Hoe bak jij je pannenkoeken?

Hoe bak jij je pannenkoeken?

Langzamerhand is het zo gegroeid dat het op woensdag pannenkoekendag is. Ik eet dan vaak alleen met de kinderen en dan vind ik het handig als er iets op tafel staat waarvan ik zeker weet dat ze het lekker vinden.
Ik zie het ook als een vegetarische maaltijd. Vanwege de milieu impact van vlees proberen we vaker vegetarisch te eten. Maar kunnen we de milieu impact van onze pannenkoeken nog verlagen?

Pannenkoeken met een gezonde twist

Een paar jaar geleden betekende pannenkoeken eten dat er een flinke hoeveelheid suiker op tafel kwam. We aten dan wel volkoren pannenkoeken maar die werden rijkelijk belegd met poedersuiker, basterdsuiker of bijvoorbeeld stroop. Dat deden we niet heel vaak, het was echt iets bijzonders.

De pannenkoeken die ik tegenwoordig maak, kun je met gemak elke week eten.  Vaak maak ik een soepje of salade vooraf. Daarna komen de pannenkoeken erbij. Ik maak zelf het beslag en elke keer is dat anders. Vaak doe ik er een courgette doorheen. Nu het pompoenen seizoen weer begint, ga ik ook weer pompoenen pannenkoeken maken, mmm! Ze smaken goed en de jongens smullen ervan.

Als beleg gebruik ik gesmolten kaas, stukjes appel met noten, notenpasta, rozijntjes, avocado, kikkererwten etc. Hier in huis is er soms dan ook een speciaal toetje. Een pannenkoek met vla… als dat wordt genoemd dan juichen de jongens en kunnen ze hun geluk niet op!

Eieren

In al mijn pannenkoeken recepten gebruik ik eieren. Gewoon omdat ik dat ben gewend en denk dat het zo hoort. Het is een mooi vegetarisch gerecht, maar nog niet veganistisch.

We eten vrij veel eieren door de week heen en ik zou het mooi vinden als we dat iets konden terugschroeven. Als ik vlees laat staan vanwege de milieu impact, dan wil ik ook proberen om eieren wat vaker te laten staan.

Voor eieren worden kippen gehouden, die moeten ook gevoed worden en met hun poep zorgen ze voor de nodige uitstoot van bijvoorbeeld amoniak.
Daarnaast is dierenwelzijn voor ons ook een belangrijk punt. Ik wil dat de kip een kippenwaardig bestaan heeft. Wist je dat er op een ei een nummer gedrukt staat dat daar iets over zegt? 0 = biologisch 1 = vrije uitloop 3 = scharrel en 4 = kooi (van het woord kooi alleen al krijg ik de kriebels…)

Zou de hele wereld biologische eieren kunnen eten? Afgezien van de kosten, maar puur kijkend naar de mogelijkheden op onze aarde. De biologische kippen hebben veel meer land nodig. Het is de vraag of die ruimte er wel is.
Daarom vind ik het interessant om te kijken of er ook plantaardige alternatieven zijn. We kunnen misschien wel met veel minder af.

Een mooie reden dus om te gaan experimenteren!

 

Het recept

Vandaag stonden er pannenkoeken op het menu. Het was geen woensdag, maar ik was alleen met de kinderen en we hadden er wel zin in.

Ik ben eens gaan zoeken op het internet naar een recept voor veganistische pannenkoeken. Die zijn er volop. Ik liet mij inspireren door een blog van Lisa goes Vegan. Ze geeft daarin een aantal tips voor veganistische pannenkoeken. Ik heb daarmee mijn eigen pannenkoekenrecept veranderd. En dat is het volgende geworden.

Ingrediënten

200 gram meel (ik gebruikte 100 gram roggemeel en 100 gram speltmeel)
1 courgette
350 ml amandelmelk
3 tl bakpoeder
2 el gemalen lijnzaad
4 el water

Bereiding

1   Courgette in kleine stukjes snijden en pureren met een staafmixer totdat er een gladde moes ontstaat.

2  Doe het lijnzaad en water bij de courgette moes. Nog even met de staafmixer erover heen.

Het is mooi als de lijnzaadjes mooi vermalen zijn, vandaar dat ik het op deze manier doe. Je kunt ook fijngemalen lijnzaad gebruiken en het dan gelijk toevoegen. Het water zorgt ervoor dat het lijnzaad een soort bindmiddel wordt (in plaats van het ei dus)

3   Meel en bakpoeder bij elkaar. Melk er langzaam aan toevoegen en goed blijven mixen. Ik gebruik hier altijd een vork voor zodat alle klontjes eruit gaan.

4 Courgette toevoegen aan beslag en goed mixen. (ook dit doe ik weer met een vork)

5  Pan goed heet laten worden, olie erin en een schep beslag.

Het is een vrij dik beslag. Als het niet lukt om het beslag te verspreiden over de pan, dan kun je ook een spatel gebruiken om het beslag wat meer uit te smeren.

Topping

Gesmolten kaas is natuurlijk niet veganistisch, dus ik had wat anders lekkers gemaakt om over de pannenkoek heen te doen. Een chocoladesaus van avocado, pure cacao, ahornsiroop en wat notenpasta.

Ik twijfel nog een beetje over de milieu impact van de avocado. Het is plantaardig, maar wordt wel helemaal uit Peru naar hier toe gebracht. Tja… wat is dan een betere keuze? Hollandse kaas of Peruaanse avocado? Ik ben benieuwd naar dat antwoord, maar de berekening zal niet zo eenvoudig zijn denk ik.

Resultaat

De jongens smikkelden van de pannenkoek zoals ze dat elke week doen. De plantaardige pannenkoek is dus goedgekeurd. De kaas werd wel gemist door iedereen.

13950680_853193541448826_2122367715_o

Het was vooral erg gezellig dat mijn jongste zoon van 9 maanden ook een keer mee kon eten. Hij is nogal gevoelig voor eten en reageert snel, dus we willen hem nog geen ei geven. Maar deze pannenkoek kon hij wel mooi eten! Hij heeft er van gesmuld 🙂

Ik zal vaker pannenkoeken zonder ei gaan bakken. Het is mooi om de eieren een keer te kunnen laten staan en het is fijn dat mijn jongste zoon dan kan mee eten. Maar ik weet niet of de kaas topping er uit gaat, die is wel heel erg geliefd hier.

Wat is jouw favoriete pannenkoeken recept?

 

2 gedachten over “Hoe bak jij je pannenkoeken?

    1. Haha dat is een goede! Lekker genieten van andermans kookkunsten 🙂
      Het beslag maken is niet zoveel werk, het bakken daarentegen duurt wel een tijdje. Maar tussendoor doe ik dan nog 100 andere dingen.

Geef een reactie