen die teveel praten in zo’n groep. Iemand maakt een melding ergens van of heeft een vraag en iedereen voelt zich geroepen om er op te antwoorden. Realiseer je hoe groot de groep is en hoeveel mensen die onbenullige junk zien langskomen. Maar ja de whatsapp groepen kan ik niet gemakkelijk minimaliseren. Ik houd het dus maar op meldingen uitschakelen. Dat scheelt al heel veel prikkels.

 

Statistieken op gezette tijden bekijken

Bij het beheren van mijn blog vind ik het leuk om naar de statistieken te kijken. Welke artikelen worden veel gelezen, welke totaal niet en hoeveel bezoekers zijn er geweest. Ik heb er zelfs een handige app voor op mijn telefoon. Dan kan ik de hele dag door op elk gewenst moment even kijken of er bezoekers zijn en waar ze naar kijken. Heel leuk, maar eigenlijk totaal niet nodig. Daar ga ik dus mee stoppen. Ik spreek met mijzelf momenten af dat ik de statistieken bekijk. Ik wil bloggen omdat ik het bloggen leuk vind, niet om de constant statistieken te kunnen bekijken.

 

Emails minimaliseren

Veel nieuwsbrieven in mijn mail gooi ik gelijk weg omdat ik toch geen tijd heb om ze te lezen. Maar ik krijg wel steeds weer die prikkel. Ik zie een mail binnen komen, denk erover na of ik die ga bekijken of niet en moet een beslissing nemen. Welke nieuwsbrieven wil ik echt lezen? Een interessante vraag, dat zijn er namelijk heel erg weinig.

Mails met informatie over je statistieken van je website, overzicht van Facebook, nieuwe volgers op twitter. Na het uitzetten van pushmeldingen, is dit eigenlijk de volgende stap. Al die overbodige info hoef ik niet te zien. Ik zoek het wel op als ik interesse heb. Soms word ik overladen met mails over een bestelling. Dat de bestelling binnen is, dat de betaling binnen is, dat het pakketje verzonden is, hoe laat het pakketje precies zal arriveren en tot slot dan of ik nog een review wil plaatsen over het artikel. Per bestelling zijn dat soms al gauw 4 á 5 mails. Misschien toch nog meer minimaliseren op mijn aankopen 😉

 

Er zijn veel meer mensen die zich bezig houden met het minimaliseren van social media. Regelmatig zie ik berichten van bloggers en instagrammers langskomen dat ze er mee stoppen of het gebruik minimaliseren. Ik begrijp dat volkomen. Het is een maffe wereld die van de social media. Je moet jezelf misschien een beetje beschermen als je graag online actief bent maar niet teveel prikkels wilt krijgen.

Hoe ga jij om met al die prikkels van social media en heb je nog tips om het meer te reguleren of te minimaliseren?

 

Eén gedachte over “Social media minimaliseren

  1. Goed stuk.Mobiele telefoon en internet is een goede ontwikkeling, maar zelf alert blijven, hoe je er mee om gaat is heel belangrijk, Als je met de buren alleen nog via de app contact hebt, en er niet meer even heen loopt, is dat niet altijd goed.

    Vera Bakker.

Geef een reactie