Regen? Maak er optimaal gebruik van!

Regen? Maak er optimaal gebruik van!

Verhuisd

Het is een paar weken wat stiller geweest hier op de website. We zijn net verhuisd en hebben alle virusjes van heel Nederland zien langskomen. Maar nu is het tijd voor de eerste blog vanuit ons nieuwe huis. Over regen, duurzame keuzes en onze eigen ervaring.

Er komt deze week weer veel water uit de lucht. Een mooi moment om een stil te staan bij al die regen. Waar blijft al dat water en kun je er zelf misschien iets nuttigs mee doen?

Jaarlijks valt er in Nederland zo´n 700 tot 900 mm regen. Vergeleken met andere landen is dat niet enorm veel. Er zijn plekken in India waar jaarlijks bijna 12.000 mm regen valt. Het verschil met Nederland is wel dat er hier het hele jaar door steeds wat regen valt, we kennen geen regenseizoen waarbij het dagenlang regent. Maar we kennen ook geen seizoen waarbij het wekenlang droog is.

Waar gaat het regenwater heen?

Je staat er misschien niet zo vaak bij stil omdat het meestal wel goed gaat. Maar waar gaat het regenwater heen?

In de natuur is het duidelijk waar het heen gaat. De aarde neemt het water op en het zakt naar beneden. Maar Nederland bestaat niet meer alleen uit natuur. Er is bebouwing en veel straat en asfalt. Het regenwater kan daar niet doorheen. Om er voor te zorgen dat het water zich niet in onze straten gaat ophopen, hebben we putten in de straat. Het regenwater loopt daar naar toe en gaat zo het riool in. Het riool zorgt ervoor dat het water langzaam de aarde inzakt.

Maar er komen steeds vaker heftige buien in Nederland waarbij veel water in één keer valt. De riolen kunnen het niet aan en de putten lopen over. Het duurt lang totdat de riolen leegraken en al het water uiteindelijk weg kan. Gevolg is dat er plassen ontstaan op straat die niet weg kunnen. In het geval van zware regenbuien is het zelfs zo dat de straat helemaal kan onderlopen. Daardoor kan weer veel schade ontstaan.

Om er voor te zorgen dat we al dat regenwater goed kunnen lozen, moeten er oplossingen komen. Gemeentes kunnen bepaalde maatregelen nemen en afspraken maken. Maar zelf kun je ook iets doen. Vooral mensen met een tuin kunnen het nodige bijdragen.

Wat kun je zelf doen?

 • Zorg ervoor dat je tuin niet alleen maar uit bestrating bestaat. Het regenwater kan dan nergens heen en moet naar het riool. Kijk ook naar het soort bestrating. Waaltjes laten meer water door tussen de voegen dan grote tegels van 100 bij 100 cm die strak tegen elkaar aan liggen.
 • Denk ook eens aan grind, houtsnippers of een schelpenpad als materiaal voor een pad in de tuin. Dat is waterdoorlatend.
 • Kijk of de regenpijp aangesloten kan worden op de sloot in plaats van op het riool.
 • Zet een regenton in je tuin onder de regenpijp.
 • Maak een sedumdak op een plat dak. Als er geen zonnepanelen liggen 😉
 • Maak een watertuin waarin water de vrije ruimte krijgt. Je kunt bijvoorbeeld een vijver laten
  aanleggen die in hoogte kan verschillen of je maakt gebruik van waterreservoirs onder de grond.
 • Leg een regenwatersysteem aan dat in verbinding staat met toilet en wasmachine.

Regenwater en drinkwater

Dat laatste puntje, een regenwatersysteem, is iets wat wij hebben laten aanleggen bij ons nieuwe huis. Het idee kwam vooral door de vraag waarom spoelen wij onze toilet door met drinkwater?

We hebben hier drinkwater in overvloed, het is goedkoop en het komt altijd uit de kraan. We spoelen er zelfs onze toiletten mee door! De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 120 L water per dag. Zo’n 33 L daarvan wordt door het toilet gespoeld en 13 L gebruikt voor de wasmachine. Kan dat niet anders? Het is hier volop beschikbaar en we kennen geen schaarste. Maar waarom zouden we het water speciaal filteren om er vervolgens onze wc mee door te spoelen? Zonde van de waterzuivering!

Het kan dus ook anders. Het is een investering (die hopelijk in de nabije toekomst minder groot wordt). Maar als je een regenwatersysteem laat aanleggen, kun je er voor zorgen dat je je toilet doorspoelt met regenwater. Je kunt zelfs je tuinkraan en je wasmachine er op aansluiten. Het is zacht water waardoor het zelfs beter is voor je wasmachine. Je hebt minder last van kalkaanslag waardoor je machine langer mee kan gaan en je hebt minder wasmiddel nodig.

Regenwatersysteem, hoe werkt het?

