Het allermooiste cadeau!

Het allermooiste cadeau!

De donkere maanden zijn begonnen en daarmee begint ook de tijd van feesten en cadeaus. Bij ons begint die tijd nog iets eerder omdat wij eind oktober en begin november 2 kinderverjaardagen hebben. Mijn oudste zoon is 4 geworden en mijn jongste zoon 1 jaar, groot feest dus bij ons thuis. Maar hoe zorg je ervoor dat je huis niet volstroomt met speelgoed? Speelgoed dat op een gegeven moment niet eens meer wordt gezien door de kinderen. Met net twee kinderverjaardagen achter de rug en Sinterklaas nog in het vooruitzicht is het interessant om eens te kijken naar het concept ´cadeaus´.

Cadeaus zijn iets bijzonders

Wanneer krijgt je kind een cadeautje? Omdat hij toe is aan nieuw speelgoed, omdat hij 2,5 jaar is geworden, omdat hij kan lopen, omdat hij zindelijk is geworden, omdat zijn broertje jarig is, omdat hij iets nieuws heeft geproefd aan tafel of omdat je het zelf zo leuk vindt (jeugdsentiment). Er zijn tal van redenen te bedenken waarom je een cadeautje zou willen geven aan een kind.

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen de waarde inzien van spullen. Het moet bijzonder blijven dat je iets krijgt. Als je een kind kunt laten ervaren dat je niet om de haverklap iets nieuws nodig hebt, dan denk ik dat je daar als volwassenen veel profijt van kan hebben. We leven in een consumptie maatschappij. We consumeren er op los. Veel spulletjes kun je voor een prikkie kopen. Denk aan Alie expres, Xenos en Action. Voor een euro heb je (of opa, oma, vrienden) al een leuke prul in huis gehaald voor je kind. Je mist het geld amper in je portemonnee. Maar duurzaam is het niet. Het gaat vaak om veel plastic en veel komt uit Azië. Uit het boek de verborgen impact blijkt dat ‘spullen’ de nummer 1 vervuiler zijn!

Minimaliseren is dus goed voor het milieu.

Wij hebben hier thuis besloten dat we cadeaus bewaren voor bijzondere momenten. Een verjaardag is hét moment voor een mooi cadeau. En ook Sinterklaas is voor ons een feest waar een cadeau bij hoort.  Op andere momenten door het jaar heen geven wij in principe geen cadeaus. Er glipt wel eens een nieuw speeltje doorheen. We willen daar niet te krampachtig over doen en zijn zoekende naar een mooie balans. Je wil de keuzes van anderen respecteren en toch bij je eigen principes blijven.
Het is daarom ook interessant om eens te kijken naar andere ‘cadeaus’ die je een kind kan geven. Je kunt aankomen met een nieuw speeltje. Maar je kunt ook aankomen met een ‘belevenis’ of iets vergankelijks.

Duurzaamheid en speelgoed, kan dat samen?

Misschien ga je nog wat kopen voor 5 december. Denk dan even over deze 6 punten na.

1 Speelgoed voor de volgende ronde

Nieuwe spullen zijn een zware belasting voor het milieu. Veel wordt geproduceerd in andere landen. Die landen produceren veel CO2 voor de wereld. Vervolgens moet het vervoerd worden naar Nederland. En dan is het nog de vraag hoe lang het speeltje mee gaat.

Duurzaam speelgoed is speelgoed dat van degelijke kwaliteit is, zoals bijvoorbeeld Lego en Kapla. Het is zo degelijk dat het gemakkelijk een extra ronde mee kan. Speur marktplaats eens af en je vindt de mooiste houten treinbanen, knex, duplo, playmobil enzovoort. We hoeven het niet allemaal nieuw te kopen. Als je een klein beetje meer moeite doet, dan bespaar je in je eigen portemonnee en je doet iets goeds voor het milieu.

Wij hebben al een paar keer tweedehands duplo gekocht. Mijn zoon wilde heel graag die enorm grote treindoos van duplo omdat daar zo’n mooie brug in zat. De rest was ook leuk, maar het ging hem vooral om die brug. Op marktplaats vonden we die brug los. Zo konden we precies dat ene onderdeel geven dat hij zo graag wilde en hoefden wij niet die enorme doos voor hem te kopen.

