Wasbare luiers versus wegwerp luiers.

Wasbare luiers versus wegwerp luiers.

Wat ben je trots als je kleintje al snel na de geboorte begint te plassen en te poepen. Het werkt! Dan sta je er misschien nog niet bij stil hoe vaak dit zich nog gaat herhalen en hoe vol je vuilnisbak raakt. Na de geboorte van mijn 2e zoon kwamen we er al snel achter dat ons restafval vooral bestond uit luiers. Ik las een artikel over wasbare luiers en wilde de uitdaging aangaan. Ik verdiepte mij in de wereld van wasbare luiers en probeerde het een en ander uit.

En is het een go of een no-go werd mij later wel gevraagd. Naja dat antwoord vind ik niet zo simpel. Hoe meer ik er over las, hoe kritischer ik ben gaan kijken naar luier gebruik in het algemeen. Er is geen kort antwoord over wat de beste keuze is. In dit artikel wil ik je inzicht geven in de verborgen impact van de luier en wat een duurzame keuze is.

Luiergebruik in cijfers (in Nederland)

– Jaarlijks 561.000 kinderen in de luiers
– Jaarlijks 144 miljoen kilo luierafval
– Een kind draagt gemiddeld 5.300 luiers (zo’n 5 per dag)
– Ruim 4% van het huishoudelijk afval in Nederland bestaat uit luiers (bron Milieu Centraal)

Productie luiers

Als je het over duurzaamheid en luiers hebt, dan heb je het niet alleen over afval. De luier wordt uiteindelijk natuurlijk wel weggegooid en de afvalberg zie je in je eigen prullenbak. Maar de luier moet ook gemaakt worden. Dat geldt ook voor de wasbare variant.

Wasbare luiers zijn niet meer de hydrofiele doeken die je eerst moet vouwen en vast moet maken met een speld. Het zijn heel handige systemen die erg lijken op wegwerpluiers.

Ze kunnen gemaakt worden met verschillende grondstoffen, bijvoorbeeld:
Katoen:  veel water, veel bestrijdingsmiddelen en veel chemicaliën nodig
Biologisch katoen: veel water nodig, geen bestrijdingsmiddelen en chemicaliën nodig.
Bamboevezel: minder water nodig, bamboe groeit snel. In de verwerking soms wel veel chemicaliën gebruik.

De wasbare luier hoeft maar 1x geproduceerd te worden en kan jarenlang mee gaan. Voor een kind volledig in de wasbare luiers, heb je zo’n 25 á 30 luiers in huis. Dat hangt er een beetje vanaf hoe vaak je wil wassen en welk systeem je gebruikt.

Wegwerpluiers hebben ook de laatste 20 jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Je kindje houdt langer een droog gevoel (het is de vraag of dat iets positiefs is). Maar de luiers zijn ook dunner geworden en er is steeds minder materiaal nodig voor het maken van 1 luier.

Voor de productie van een wegwerpluier heb je nodig:
Papier/houtpulp (soms gebruiken luiermerken duurzaam gecertificeerd materiaal, zie verderop)
Plastic (grondstof aardolie, een niet-hernieuwbare grondstof)
Synthetische korrels (Super Absorberend Polyacrylaat – SAP-korrels)

De wegwerp luier moet elke keer opnieuw geproduceerd worden en elke keer opnieuw ingepakt en vervoerd. Een kind heeft gemiddeld zo’n 5.300 luiers nodig, ongeveer 100 pakken luiers.

Keurmerk

Als je voor wegwerp luiers hebt gekozen, dan is er heel wat te kiezen. Ga je voor de goedkoopste of voor degene waar je aan bent gewend? Je kunt ook letten op het volgende keurmerk:

keurmerk luiers

Het Nordic Ecolabel
Dit label stelt een aantal eisen aan de luier en aan de productie daarvan:

-De pluizige papiervulling (houtpulp) moet afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen of uit zagerijrestanten.
– Er zijn eisen voor de hoeveelheid recyclebare materialen in de luier en de verpakking
– Er zijn afspraken over afvalbeheer
– Geurstoffen (parfum) zijn niet toegestaan
– Schadelijke chemicaliën zijn niet toegestaan (ftlaten en formaldehyde in de plakstrip)

Gebruik

De manier waarop je luiers gebruikt, kan ook een groot verschil maken in milieu impact.

