Breken met melamine

Breken met melamine

Begin dit jaar hebben we het plastic servies van de kinderen verhuisd naar de zandbak. Onze kinderen eten in principe alleen nog maar van aardewerk en drinken uit glas of rvs. Niet zozeer vanwege hun leeftijd (nu 3, 2 en 0 jaar). Maar het voelde niet meer fijn om onze kinderen zoveel plastic en melamine voor te schotelen

We kiezen voor biologisch eten omdat we het een fijn idee vinden dat er geen gifstoffen zijn gebruikt. Als we het belangrijk vinden bij ons eten, dan is het ook interessant om na te denken waarin je dat biologische eten opdient.

Melamine in ons huis

Wij gebruikten het melamine servies volop. Een kommetje voor de pap, de soep of een toetje. Een bordje voor brood, stukjes fruit, groente of een warme maaltijd.

Na gebruik ging het servies in de vaatwasser. Het viel ons wel eens op dat de melamine kommetjes ‘knetterden’ als we de vaatwasser direct na afloop open deden. Dit vonden we maf, het klonk alsof het kon gaan barsten. Terwijl er op het servies stond dat je het gewoon in de vaatwasser mocht stoppen.
Na verloop van tijd beschadigden de bordjes erg, ze zaten vol krassen. De kommetjes werden ook niet meer goed schoon. Als we tomatensoep hadden gegeten dan bleef het kommetje rood, dat kregen we er niet meer uit. We hebben wel eens een kommetje weggegooid en weer een nieuwe gekocht omdat het er niet meer uit zag.

Maar met onze veranderende ideeën over duurzaamheid, werd ook dit iets waar we wat mee wilden.

Waarom geen melamine meer voor ons?

Melamine is een synthetische stof die gebruikt wordt bij het maken van kunststof. Je kunt er sterke, harde en lichte materialen mee maken. Het is makkelijk om te vormen en te kleuren. Dat is de reden dat het veel wordt gebruikt voor kinderservies.

In 2013 werd een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd. Daaruit bleek dat er restjes melamine in je lichaam terecht komen als je iets warms serveert in het servies. Het advies is tegenwoordig dan ook om geen warme maaltijden in melamine op te dienen.

Melamine zou wel veilig zijn als je het gebruikt voor koude gerechten. Maar volgens verschillende bronnen is het ook kras- en slijtvast en onbreekbaar. Wij hebben ervaren dat een bordje heel makkelijk in tweeën breekt op de tegels. En onze bordjes en kommetjes zaten vol met krassen. Vooral die krassen vonden we akelig. Als het kommetje beschadigd en er komt een kras in, dan komt er dus een beetje melamine in je eten. Dat vonden we geen fijn idee. Het is nog niet duidelijk hoe gevaarlijk het is en vanaf welke hoeveelheden. Wij wilden liever geen risico meer nemen en besloten melamine in de ban te doen.

Aardewerk en glas

Onze kinderen zijn overgestapt op aardewerk borden en gewone glazen. De jongens vonden het geweldig dat ze een ‘echt’ bord kregen, net zoals papa en mama! Deze reactie verbaasden ons eerst een beetje. Ze waren nogal gehecht aan hun boerderij kommetje en konijnen bordje. Maar die waren ze  eigenlijk direct vergeten en ze vroegen er nooit meer om.

Een aardewerk bordje of een echt glas kan gemakkelijker breken. Dat is in die 8 maanden 1x gebeurd. Toen hadden ze ook gelijk door wat er mee gebeurt als je een beetje te wild doet. Maar ze willen niet dat iets stuk gaat en weg moet. We zijn er ook niet boos over geworden, het feit dat het bordje stuk ging, was al erg genoeg. Het is daarna niet meer gebeurd. Er zal vast nog wel eens iets breken, maar het is de vraag of dat altijd door de kinderen zal komen 😉

Consuminderen en kinderen

Sinds ruim een jaar probeer ik te consuminderen in ons huis. Minder spullen en meer rust, het lijkt mij heerlijk. Het gaat in hele kleine stapjes. Het kinderservies is daar een voorbeeld van. Onze keukenkastjes staan behoorlijk vol. Allerlei verschillende soorten bordjes. We deden het kinderservies weg vanwege onze zorg over melamine. Maar eigenlijk gaf het ook weer wat meer rust in onze keukenkastjes.

