Voedselverspilling in ons gezin – deel 1

Voedselverspilling in ons gezin – deel 1

Het is de laatste jaren een veel besproken onderwerp, voedselverspilling. Voordat voedsel bij ons op het bord beland, moet het eerst geproduceerd worden. Denk aan de landbouwgrond, eventuele verwerking, transport en verpakking. Als het voedsel dan vervolgens in de prullenbak belandt, is dat niet alleen zonde van het geld. Het is ook zonde van de onnodige milieu impact.

Het lijkt vaak om kleine beetjes te gaan, even een korstje een mini kliekje of een bodempje in een glas. Maar als je al die kleine beetjes bij elkaar gaat optellen, dan komt de gemiddelde Nederlander uit op zo’n 50 kg weggegooid voedsel per jaar. Dat is meer dan 150 euro per persoon en ongeveer 14% van de boodschappen.

Probeer je eens voor te stellen hoe die 50 kg voedsel eruit ziet. Hoeveel ruimte zou dat in beslag nemen, hoeveel dagen zou je daar van kunnen eten? Die 50 kg blijft een beetje een abstract getal dat mij niet heel veel zegt. Het is veel als je bijvoorbeeld bedenkt dat 1 courgette 300 gram weegt en een boterham ongeveer 30 gram.

Op de foto

Ik had ineens het geinige idee om al het voedsel dat wij verspillen, vast te gaan leggen op foto. Ik probeer altijd op verspilling te letten door restjes goed te bewaren en kleine porties op te scheppen. Maar stiekem wist ik eigenlijk wel dat ook wij best wat voedsel weg gooien. Maar wat gooien wij dan allemaal weg en kunnen we daar iets tegen doen?

Door het maken van foto’s moest ik ineens heel erg eerlijk zijn tegen mijzelf. Je kunt iets snel even weggooien in een groen bakje en het daar een beetje mee wegmoffelen. Je weet dat het zonde is maar als je het heel snel doet, dan ben je het misschien wel weer zo vergeten. Doordat ik nu alles eerst op de foto ging zetten voor het weggegooid mocht worden, merkte ik al direct een verandering op.

Als ik met de kinderen aan tafel zat en zag hoe er gegeten werd, dan voelde ik al een foto aankomen. Ik ging daardoor al anders met het eten om. Zelf meer restjes opeten, de restjes sneller in een bakje doen zodat het lekker blijft en iets alerter zijn bij zoon nummer 3 die nog niet zo heel erg handig is in eten.

En dan moest ik de foto maken. Ik voelde dat ik een soort extra verantwoording moest afleggen. ‘Moet ik dit wel weggooien, kan ik er dan echt niets meer mee?’ Ik werd er creatiever door. Broodkorstjes gingen wat vaker naar de vogeltjes en restjes werden nog vaker bewaard of verwerkt.

Dia1

Restjes

Die restjes bewaren is wel een risico. Onze koelkast is vaak goed gevuld en het past allemaal net (niet…). Veel producten hebben geen vaste plek. Daardoor is er meestal weinig overzicht. Een restje doe ik keurig in een bakje en dat zet ik dan ergens in de koelkast waar een plekje is.

Al snel kan ik een restje vergeten. Een klein bakje met salade staat ergens tussen de olijven, kaas, tomaatjes, rode pepers, melkpakken en boter. Na een paar dagen, als de koelkast wat leger wordt, komt er zo’n bakje tevoorschijn. Bij het opendoen word ik dan soms misselijk van de geur, ojee dat kan ik echt niet meer eten 🙁

Wat gooien wij vooral weg?

In Nederland zijn de meest weggooide voedingsmiddelen: Zuivel, brood, groente, fruit en sauzen/oliën.

Wat gooiden wij het meeste weg? Als ik mijn foto’s terugkijk, dan gooien wij vooral veel brood weg. Een tweede plek gaat naar zuivel (een bodempje melk of een paar happen pap).

Fruit gaat bij ons ook wel eens weg als het ligt te verrotten op de fruitschaal. We zijn daar wel alert op. Maar als er een paar drukke hete dagen zijn, dan kan het ineens heel snel gaan! Afgelopen week probeerden we zoveel mogelijk in de koelkast te bewaren. Maar we hebben veel fruit en die koelkast is vaak al erg vol. We eten allemaal 2 stuks fruit per dag, dat zijn zo’n 70 stuks fruit per week!

