3 redenen waarom een komkommer in plastic zit

3 redenen waarom een komkommer in plastic zit

Als je plastic zoveel mogelijk probeert te vermijden, dan kom je erachter dat in de gewone supermarkt veel groente en fruit in plastic zit. Soms kun je wel kiezen voor plasticvrij. Of je moet kiezen tussen biologisch met plastic of gangbaar zonder plastic. Lees hieronder de 3 redenen voor een plastic jasje bij een komkommer en wat je ertegen kunt doen.

DSC03169

 

Drie redenen voor het gebruik van plastic

 

1. Plastic wordt niet altijd als zinloze cosmetische verpakking gebruikt. Het wordt ook ingezet om voedsel langer houdbaar te houden. Waar komt een komkommer in januari vandaan? Niet uit Nederland, dus dan is er een lange reis nodig en is er meer kans op beschadiging en dus verspilling. Het plastic zorgt ervoor dat de groente goed in Nederland aankomt en voedselverspilling wordt geminimaliseerd.

2. Je ziet vaak dat gangbare groente niet in plastic zit en biologische groente wel. Dat heeft onder andere te maken met de omloopsnelheid in een winkel. Wordt een product niet zo heel snel verkocht, dan moeten er maatregelen genomen worden om bederf en dus verspilling tegen te gaan. Als de groente in plastic wordt verpakt, kan het langer blijven liggen in de winkel.

3. Evert Niewenhuis schreef in 2014 in TPO magazine over nog een opmerkelijke reden voor het gebruik van plastic.
De klant wil in de supermarkt weten of ze te maken heeft met gangbaar of biologisch. De komkommers zien er aan de buitenkant hetzelfde uit, hoe zorg je dan voor het onderscheid? Door het in plastic te verpakken. Welke komkommer ga je dan inpakken? Die waarvan er de minste in de winkel liggen, de biologische dus.

Biologisch plastic

 

Zelf vind ik het irritant dat biologische groente vaak verpakt wordt in ´biologisch´ plastic. Het plastic wordt dan niet gemaakt van aardolie, maar van bijvoorbeeld (niet biologische) mais of aardappelzetmeel. Het plastic is in theorie dan composteerbaar, maar in de praktijk komt het eigenlijk altijd bij het restafval terecht, ook als je het zelf met de beste bedoelingen bij het GFT hebt gegooid. Ik heb hier eerder over geschreven in een blog.

 

Komkommer zonder plastic! Groeit gewoon in de tuin :)
Komkommer zonder plastic! Groeit gewoon in de tuin 🙂

Hoe houd je het plastic buiten de deur?

 

Wil je plastic vermijden en groente gewoon kaal kopen? Denk dan even na over wat je koopt en waar je het koopt.

 • Ga op zoek naar een verkoopplek waar groente en fruit zonder plastic wordt verkocht
  – Op de markt
  – In de biologische / reform winkel
  – Lokale kleine groente winkels
  – Boerderij winkel
  – In de supermarkt zijn de niet biologische producten vaak plasticvrij te verkrijgen.

 

 • Eet groente en fruit uit het seizoen.
  Komkommers in januari horen niet bij het Nederlandse seizoen. Ze moeten van verder komen en zijn daarom dus verpakt. Soms komt een product wel uit Nederland maar komt het uit de kas. Zoals bijvoorbeeld Hollandse aardbeien in april.Er zijn heel wat groente en fruit kalenders in omloop op het internet. Als je een eigen moestuin begint, weet je heel gemakkelijk welke groente wanneer beschikbaar is. En dan is het ook plastic vrij 🙂
 • Eet groente en fruit uit Nederland.
  Broccoli kan uit Nederland komen, maar wordt vaak geïmporteerd uit bijvoorbeeld Spanje. Bij je aankoop kun je er op letten waar het vandaan komt. Groente uit het buitenland is vaker verpakt in plastic in verband met de houdbaarheid.

Het is niet altijd makkelijk om hier in te kiezen. Je bent ook afhankelijk van wat je verkoper inkoopt.