Er zijn velen systemen beschikbaar. Wij hebben voor een systeem gekozen dat gebruik maakt van een grote zak. Het is vrij gemakkelijk en snel aan te leggen. Je hoeft geen grote put te graven in de tuin of dure systemen aan te laten leggen. Het werkt als volgt:

Het regenwater dat op je dak valt, gaat via de regenpijp naar beneden. Normaal gaat het dan via een buizen stelsel naar het riool. Maar je kunt het ook via een omleiding laten aansluiten op een zak die onder de grond ligt. Bij ons ligt die zak in de kruipruimte van de garage. Die zak dient als reservoir en is bijvoorbeeld aangesloten op toilet en wasmachine. Heeft het een tijdje niet geregend en is de zak van 4500L leeg? Dan schakelt het toilet automatisch over op leidingwater. Is de zak vol en kan er niets meer bij, dan wordt het water alsnog via het riool afgevoerd.

Het water gaat via een filter naar je leidingen. Er komt dus geen prut en vies water in je wasmachine. Het water is gewoon schoon, het is alleen geen drinkwater.

Het filter moet je eens in de 1 á 2 jaar even omspoelen bij de kraan, verder heb je er geen onderhoud aan.

Ervaring

We wonen nu ruim een maand in ons nieuwe huis en het heeft al heel wat geregend en we hebben al heel wat wasjes gedraaid. Van het systeem merken we niets, we weten niet hoe vol of leeg de zak is. Het toilet spoelen we gewoon door en de wasmachine doet het prima. Alleen als je in de kruipruimte van de garage gluurt, dan zie je een grote opgeblazen zak liggen.

Het zou leuk zijn om te zien hoeveel water je daadwerkelijk bespaart. Hoeveel water heb je opgevangen en hoeveel heb je daarvan gebruikt voor het toilet en de wasmachine? Oftewel hoeveel heb je kunnen besparen? En hoe vaak is de zak leeg of vol? Is de zak na een dag lang regenen volgestroomd of nog lang niet? Komt misschien gewoon omdat ik getalletjes zo leuk vind.  Noodzakelijk is het niet. Het is belangrijk dat het werkt, we merken vanzelf dat ons watergebruik minder wordt.

Wat doe ik als kleine wereldverbeteraar?

We wonen in een nieuwbouwwijk met veel bestrating en weinig groen. Er zijn genoeg parkeerplekken voor al die huishoudens met twee auto’s. Dat is fijn voor de autobezitters. Maar helaas gaat dat dus wel ten koste van groen in de wijk. De grond hier vlakbij Amsterdam is duur en extra ruimte maken voor een groenperkje zal erg kostbaar zijn.

Als we het dan in de straat niet krijgen, dan doen we het maar in onze eigen tuin. We hebben voor zoveel mogelijk groen gekozen. Alleen daar bestrating waar we ook echt denken dat we het nodig hebben. In onze voortuin hebben we wel deels grote tegels liggen voor de auto. Maar daar ligt ook ons regenwatersysteem. Dus hopelijk stroomt al dat water in onze ondergrondse regenzak. Bij onze schuur in de tuin gaan we nog een grote regenton neerzetten met een klein kraantje onderaan. Mijn oudste zoon verheugt zich nu al op die ton in de tuin. Van de zomer kunnen ze dan heerlijk spelen met water zonder dat de drinkwaterkraan daarvoor open hoeft.

Op deze manier dragen wij ons steentje bij om het regenwater een goede bestemming te geven. Bijvoorbeeld de grond of de wc in 🙂 Het is een kleine bijdrage, maar we zijn blij dat we dit kunnen doen.

 

www.ikleefmetwater.nl

www.riool.info

 

 

 

17 gedachten over “Regen? Maak er optimaal gebruik van!

 1. Top! Hier worden de wasjes en plasjes ook met regenwater gedaan. Vrienden van ons willen zelfs regenwater voor de doiche installeren, laar ik heb eens gelezen dat dat toch een beetje te dapper is, aangezien je huid wel heel veel opneemt wat er niet hoeft te zijn,

  1. Ah ja dat kan ik mij voorstellen. Misschien heb je wel filters die net even iets meer filteren? Watergebruik bij het douchen kan flink oplopen. Maar dat kan je ook wel weer reguleren. Dagje niet douchen en korter douchen. Ik denk dat wij dat nog even ‘gewoon’ houden

     1. Interessant dat ze er verschillende ideeën op nahouden. Ik ga het eens bekijken, ben benieuwd.

 2. Zo goed dat je het hier over hebt! Bij mijn moeder in het dorp is jaren terug de riolering aangepast, Eigenlijk ook van de zotte toch dat we schoon water gebruiken om de wc door te spoelen? In mijn huur huisje is het helaas allemaal een beetje te jaren 70. Beetje lastig want verbouwen kan en mag niet.

  1. Dat is inderdaad een gevolg, dst er allemaal dure aanpassingen nodig zijn in de straat. Zonde!

   Een verhuurder zou dat dan moeten oppakken. Maar ja dan moet je toevallig een idealist treffen. Dat zal lastig worden. Het kan soms.wel helpen om het bij de gemeente aan te kaarten. Soms moeten mensen even wakker geschud worden.

Geef een reactie