10 Tips voor een duurzame en eerlijke garderobe

10 Tips voor een duurzame en eerlijke garderobe

Jarenlang ben ik mij te buiten gegaan met kleding kopen. Totaal niet bewust van fair trade of biologische katoen. Ik kocht kleding die leuk stond en goed zat. Ik ging kleding kopen als ik tijd en zin had. Een miskoop? Het bleef achterin de kast liggen en verdween vervolgens in de kledingbak. Om kleding tweedehands te kopen kwam al helemaal niet in mij op.
Vrij abrupt gingen mijn oogkleppen af. Ik zag een documentaire over de kledingindustrie en ik voelde een weerstand om nieuwe kleding te kopen en stelde het even uit. Maar in mijn grote gezin kwam het moment dat er weer kleding nodig was natuurlijk al vrij snel. Wat doe je dan als kleine wereldverbeteraar? Dan ga je op zoek naar een nieuwe manier om je te voorzien van kleding! Lees hieronder mijn tips voor een duurzame en eerlijke garderobe. En ik zal vast onthullen dat niet eens veel meer geld hoeft te kosten!

1 Ga voor slow fashion

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Of het makkelijk uitvoerbaar is, hangt af van je eigen shopgedrag. Het is in ieder geval goed voor je portemonnee en je houdt tijd over.

Slow fashion is de tegenhanger van fast fashion. Fast fashion is een winstgevende formule van de grote modeketens zoals H&M en Primark. Het staat voor zeer snelle wisseling van collecties, snelle aankopen en relatief lage prijzen. Fast fashion is erg trendgevoelig, grote kans dat de kleding die je nu koopt volgend jaar alweer uit de mode is.

Slow fashion staat voor kleding die lang mee gaat, duurzaam is en niet te trendgevoelig. Het hoeven niet perse dure merken te zijn. Het gaat erom hoe je met kleding omgaat en hoeveel je ervan koopt.

2 Vermijd impuls aankopen

Komt eigenlijk voort uit de tip hierboven over slow fashion. Denk heel bewust na over de kleding die je nodig hebt. Heb je echt 10 broeken nodig? Draag je niet het liefst die ene broek die het lekkerste zit en het makkelijkst te combineren is? Kun je dat leuke shirtje eigenlijk wel dragen met iets anders of ligt het al snel achter in je kast? Denk wat langer na over een aankoop. Als je een tweede of derde keer terug komt in de (web)winkel, ben je dan nog steeds zo enthousiast?

3 Ga zorgvuldig met je kleding om

Gebruik de wasdroger zo min mogelijk, strijk binnenste buiten en was op lage temperaturen. Zorg ervoor dat je je kleding zo lang mogelijk mooi houdt, ga er zorgvuldig mee om. Zo gaat het langer mee en hoef je minder snel iets nieuws te kopen. Dat scheelt ook in je eigen portemonnee.

4 Koop tweedehands

Tweedehands kleding is al op de markt gebracht. Vaak kan het prima nog een ronde mee. Waarom zou er dan weer nieuwe kleding gemaakt moeten worden? Laten we eerst de kleding opmaken die al beschikbaar is.

Kleine maatjes kinderkleding worden vaak volop aangeboden. Kinderen groeien snel en hebben het soms amper gedragen, de kleding ziet er dan nog heel goed uit.

Er zijn tal van manieren om tweedehands kleding te kopen. Marktplaats, ruilfeestjes, koningsdag, kringloopwinkel of bijvoorbeeld een verkoophoek in jouw gemeente op Facebook.

5 Onderzoek welke merken duurzaam en eerlijk zijn.

Grote modeketens hebben mooie woorden over duurzaamheid en eerlijkheid. Maar wat betekent dat echt in de praktijk, hoe kritisch is een bedrijf voor zichzelf? Kijk op onafhankelijke websites en onderzoek zelf welke merken echt voor duurzaamheid gaan en bij welke merken dit meer een wassen neus is:

 • Fairwear geeft informatie over merken die wél iets goeds willen doen in de keten.
 • Rank a Brand wil merken stimuleren om verantwoord en duurzaam te handelen. Aan de hand van een vast aantal criteria beoordelen ze een merk en geven ze het een label.
  mmm2016-05-24 (1)

Veel mensen hebben voorkeurskledingmerken. Probeer eens wat nieuwe “goede” merken uit en misschien vind je zo een wereldvriendelijker merk dat bij je past.