Volgens de groenteboer op een biologische markt in Amsterdam waar ik kom, is er steeds meer vraag naar groente en fruit uit Nederland. Maar het is niet te betalen. Hij koop boontjes uit Egypte voor een veel lagere prijs dan boontjes in Nederland.
Wil zo’n groenteboer nog wat kunnen verkopen, dan wordt hij haast gedwongen om groente uit het buitenland te halen. De groente uit Nederland wordt vervolgens weer geëxporteerd.

Krop sla verpakken in een oude krant werkt ook heel goed
Krop sla verpakken in een oude krant werkt ook heel goed

Boodschappen in ons gezin

Met ons drukke gezinsleven is het lastig om langs allerlei verschillende winkels te gaan om boodschappen te doen. Ik wil ook niet met de auto speciaal naar een winkel toe rijden omdat het dan verpakkingsvrij is.

Ik ga, als het uitkomt, 1x per week naar de biologische markt. Ik vind het altijd een feest om daar langs de groentekraam te lopen. Het ligt er allemaal prachtig bij en ik krijg spontaan zin om allerlei nieuwe groentes te proberen.
Bijna alles is daar vrij van verpakking, behalve het bosfruit. Je kunt daar moeilijk over doen. Maar als je een bak vol met frambozen neerlegt, dan ziet dat er aan het einde van de dag niet meer uit. Het is kwetsbaar fruit en dat moet je beschermen. Het is pas echt zonde als je een groot deel moet weggooien aan het eind van de dag.

Slechts 1x per week groente kopen is niet genoeg voor ons gezin. Daarbij blijft niet alle groente een hele week lekker. Ik koop dus ook bij de supermarkt mijn groente en fruit en dan zit het dus in dat plastic. Daar kan ik op het moment niet veel tegen doen. De supermarkt is nou eenmaal gemakkelijker te bereiken dan een boerderijwinkel of biologische winkel.

Lokaal eten uit het seizoen

We eten veel groente en fruit van het seizoen en veel lokaal. Maar ook dat lukt niet altijd. Het is een proces dat we moeten doorgaan. Bepaalde gewoontes moet je veranderen door andere gewoontes. Nu in de zomer ligt de markt vol met heerlijke groentes. Maar hoe doe je dat in januari? Elke dag spruitjes of boerenkool is ook zo wat. Ik moet daar nog wat handiger in worden. Nu genieten we maar even van de rijkdom van het seizoen.

 

Waar koop jij je groente en fruit?

 

 

 

 

 

6 gedachten over “3 redenen waarom een komkommer in plastic zit

 1. Hoi! Om toch lokaal te kunnen eten, maar dan buiten het seizoen, vries ik grote hoeveelheden zomergroenten in. Wij hebben geluk, want mijn schoonvader heeft een moestuin en overlaadt ons in de zomer met boontjes, snijbonen en bietjes. De bonen gaan 2-5 minuten in kokend water en gaan daarna mijn vriezer in. Wil ik dan in november snijbonen eten, dan gooi ik de bevroren boontjes 5 minuten in kokend water en happen maar. De bietjes kook ik gaar in een enorme pan en vries ze dan in porties in. Ontdooien, opwarmen en heerlijk in een bietjesstamppot.

  1. Oh ja dat is wel heel erg mooi! Wij hebben nu een mini vriezer met 3 lades. Maar volgend jaar kunnen wij ook wat meer kwijt. Dan hoop ik op die manier de seizoenen wat langer te kunnen doortrekken 🙂

  1. Oh ja beterbio lijkt mij ook wel wat. Helaas bezorgen ze nog niet bij ons, we zitten net uit het bezorggebied. Hopelijk verandert dat in de toekomst.

 2. Ik vind dat ook enorm vervelend, al dat plastic. En soms moeilijk te vermijden. Maar ik hoop in onze toekomstige tuin een moestuin te kunnen starten en zo wat op plastic dieet te kunnen gaan 😄.

  1. Ik hoop volgend jaar ook een mooie moestuin te starten. Maar ja het is nog maar de vraag hoe goed mijn oogst dan het 1e jaar is haha.

Geef een reactie