Zodra je kinderen krijgt, kom je er achter hoeveel handige spulletjes er wel niet bedacht zijn voor kinderen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat wel. Sommige producten zoals billendoekjeswarmhouders zijn misschien wel erg bizar. Maar eigenlijk is kinderservies ook een product waar bedrijven aan kunnen verdienen en waar we onze kast verder mee kunnen opvullen.

Onze jongste zoon van 10 maanden kan nog niet met een bordje omgaan. Die gaat er mee spelen en gooit het binnen een mum van tijd op de grond. Maar we zouden hem ook geen plastic bordje geven, het leidt alleen maar af van het eten. Wanneer gaan kinderen van een bordje eten? Bij ons zodra ze hun bord laten staan op tafel. En dan kan dat ook prima een aardewerk bordje zijn.

Recyclen

Je kunt melamine trouwens niet recyclen. Wellicht dat dat verandert in de toekomst, de recycling technieken blijven zich ontwikkelen. Maar vooralsnog belandt het bij het restafval en wordt het dus verbrand. Zonde van de grondstoffen! Dus als je melamine niet meer wil gebruiken, kun je er beter een andere bestemming voor kiezen. Bij ons is het zandbak speelgoed geworden.

Wat gebeurt er met een kapot aardewerk bord dat je weg gooit? Je mag het niet in de glasbak gooien, aardewerk verstoort het recycle proces. Het moet volgens Milieu Centraal bij het restafval. Het restafval wordt verbrand, uit de ‘slakken’ die overblijven worden nog waardevolle materialen gehaald die worden gebruikt bij bijvoorbeeld de aanleg van wegen.

 

Spullen eruit en ruimte terug

Kinderservies is er bij ons uit gegaan en heeft plaats gemaakt voor wat extra ruimte in de kast. Geen zorgen over melamine resten in het eten en geen overbodige spullen in de kast. Daardoor ben ik mij ook weer bewust geworden van spullen die wij denken nodig te hebben maar eigenlijk vooral overbodige opvulling blijken te zijn.

Ik ben de laatste tijd veel bezig met opruimprojectjes. We gaan komende winter verhuizen, alles wat we eigenlijk niet nodig hebben, wil ik ook niet mee verhuizen. Ik ben benieuwd hoe ver we komen met onze kleine stapjes 🙂

Alternatief voor melamine

Wil je toch graag een vrolijk kinderbordje maar liever geen melamine? Er zijn tegenwoordig heel veel vrolijke bordjes die gemaakt zijn van bamboe vezels. Ze kunnen tegen een stootje maar zijn niet zo stevig als melamine, ze zijn niet onbreekbaar. Op verschillende websites zijn deze bordjes te koop. Onder andere bij Greenjump en Eerlijke kleertjes.

Verder lezen

http://duurzaamheidskompas.nl/blogs/melamine-keukengerei-veilig-of-giftig/

http://www.greenjump.nl/Categorie/Eten-en-Drinken/Servies/Kinderservies

http://maastrichtporselein.nl/3/nieuws/43/wegwerpbekertje-of-porselein-/

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1558449/

https://www.blabloom.com/nl/blog/algemeen/waarom-we-bij-blabloom-melamine-weren/337/

 

Eén gedachte over “Breken met melamine

  1. Ik heb ons plastieken kinderservies ook vervangen door bamboebordjes in vrolijke kleuren, om dezelfde reden als jullie! Maar nu las ik onlangs op een blog (vergeten waar) dat er ook toch ook een klein beetje melamine in die bamboebordjes zit… Gromgromgrom!

Geef een reactie