2 Open speelgoed

Ik kwam laatst ergens de term ‘gesloten speelgoed’ tegen. Het klinkt een beetje negatief. Maar het komt er op neer dat het speelgoed is waar al een duidelijke functie aan is gegeven en waar je niet zo heel veel andere kanten mee op kunt. Speelgoed dat je eigenlijk maar op 1 manier kunt gebruiken. Een fisherprice zingende theeset, een balletjestoren, of een playmobile speeltuin. Het is niet zozeer altijd slecht speelgoed, kinderen kunnen er fijn mee spelen. Maar het is wel goed om daar over na te denken. Hoe veelzijdig is een speeltje?

Open speelgoed is het tegenovergestelde. Dat kan juist op heel veel verschillende manieren gebruikt worden en prikkelt de creativiteit van kinderen. Denk aan een doos duplo blokken, de Grimms regenboog, een wobbelboard of speeldoeken. Met open speelgoed heb je eindeloos veel mogelijkheden. Daardoor heb je misschien wel met minder speelgoed, meer spel in huis.

Je kunt bijvoorbeeld een loopwagen kopen in de vorm van een raceauto. Maar dan wordt het kind al gestuurd om die te gebruiken als raceauto. Het spel is bedacht door de ontwerpers. En dat terwijl kinderen juist zelf zulke mooie ideeën hebben! Een neutrale loopwagen kan een brandweerauto, een poppenbedje, een vuilniswagen of een kinderstoel zijn.

3 Sinterklaas op zijn paard

Soms laten kinderen zelf zien dat ze niet álles nodig hebben.

Terwijl ik een liedje zing over het paard van Sinterklaas ben ik gedachteloos met een speelgoedpaard aan het lopen over de grond. Mijn zoon van 2 zit naast mij en roept enthousiast: ´Paardje Sinterklaasje!´ Hij pakt het paard en vraagt zich af waar nou Sinterklaas is. Ik zeg ´ik weet niet waar die is, moet je maar even zoeken´. Een paar tellen later komt hij met een duplo poppetje aangelopen en vol trots roept hij ´Sinterklaas!´ 15126089_927420470692799_1668660696_oZo hadden wij ook ineens een paard met Sinterklaas  Hij had geen speciaal Sinterklaas poppetje nodig, hij bedacht het gewoon zelf. Een volgende keer is het weer een brandweerman of wie weet wat hij dan bedenkt.

Door het speelgoed in huis te beperken, worden de kinderen gestimuleerd om oplossingen te bedenken. De oplossing ligt niet voor handen, dus moeten ze zelf aan de slag.
Dat beperken van speelgoed is iets waar wij nog meer mee kunnen in huis. Regelmatig haal ik weer wat weg zodat het overzichtelijk blijft. Maar ik heb daar nog niet echt een systeem voor en soms ligt er dan toch weer teveel speelgoed in de kamer.

4 Lijstje

Ik maak voor de verjaardagen van de jongens altijd een lijstje. Dit jaar heb ik het samen met mijn oudste zoon gemaakt. Hij had een waslijst gemaakt en samen hebben we gekeken welke cadeaus hij het aller aller liefst wilde krijgen. Zelf heb ik hier en daar nog wat kleine aanpassingen gedaan en er ontstond een mooie lijst.
Zo kan de visite zien welke cadeaus echt iets toevoegen bij de rest van het speelgoed dat wij al hebben. Het is geen verplichting om hier iets van te kiezen, maar ik hoor vaak terug dat mensen het wel erg prettig vinden.

Het is ook interessant om in gesprek te gaan met je kind over zijn lijstje. Waarom wil je dat speelgoed zo graag hebben? Wat maakt het dat het zó leuk is? Je kan nog wel eens voor verrassingen komen te staan! Zo wilde mijn zoon van bijna 4 graag een duplo brandweer auto. We hebben al zo’n brandweerauto en degene die hij aanwees was bijna hetzelfde. Waarom wilde hij die zo graag? Wat bleek, de brandslang was veranderd. Die nieuwe brandslang vond hij handiger in zijn bouwwerken. Hij wilde dus eigenlijk die nieuwe brandslang.
Al pratende kun je dan samen bedenken of die hele doos wel een toevoeging is of dat hij beter wat anders kan vragen.