Wasbare luiers.
Je kunt ervoor zorgen dat de luier echt duurzaam wordt door in het gebruik bepaalde keuzes te maken. Zo zorg je voor een zo laag mogelijke impact:

 • Tweedehands kopen
 • Gebruiken bij je 1e kindje en dan ook bij je 2e en 3e of 4e 😉
 • Na de luierperiode weer verkopen
 • Biologisch katoen of bamboe
 • Overbroekje liever niet van PVC kunststof
 • Wassen op 40 graden (hele vieze eventueel op 60 graden)
 • Voorweken in koud water
 • Meewassen met andere was in volle trommel
 • Inleggers gebruiken, dan vangt de luier meer op.
 • Geen wasverzachter, het katoen neemt dan minder vocht op.
 • Zuinig zijn met wasmiddel
 • Niet in de droger maar aan de waslijn drogen.

Wegwerp luiers
Deze luiers gooi je elke keer in de vuilnisbak. Je hebt niet zo heel veel keuze in het gebruik. Je kunt er wel op letten dat je je kindje niet té snel verschoont. Zit er nog maar een mini plasje in of is de luier nog droog, gooi hem niet gelijk in de container. Er zijn speciale luierzakjes en luierafvalemmers te krijgen (extra materiaal). Maar je kunt de luier ook in 1x in de kliko gooien.

Er zijn verschillende pogingen geweest om luiers te composteren en te recyclen. Toch komt dit nog niet groots van de grond.

Kosten

Luiers zijn prijzig, dat kan een reden zijn om voor wasbare luiers te kiezen. In eerste instantie schrik je misschien van de prijzen van de wasbare luiers. Het is dus fijn om te weten wat je op lange termijn kunt besparen. Milieu Centraal heeft een kostenberekening gemaakt.
Het luiergebruik is per kind heel verschillend (soort luier en de luiertijd verschillen natuurlijk), vandaar de minimale en maximale kosten. Dat hangt af van bepaalde keuzes en gewoontes. (zie gebruik)

Soort luier Kosten gemiddeld Minimaal Maximaal
Wasbaar € 820 € 260 € 1350
Wegwerp € 1250 € 750 € 1750


Kaatje Katoen
verkoopt wasbare luiers en geeft advies in consulten. Ze hebben een berekening gemaakt wat het kost om wasbare luiers te gebruiken als je ze nieuw aanschaft. Hun conclusie is dat je €500 bespaart op de gehele luierperiode van 1 kind.

Zindelijk

Je kunt er lang en kort over praten. De beste milieu besparing is zindelijk worden! Het schijnt dat wasbare luiers ervoor zorgen dat je kind eerder zindelijk is. Waarom? Het meest gehoorde antwoord hierop is dat je kind het beter voelt in een wasbare luier. Het kind zou dan eerder gemotiveerd zijn om daar iets aan te doen.
Of komt het doordat ouders het gedoe van wassen zat zijn en er meer moeite voor doen om hun kind zindelijk te krijgen?

Zodra je als ouder met zindelijkheid te maken krijgt, merk je al snel dat er grote verschillen zijn. Je hoort over kindjes die zindelijk zijn met anderhalf jaar. Maar sommigen zijn pas na hun 3e verjaardag echt zindelijk.
Uit eigen ervaring weet ik dat je als ouder vooral veel geduld moet hebben. Zindelijkheid kun je niet afdwingen (beter van niet zelfs!)

Eigen ervaring

Deze blog had ik al een tijdje geleden geschreven, maar ik kon hem nog niet plaatsen. Ik merkte namelijk een verandering bij mezelf en ik wil wel een eerlijk verhaal schrijven.

We hebben 3 zonen, die zijn nu 3 en 2 jaar en de jongste is net 9 maanden.  Zoon 1 is zindelijk (dat is natuurlijk de beste oplossing). Zoon 2 en zoon 3 zitten in de eco wegwerpluiers. Mijn jongste zoon heeft zo’n half jaar in de wasbare luiers gezeten. Mijn 2e zoon heeft (in een andere periode) ook zo’n half jaar in diezelfde wasbare luiers gezeten.

Nu gebruiken we wegwerpluiers en zoveel mogelijk wasbare billendoekjes. De wasbare luiers staan op Marktplaats. Tijdens het uitproberen heb ik al een aantal keer luiers verkocht op marktplaats, ze worden gemakkelijk verkocht. Er is een grote tweedehands markt.

Waarom doet een kleine wereldverbeteraar de wasbare luiers de deur uit?

Vanuit de groene ideologie heb ik het een tijd echt geprobeerd. Ik wilde graag onze afvalberg verminderen. En ik vond dat ik daar best een beetje moeite voor kon doen.

Maar ik moet nu wel eerlijk toegeven dat het op dit moment niet lukt. De belangrijkste reden daarvoor is dat het té veel is, de wasmanden zijn áltijd vol. De drie jongens zorgen voor veel wasgoed. We moeten regelmatig schone onderbroeken uit de wasmand halen omdat ze alweer op zijn in de kast.

