Waar koop jij je kinderkleding?

Waar koop jij je kinderkleding?

Het is alweer zo’n anderhalf jaar geleden dat ik de webwinkel GOED van toen ontdekte. Ik kwam daar terecht omdat ze een jubilieum shirt van Smafolk verkocht met auto’s wat ik graag wilde voor mijn zoon. Inmiddels geniet mijn tweede zoon ook van het shirt en mijn 3e zoon gaat dat vast ook nog heel vaak dragen. Het is gewoon een geweldig shirt en iedereen die het aanziet bij de jongens is er enthousiast over. Logisch dat het na 10 jaar nog een keer werd uitgebracht.

De koop van dat shirt ging mij alleen nog om het uiterlijk, ik vond de print heel gaaf. De meeste kinderkleding kwam toen van bijvoorbeeld de Hema of de H&M. Maar langzamerhand begonnen mijn ideeën over (kinder)kleding te veranderen. Nadat ik wat research had gedaan naar de kledingindustrie, kwam er een omslag in mijn koopgedrag. Ik ging op zoek naar eerlijke kleding en wilde een bewustere en duurzame kledingkast.

Impuls aankopen en volle kledingkasten

Bij de Hema kun je je mandje vol gooien met shirts die er leuk uit zien, prima kwaliteit hebben en niet zo veel kosten. Maar hier lagen na verloop van tijd de kledingkasten vol met kleding die maar heel weinig gedragen werd.

Als een shirt maar 3 euro kost dan heb je het misschien al gekocht zonder dat je echt bij het nut ervan stil stond. Als een shirt 25 euro kost, denk je waarschijnlijk net even iets langer na over het nut van dat shirt. Grote kans dat de aankoop dan een stuk bewuster is.

Kinderen worden soms snel vies en een extra setje is fijn, maar je hoeft niet te overdrijven. Ze groeien snel, van 0 tot 1 jaar hebben kinderen ongeveer zo’n 7 kledingmaten gedragen! Daarna gaat het gelukkig wel iets langzamer, maar ze blijven groeien. Ik heb nog stapels kinderkleding liggen die amper zijn gedragen. Omdat ze er te snel uitgegroeid waren of omdat het toch niet zo heel leuk was of het was niet te combineren.

Wij hebben nu steeds mínder kleding in de kast, maar steeds méér kleding die gedragen wordt.

Wat hebben ze echt nodig?

Ik heb mooie polo’s en overhemden liggen, maar daar doe ik mijn zoons geen plezier mee. Als ik mijn oudste zoon vraag wat hij voor een belangrijk feestje aan wil, dan roept hij vol trots ‘mijn walvis t-shirt!’ Tja, waarom zou ik dan gaan lopen leuren met een polo waar hij alleen maar zuur van gaat kijken.

Ik wil dat mijn kinderen lekker (buiten) kunnen spelen en kleding dragen waarin zij zich fijn voelen. Ik hoef het ten slotte niet zelf te dragen. Voor mij is het fijn als het er leuk uitziet, maar dat zit gelukkig wel goed met de fijne merken die ik heb ontdekt.

Bij GOED van toen is de kleding in de webshop niet opgedeeld in een jongens en meisjes afdeling. En dat is met een reden. Wie zijn wij om te bepalen of iets bij een jongen of meisje past? Ik vond het zo mooi om dit te ontdekken. Ze heeft helemaal gelijk! Door die splitsing niet te hebben, ga je veel meer ‘open-minded’ naar de kleding kijken.

Waar koop ik kinderkleding?

Ik hoef niet zo heel vaak kinderkleding meer te kopen. Mijn oudste zoon van bijna 4 jaar groeit niet meer zo erg hard. Voor mijn andere zoons hebben ik nog bakken vol kleding staan. Maar ook voor hen koop ik zo nu en dan wel iets nieuws (of tweedehands). Niet alle kleding van mijn oudste zoon staat automatisch ook goed bij mijn tweede zoon. De één is blond en heeft een zacht uiterlijk, de ander is donkerder en veel expressiever. Daar pas je de kleuren en de kleding ook op aan. 3x een zoon betekent dus niet dat je alles zomaar kunt doorschuiven.

Sinds ik ben overgestapt op een eerlijke en duurzame garderobe, kom ik eigenlijk niet meer in echte winkels. Nou heeft dat misschien ook te maken met het feit dat ik nu 3 kleine kinderen heb. Ik ga niet voor de lol met 3 kinderen shoppen, dat wordt een groot drama.

De kinderkleding komt nu vooral van 2 webshops. GOED van toen en Eko de Peko. Ze hebben allebei eerlijke kinderkleding. Sommigen merken komen overeen, maar ze hebben ook allebei hun specialiteiten. Zo heeft GOED van toen bijvoorbeeld ook babykleding. Eko de Peko heeft weer het merk Coq en Pate. Daar is hét walvis t-shirt van. Dat shirt is heel heel heel erg vaak gedragen!! En GOED van toen heeft weer het fan-tas-ti-sche merk Smafolk! De panda jas van dit seizoen was een hele grote hit! En nu hebben we net de ijsberen winterjas binnen gekregen. Ik moest hem snel in de kast leggen, want mijn zoon wilde hem al vast gaan dragen!

Ik ben blij dat ik deze adresjes heb ontdekt en hoop dat steeds meer mensen de weg naar eerlijke en duurzame kinderkleding gaan vinden 🙂

 

 

 

2 gedachten over “Waar koop jij je kinderkleding?

    1. Fijn om zoveel tweedehands door te krijgen in de familie of in de omgeving!
      Het lastige is soms dat je vuilniszakken vol krijgt waarvan je maar een klein deel gebruikt. Het is even een uitzoekwerkje, maar dan maak je met elkaar wel optimaal gebruik van kleding. En dat is natuurlijk het beste voor de wereld 🙂

Geef een reactie