5 Praktische cadeaus

Kinderen spelen met speelgoed en dat vinden ze geweldig om te krijgen. Maar ook praktische cadeaus kunnen een succes zijn. Zo kreeg mijn oudste zoon een rugzak en een broodtrommel voor zijn verjaardag en mijn jongste zoon zijn eigen stoeltje voor in de kamer. Geen speelgoed, maar ze vonden het prachtig. Als het een gewoonte is dat er ook praktische cadeaus tussen zitten, dan is het voor de kinderen helemaal geen teleurstelling. Dan hoort dat er gewoon bij en daar kun je ook van genieten.

6 Cadeaus wegleggen

Er was een enorme stapel cadeaus aan het einde van de verjaardag van mijn zoon. Hij was er dolblij mee. Maar eerlijk gezegd wist hij niet meer precies wat hij had gekregen en van wie hij het had gekregen. Ik heb het grootste deel van de cadeaus even weggelegd en gezegd dat we per dag maximaal 1 nieuw cadeau erbij pakken.
We zijn nu bijna 3 weken verder en de helft ligt nog in de kast. Niet omdat hij het niet leuk vindt, maar omdat hij nog zo geniet van de paar cadeaus waar hij al wel al mee heeft gespeeld.

Op deze manier kun je ook makkelijk speelgoed vragen waar ze nog net niet aan toe zijn. Dat leg je dan nog even weg. Vooral bij jongere kinderen is dat handig omdat ze zich razendsnel ontwikkelen.

Zo kunnen we mooi nieuw speelgoed over een lange periode uitsmeren. Of dat volgend jaar en de jaren daarop ook nog lukt weet ik niet. Maar dit jaar was het geen enkel probleem.

Op naar Sint

We houden het klein, we houden het klein, we houden het klein. Het was vorig jaar een soort mantra geworden. Het is zo’n spannend en mooi feest voor de kinderen en het is al snel groot genoeg. We hadden voor iedereen 1 speelgoed cadeau, 1 praktisch cadeau en een chocoladeletter. Daarnaast kregen ze nog een gezamenlijk cadeau.

Maar als je dan met z’n vijven bent, dan is dat al snel een cadeautjes berg. Het was té spannend en té veel en niet te overzien voor ze. Dat zal over een paar jaar anders zijn, maar het is goed om daar dit jaar nog wel rekening mee te houden. We gaan het klein houden 😉 Wat we dan wel geven, daar ga ik nog even op broeden.

En dan nog Kerst

Voor mij is Kerst een feest van samen zijn en lekker eten. De kamer gezellig versieren, lichtjes aan, een mooi gedekte tafel en speciaal gerechten koken. Klinkt allemaal heel romantisch. Met 3 kleine kinderen is er natuurlijk veel hectiek in huis. Maar ook op zo’n jonge leeftijd kun je de kinderen meegeven wat voor bijzondere tijd het is.

Cadeaus horen daar wij mij betreft niet bij. Ik kan mij voorstellen dat er in andere landen andere tradities zijn. In Amerika hebben ze bijvoorbeeld geen Sinterklaasfeest maar wel cadeaus met Kerst. Hier hebben we straks net Sinterklaas gevierd, dan gaan we met Kerst niet nóg een keertje uitpakken. Er is tegen die tijd wel weer genoeg nieuw speelgoed in huis. Dan gaan we genieten van een mooie boom, gezellige lichtjes en lekker eten.

We zijn nog aan het nadenken over het introduceren van een nieuwe traditie met Kerst. Iets met spullen doneren. Daar later meer over als we het verder hebben uitgedacht

Wat is volgens jou het állermooiste cadeau voor een kind van 1, 2 of 4 jaar? Tips zijn welkom 🙂

 

PS: De titel van deze post en de prent bovenaan komen van het boek van Patrick McDonnell ‘Het allermooiste cadeau’. Een mooi prentenboekje voor kinderen (en volwassenen) over cadeaus, vriendschap en minimalisme.

12 gedachten over “Het allermooiste cadeau!