Groente gooien we het minste weg. Die restjes gaan altijd nog wel op of we bewaren ze. Als we groente weggooien, is het omdat we een restje zijn vergeten in de koelkast en het bijna aan het weglopen is. Of omdat we het te lang bewaard hebben en het ligt te verpieteren. ‘Oja we hadden nog een halve komkommer achterin de koelkast liggen…’

Dia1

Grootste verspilling bij ons thuis

Als ik naar al de foto’s kijk, dan kom ik tot de conclusie dat de meeste voedselverspilling komt door de kinderen. Niet dat ik nu de schuld op hen wil afschuiven 😉 Maar met peuters en een baby’s is het lastig inschatten hoeveel ze zullen gaan eten. Soms eten ze dagenlang als een bouwvakker en dan ineens laten ze hun bordje pap staan. Het duurt even voor je een nieuwe trend hebt ontdekt en er achter komt dat ze nu minder nodig hebben.

Ook met het meenemen van lunch is het lastig inschatten hoeveel je nodig zult hebben. Een halve afgekloven boterham die een middag in broodtrommeltje ligt te broeien tussen de boter en de notenpasta is niet meer zo smakelijk.

En tot slot is onze jongste zoon (nu 10 maanden) ook een grote verspiller geweest. We hebben hem leren eten met de rapley methode. Dat betekent dat je het eten niet pureert en fijnprakt maar dat je alles in stukjes aanbiedt. De afgelopen 4 maanden heeft hij heel wat broodkorstjes en stukjes groente en fruit verspild. Het werd fijngeknepen, plat gesabbeld, uitgesmeerd en het belandde op de grond.  Maar nu hij 10 maanden is, merken we dat hij gelukkig nog maar weinig verspild. Hij eet bijna alles op (als het hem zint)

Oplossingen

Wat kunnen wij doen om voedselverspilling te voorkomen? Na een weekje observeren is de conclusie heel simpel.

1. De koelkast organiseren.
Als we iets meer structuur aanbrengen dan is er meer overzicht. Een keer extra boodschappen doen kan ook helpen, dan hoeft hij ook wat minder vol.

2. Kleinere porties maken voor de kinderen waar mogelijk.
Bij het ontbijt is dat geen optie. Ik ben blij als ze allemaal aan tafel zitten met een bordje pap en ik zelf ook nog aan ontbijten toekom.
Bij de lunch en het avondeten kan dat wel. Met het avondeten gaat dat al heel goed. Bij de lunch zou ik kunnen overstappen op eten klaarmaken aan tafel in plaats van eten vooraf klaarmaken.

3. Restjes goed benutten
Ik probeer zelf de restje van mijn jongens op te eten. Een halve boterham, een bodempje soep, een bakje yoghurt. Maar er zijn grenzen. Soms heb ik zelf echt genoeg gehad en soms is er zo erg op gesabbeld of in geknepen dat ik er meer zoveel trek in heb. Restjes probeer ik ook wel eens door te schuiven naar onze middelste zoon, ons vuilnisbakkie. Hij wil vaak nog wel een paar hapjes yoghurt of pap extra.

Ik ben benieuwd of ik iets kan veranderen in onze patronen en of we voedselverspilling nog meer tegen kunnen gaan. Het lijkt mij ook interessant om eens een periode lang te wegen wat wij allemaal weggooien. Hoeveel gewicht is het bij elkaar? Zouden wij dan in die buurt van die 50 kg per persoon komen?

Hoe ga jij om met voedselverspilling?

 

PS: Op mijn instagram account wilde ik mijn voedselverspilling bijhouden. Ik heb een aantal interessante foto’s kunnen plaatsen. Maar sommige foto’s waren zo smerig dat ik ze er maar niet op gezet heb. Soms moeten woorden maar genoeg zijn.

 

 

 

 

2 gedachten over “Voedselverspilling in ons gezin – deel 1

  1. Wat een mooie manier om te doen! Ik doe zelf ook restjes in de koelkast, zoveel mogelijk in glas of doorzichtige plastic bakjes zodat ik kan zien wat er in zit (en in wat voor toestand). Daarnaast heb ik op vrijdag altijd een leftover dag, dan eet ik de restjes en maak ik n maaltijd met dat wat er nog in huis is. Ook maak ik juices met de slowjuicer, daar kan ook fruit/groenten in wat net niet meer zo lekker lijkt.

    1. Restjes in glas bewaren is inderdaad wel slim, dan kun je gemakkelijk zien wat er in zit. Ik heb ook wat rvs bakjes en dan kan het wat sneller aan je aandacht ontsnappen

Geef een reactie