6 Geef katoen een 2e leven

Ben jij een handige wereldverbeteraar? Repareer je kleding weer of vermaak het tot iets nieuws. Maak bijvoorbeeld van een oud t-shirt een tasje.

Gooi oude kapotte kleding in ieder geval nooit zomaar in de prullenbak. Katoen is erg milieuvervuilend om te produceren. Het is doodzonde om het dan bij het restafval te gooien. Geef katoen een tweede leven! Kun je er zelf niets mee? Zorg dan dat het gerecycled wordt. Veel kledingbakken accepteren ook kapotte kleding en er zijn steeds meer winkels waar je kapotte kleding kunt inleveren.

7 Kleding huren

Heb je een feestje of een bijzondere gelegenheid waarvoor je iets speciaals wil dragen? Je kunt kleding ook huren of lenen. Dan kun je telkens weer schitteren in een nieuwe jurk en draag je niet hetzelfde als op het vorige feest. Misschien draag je dan zelfs wel kleding die je je anders niet zou kunnen veroorloven.

8 Maak je eigen kleding

Maak precies die outfit die je wil dragen door het zelf te maken. Als jij van biologisch katoen of gerecycled katoen je eigen kleding maakt, kost dat tijd en energie. Wedden dat je dan veel bewustere keuzes gaat maken in het kiezen van je kleding?

9 Stel vragen en laat je stem horen

Om de kledingindustrie in de goede richting duwen moeten de consumenten hun stem laten horen. Dat ben je dus zelf. Stel vragen en maak bedrijven bewust dat we het anders willen. De kledingindustrie is afhankelijk van ons. Dus hoe vaker ze dit soort vragen horen hoe groter de kans is dat het uiteindelijk opgepikt wordt.

 • Stel vragen via websites, Facebook, mail een keten of spreek personeel in de winkel aan. Laat je favoriete merk weten dat je transparantie wil. Wat kunnen zij vertellen over duurzaamheid en arbeidsrechten?Naar mijn idee zijn vragen het meest effectief als ze veel gezien worden. De Facebook pagina van een bedrijf is daarom een mooie plek voor een kritische vraag of opmerking en zorg ervoor dat anderen jouw reactie liken zodat de impact maximaal is.Laatst heb ik bijvoorbeeld zelf de Hema een bericht gestuurd (welke moeder met jonge kinderen kan zonder de ‘hemarompertjes’) met de vraag waar hun kleding wordt gemaakt. Het wordt namelijk niet vermeld in het kledingstuk. Waarom niet? Ik heb nog geen antwoord gekregen, dus heb ik mijn vraag nu ook op Facebook gesteld.
DSC02897
Hema rompertje
 • Op Rank a Brand  kun je een standaard brief versturen naar een merk om ze een zetje in de goede richting te geven. 
  mmm
  2016-05-302016-05-30 (2)
 • De website van schonekleren heeft een aantal voorbeeld vragen op een rijtje gezet die je kunt stellen.

Je vraagt je misschien af wat het nut is van een vraag waar toch geen antwoord op komt. Maar als deze vraag steeds weer terug komt, dan kan er een gesprek ontstaan. Hoe moeten ze erop reageren? Als de dialoog op verschillende plekken start, kan er iets veranderen.

10 Ontdek nieuwe plekken om je kleding te kopen

Mijd de plekken waar de kleding niet duurzaam is of waarbij het merk niet transparant is. Als je er niet komt, kom je ook niet zo snel in de verleiding en raak je niet gefrustreerd. Ontdek nieuwe (online) winkels en merk dat er nog steeds genoeg keuze is.
Je betaalt waarschijnlijk meer voor een kledingstuk dan bij de H&M. Maar als je heel bewust items uitkiest voor je garderobe en niet koopt om het kopen, dan zal je waarschijnlijk net zo duur (of goedkoper) uit zijn.
Daarbij moet je je afvragen of je wel die hele lage prijs wil betalen voor kleding, want daar zit een hoge prijs voor het milieu en de arbeiders aan vast. Ik heb onder andere mooie kleding gekocht bij:

 • Goed van Toen
  Kinderkleding. Winkel in Amsterdam en uitgebreide webshop.
 • Wat mooi
  Dameskleding.
 • Eko de Peko
  Kinderkleding
 • Brandmission 
  Winkel in Haarlem en uitgebreide webshop. Aanbod in duurzame mode & lifestyle
 • Armed Angels
  Dames en Heren kleding
 • Wehkamp
  Tegenwoordig is er een aparte fair fashion afdeling waar diverse merken worden verkocht.