Ik voelde toch een soort verplichting om de luiers te gebruiken. Mensen zeiden wel eens tegen mij ‘elke luier die je uitspaart is er weer een!’. Dat vond ik eerst een heel opbeurende gedachte, maar ik ben daar toch anders tegen aan gaan kijken. Ik zie een stapel wasbare luiers die weinig gebruikt wordt. De luiers zijn geproduceerd en hebben daarmee wel al het milieu belast. Hoeveel milieuwinst kan ik pakken als ik de luiers dan maar part time gebruik? Als een ander ze tweedehands overneemt en ze wel intensief gaat gebruiken, dan is er weer milieuwinst. De luiers worden dan wél gebruikt en ze hoeven niet opnieuw geproduceerd te worden.

Met pijn in mijn hart heb ik de luiers te koop gezet. Maar ik zal blij zijn als ze de deur uit zijn. Het zijn nu extra spullen in huis waar ik mij mee bezig moet houden. Als die lade straks leeg is, geeft dat niet alleen ruimte in de commode maar ook weer ruimte in mijn hoofd. Bijvoorbeeld voor nieuwe ideeën om onze ecologische voetprint te verlagen

Wasbaar versus Wegwerp

Wat is nu de meest duurzame keus? De wegwerp luier of de wasbare luier?

Zorg je ervoor dat je wasbare luiers zo duurzaam mogelijk gebruikt, dan is de wasbare luier de meest duurzame optie.

Wil je niet beginnen aan de wasbare luiers? Zorg dan dat je luiers met een keurmerk koopt. Ik koop mijn eco luiers bij Greenjump.

Wat voor soort luiers gebruik jij?

 

Bronnen

https://www.milieucentraal.nl/winkelen/spullen-en-diensten/luiers/

http://eoswetenschap.eu/artikel/zo-scoren-de-luierfabrikanten-en-retailers

http://eoswetenschap.eu/artikel/meer-over-de-duurzaamheidsranking

http://eoswetenschap.eu/artikel/wassen-weggooien-composteren

https://blendle.com/i/de-volkskrant/zo-snel-mogelijk-uit-de-luiers/bnl-vkn-20150822-4915492

https://blendle.com/i/nederlands-dagblad/veel-ouders-willen-aparte-container-voor-luier/bnl-nedag-20160202-4_18313

 

4 gedachten over “Wasbare luiers versus wegwerp luiers.

 1. Wat een heerlijk eerlijk verhaal! Onze grootste meid (nu 3,5) heeft dankzij een weddenschap én mijn koppigheid enkel wasbare luiers gedragen, ons klein manneke (een dik jaar) draagt thuis altijd de wasbare, maar ’s nachts en als ik alleen met de kindjes op stap ben, schakel ik nogal makkelijk over op wegwerp. Met zo’n 2 kleintjes om voor te zorgen vind ik het wel comfortabel om iets minder vaak te moeten verversen. Maar eigenlijk stiekem wil ik wel graag weer op fulltime wasbaar overschakelen.

  1. Wat leuk dat je wasbare luiers gebruikt 🙂 En dus ook voor een 2e kind, extra duurzaam 😉
   Ik ben er ook groot voorstander van. Als we het net even een klein beetje rustiger zouden hebben, dan zou ik het zeker ook doen! Ik vond ze in gebruik fijn en de vieze boel waar ik van tevoren bang voor was viel echt reuze mee.
   Mijn zoon poept alleen zeker 4x per dag, dan gaat het wel erg hard met al het materiaal en de wasjes.

 2. Fijn dat je het allemaal zo uitgezocht hebt! Wij hebben hier altijd wegwerpluiers gebruikt. We hebben wasbare luiers geprobeerd, maar het werkte gewoon niet. Het was niet te doen in combinatie met werken buiten huis, kinderdagverblijf en een dochter die echt ontzettend veel melk dronk als baby. Na een uur waren de wasbare luiers alweer doorweekt 🙂 Ik heb destijds een proefpakket online besteld en later weer verkocht via marktplaats. Ze waren binnen no time verkocht en deze mensen waren er wél tevreden over, dus dat is tenminste niet verspild denk ik dan maar 🙂

 3. Mooi dat je het hebt geprobeerd, de wasbare luiers. Als je met je kind veel buitenshuis bent, wordt het gelijk al meer behelpen. Zeker omdat veel kinderdagverblijven er niet aan mee werken.
  Daaraan merk ik ook dat het nog erg onbekend is. In mijn omgeving kende ik ook eigenlijk niemand die ook wasbare luiers gebruikte. Ik was daar heel erg bijzonder in. Dat maakt het ook lastiger.

Geef een reactie