 1. Wij geven ook niet zomaar cadeautjes zonder reden. Ik ben ook altijd fan van een boek als cadeau. Of kleertjes die ze toch nodig hebben. Als ik zelf cadeaus koop voor verjaardagen van neefjes en nichten, check ik ook altijd even bij de ouders wat ze van mijn idee vinden. Jouw tip om cadeaus op de groei te geven en even opzij te leggen vind ik wel top!

  1. Boeken vind ik zelf inderdaad ook erg leuk om cadeau te geven en om te krijgen. Die nemen gelukkig niet zoveel ruimte in 🙂

   Kleding is ook een goede, mijn zoon heeft nog een pyjama nodig. Ik ga je tip onthouden!

 2. Ik probeer zelf cadeautjes te maken : leeskussens, DIY-kampkit, potlodenrol, een rokje met elastiek, een dino-cape, … Jouw tijd is meestal het beste cadeau dat je aan iemand kan geven, … Thans wordt dat niet altijd zo geapprecieerd ;o) In ieder geval sta ik helemaal achter je gedachtengoed : open speelgoed, fantasie, duurzaam en hou het klein! ;o) Niet slecht, die bewustwording… aldoende leert men!

  1. Wat leuk dat je zelf cadeautjes maakt! Dat zou ik ook wel meer willen doen. Volwassenen heb ik wel eens zelfgemaakte granola cadeau gegeven in een leuk potje. Maar voor kinderen ben ik nog niet zo creatief geweest.

   En echte aandacht is inderdaad een heel mooi ondergewaardeerd cadeau 🙂

 3. Laatst naar een lezing geweest over kado’s. Ging over wat past bij welk kind. Elk kind prefereert immers een ander speltype. Knutselspullen geven aan een kind die het liefst de hele dag in bomen klimt en rent is bijvoorbeeld minder passend (tenzij je een duidijk doel hebt met het knutselspul)

  Wij hanteren met Sint eigenlijk al jaren het principe van 1. Kadootje wat ze zelf heeeeeel graag willen 2. Een kadootje die wij ze gunnen en geschikt achten. 3. Een pyjama (eigenlijk elk jaar ook wel nodig 4. Iets om samen te doen . Voorheen hadden we nog 5. Een boek.
  Maar sinds ons lidmaatschap van de biep doen we dat eigenlijk niet meer, boeken lenen we wel.

  Wbt kado’s voor de leeftijden die jij noemt: ik kwam er laatst achter dat er coöperatieve spellen bestaan voor kinderen. Waarbij je moet samenwerken en het niet per se om het winnen gaat. Vanaf een jaar of 4 bestaan er veel van dit soort spellen (bv verkrijgbaar op earthgames, ik heb geen aandelen 😉 )
  Hier wil oudste van bijna 6 het allerliefst een ijskleimachine van play doh, die krijgt hij ook. Jongste van 2,5 vindt het hele speelgoedboek leuk 😉 , die krijgt haar eigen stiftenkoffer. Samen krijgen ze kapla en de regenboog van grimms.

  1. Het is inderdaad goed om naar het kind te kijken. Mijn oudste zoon maak je bijvoorbeeld niet blij met Playmobil, die wil alles kunnen monteren en demonteren.

   Zo’n coöperatief spel klinkt wel heel erg leuk. Ik ga eens kijken 🙂

   Kapla en de Grimms regenboog staan hier ook op het ideeën lijstje. Er wordt veel gebouwd in huis en dat kun je ook leuk samen doen.

 4. Zelf vind ik het ook leuk om een klein fotoboekje te maken voor een jarig kind. Bijvoorbeeld met foto’s van logeerpartijtjes of een leuk uitstapje samen. Leuk om te maken en om te geven. Lekker nagenieten van mooie momenten, want de leukste dingen in het leven zijn geen dingen 😉

 5. Ok wij willen de wereld verbeteren! Mijn complimenten……..wat heb je dit mooi verwoord! Zeer inspirerend en waardevol!! Met 12 vrijwilligers organiseren wij een speelgoedruilfeest. Deze info kwam voor mij /ons op het juiste moment. Dank!

  1. Wat een mooi initiatief. Ik zou daar graag meer over willen weten. Kun je daar iets over vertellen, eventueel via een mailtje ofzo.

Geef een reactie