Hieronder nog een aantal tips die ik kreeg van volgers:
heb je nog meer tips, laat het vooral weten!

Universe on a t-shirt 
Hele gave shirts!
Miss Green
Supershirt
Bamboo daddy
Bamboo groeit heel snel en is daarmee veel    milieuvriendelijker dan katoen.
Rianne de Witte 
Nederlandse ontwerpster
No mode 
In apparel 

Op de site van de fashion challenge uit België staan veel nuttige tips hoe je kunt beginnen met verandering.

Tot slot

Ik ben nog zoekende in mijn tocht naar duurzame en eerlijke kleding. Waar kan ik leuke en eerlijke kleding kopen en hoeveel kleding heb ik eigenlijk echt nodig? Ik wil het liefst dat alle kleding in mijn kast ook echt gedragen wordt en niet alleen opvulling voor mijn kast is. Dit wil ik mijn kinderen ook meegeven. Kies met zorg je kleding uit en geniet ervan.

Mijn zoon van 3 jaar is erg geïnteresseerd in mooie kleding en kiest in de ochtend graag zelf zijn kleding uit. Ik zie dat hij het liefst dat ene shirt kiest waar hij zo dol op is. Daar kan ik wat van leren. Variatie is leuk tot een bepaalde hoogte. Maar als er teveel te kiezen is, pak je toch vaak dat waar je zeker van bent.

Wat is voor jou dé tip voor een duurzamere garderobe?

 

7 gedachten over “10 Tips voor een duurzame en eerlijke garderobe

 1. Basiskleding kun je verschillende uitstraling geven met bijv. een sjaal, grote ketting of klein vestje. Is allemaal fair te koop en ook 2e hands. Overigens was ik sjaals, vestjes etc niet te vaak. Echt vies wordt het niet, gewoon een dagje buiten aan de lijn in de wind en het is weer heerljjk fris. Dat scheelt was en kleding gaat zo ook langer mee.

  1. Goede tip! Met accessoires kun je veel doen 🙂
   En te snel wassen is sowieso een dingetje. Ik probeer er steeds meer op te letten dat ik kleding pas was als er vlekken op zitten of het echt gaat ruiken. Een spijkerbroek kun je op die manier echt meerdere dagen dragen. En wil je niet dagenlang dezelfde broek aan, dan kun je hem ook weer even in de kast leggen. (hangt wel een beetje af van het gedrag van mijn kinderen 😉 )

 2. Toen de kinderen klein waren kreeg ik ook veel gedragen kinderkleding van familie en vrienden en kocht ik ook regelmatig tweehands kleding voor ze. En repareerde ik vaak de kapot gevallen broeken en maillots. De kinderen zijn groot en de gang naar tweedehandskleding maak ik nauwelijks meer. Maar ik repareer nog steeds kleding. Een spijkerbroek die kapot is van het schuren tegen het fietszadel of een winkelhaak. Veel mensen vinden dat raar. Maar wat is raarder kleding weggooien of repareren? En kleding die ik niet meer draag probeer ook door te geven aan vriendinnen.

  1. Mooi om te lezen 🙂

   En jammer dat mensen dat tegenwoordig raar vinden. Ik hoop dat mensen zich weer meer bewust worden van de waarde van een ’s impel’ kledingstuk.

 3. Ik ben nog niet zo bewust bezig met kleding. Wel probeer ik de laatste tijd erg bewust te kopen. Het is handig dat ik een vaste stijl heb. Zo draag ik bijna steevast rokken tot de knie met truitjes of topjes. Handig om alles te combineren ook, zo een vaste stijl. Wel heb ik geen droogkast, en strijk ook voorzichtig en binnenste buiten. Lang geniet van kleren en zo min mogelijk kopen is de boodschap. Met een totaal renovatie voor de deur is alle spaarzaamheid welkom.

  1. Je bent misschien niet bewust bezig, maar onbewust doe je al heel veel. Een droger heb je ook eigenlijk niet echt nodig. Ik zie het steeds meer als een luxe product waar je ook gemakkelijk zonder kunt.

Geef een reactie