4 dingen die niet in een smartphone advertentie staan

4 dingen die niet in een smartphone advertentie staan

Als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone dan lees je van alles over megapixels, camera functies, opslag ruimte, hoe dun je telefoon is en hoe mooi de kleuren op je scherm zijn. Maar onderstaande 4 punten worden niet standaard vermeld in een advertentie. Heb jij er wel eens bij stil gestaan?

1. Smartphone batterijen kun je steeds vaker niet vervangen.

Een veelgehoorde klacht bij smartphones is de batterijduur. Je moet hem steeds sneller aan de lader leggen.
In 2011 was het bij vrijwel alle mobiele telefoons nog mogelijk om de batterij eruit te halen. Die mogelijkheid is er steeds minder vaak. Het kan nu nog maar in minder dan de helft bij alle smartphones.

Er zijn allerlei handigheidjes om je batterijduur te optimaliseren. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je batterij echt aan vervanging toe is. Als je telefoon verder goed functioneert, zou het mooi zijn als je de batterij inlevert en daar een vervanger voor kunt kopen. Maar in veel gevallen kan dit dus niet meer. Nieuwe modellen worden vaak helemaal verlijmd. Op die manier krijg je een zo compact mogelijk toestel. En dat is dan wel weer iets wat in al die advertenties staat. Grote schermen, dun model en lichtgewicht!

Bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S6. Die werd verkocht met het idee dat je die niet kon openmaken, helemaal verlijmd. Later kwam Samsung met een aanvullende gebruiksaanwijzing waarin werd verteld dat het wél mogelijk was. Het bleek alleen heel lastig te zijn en het advies was om dit alleen door een ‘professional’ te laten doen. En als je het laat doen, dan ben je je garantie kwijt.
Samsung heeft ook een eigen reparatie service op verschillende locaties door het land. “Klaar terwijl je wacht!” Maar als je even verder kijkt, dan zie je dat het alleen om scherm reparaties gaat. Andere onderdelen kun je niet laten vervangen.

2. Er wordt coltan gebruikt voor de productie van je telefoon, een oorlogsingrediënt.

Voor het maken van onze mobieltjes zijn verschillende grondstoffen nodig. Bijvoorbeeld de grondstof ‘Coltan’. Het is een erts met de mineralen columbiet en tantaliet. Het is echter niet alleen een ingrediënt voor een telefoon, maar ook voor oorlog.

Coltan komt voor een groot deel uit Congo. Een instabiele staat met verschillende rebellengroepen. De kostbare grondstof is gewild. Westerse bedrijven komen naar Congo om de grondstof op te kopen voor een zo laag mogelijke prijs. Voor de rebellen is dit een goede manier om hun oorlog te bekostigen. In de docu Virunga, wordt duidelijk hoe dat contact tussen een westers bedrijf en een rebellengroep kan verlopen. Het gaat daar om een andere grondstof, maar het verhaal komt op hetzelfde neer. Het zijn onzuivere praktijken waar de lokale bevolking onder leidt.

Naast de oorlog is er ook nog het probleem van kinderarbeid. Doordat de mijnen vaak moeilijk toegankelijk zijn, is het handig om kleine mensen erin te sturen. Kinderen zijn daar heel geschikt voor.

Het pijnlijke is dat Congo een heel rijk land is, er zijn tal van waardevolle grondstoffen. Maar het land zelf kan hier niet van profiteren. Vooral de westerling heeft er wat aan. Die kan bijvoorbeeld een mooie nieuwe smartphone kopen.

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven voor conflict vrije mijnen. Eerlijke arbeidsomstandigheden, geen financiering van oorlog en geen kinderarbeid. Maar de controle blijft lastig doordat er heel veel stappen zitten tussen de coltanmijn en de uiteindelijke telefoon. Weet een telefoon fabrikant waar zijn grondstoffen vandaan komen?

3. Een wat oudere smartphone krijgt op een gegeven moment geen updates meer.
(alsof je wordt gezegd ‘hee halo ga jij eens een nieuwe kopen, zo verdienen we niks meer aan je!’)

Een smartphone krijgt regelmatig updates. Die zorgen ervoor dat het systeem de nieuwste apps aan kan, je telefoon goed blijft functioneren en je telefoon zo goed mogelijk beschermd is tegen kwaadwillende.

Volgens smartphone fabrikanten is het op gegeven moment niet meer te doen om ‘oude’ telefoons te updaten. De telefoon zou daar niet meer geschikt voor zijn en té verouderd. Dus krijgt je telefoon geen updates meer. En dus gaat je telefoon extra hard achteruit.

Het is een slimme truc om de consument een nieuw toestel te laten kopen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je telefoon tot in lengte van dagen mee gaat.

De consumentenbond heeft een actie opgezet om er voor te zorgen dat Android fabrikanten ten minste 2 jaar na aankoop een telefoon moeten blijven voorzien van updates. Daar lees je meer over op hun website.

4. De gemiddelde levensduur van een smartphone is zo’n 15-18 maanden.

Een deel van de telefoons moet vervangen worden omdat ze stuk zijn (waterschade / valschade), een deel wordt gestolen en een deel moet vervangen worden omdat de batterij niet meer naar behoren functioneert.

In sommige gevallen kun je je afvragen of je niet beter je telefoon zou kunnen laten repareren, dan kan die ten slotte nog wat langer mee. Het is helaas niet rendabel om een telefoon te laten repareren, de kosten zijn té hoog. Daarbij duren veel telefoon contracten 2 jaar. Als je het tot die tijd kunt uitzingen met je telefoon, kun je weer een nieuw contract afsluiten en weer een nieuwe telefoon ‘kopen’. Het lijkt vaak krijgen, maar dat is het meestal niet. Je betaalt elke maand extra voor je telefoon en uiteindelijk heb je dan ook nog teveel betaald voor je telefoon.

Aan de gemiddelde levensduur van de telefoon kun je zien dat het een wegwerp product is geworden. Er komen in rap tempo nieuwe modellen bij die net weer een paar nieuwe snufjes hebben. Hoeveel van die allernieuwste snufjes gebruik je in het dagelijks leven? Ik kan dit voor anderen niet goed bepalen natuurlijk. Maar bij mij zelf weet ik, dat die gave snufjes vooral in het begin leuk zijn. Daarna is de nieuwigheid eraf en is het vooral een gebruiksvoorwerp. Dan komt het er op neer dat je steeds dezelfde functies gebruikt. En dat zijn er in mijn geval niet zo veel.

Hoe lang zou een smartphone mee moeten gaat? Volgens Apple gaat hun toestellen zo’n 3 jaar mee. Daarna wordt het tijd voor vernieuwing. Fairphone trekt het nog iets langer door en heeft het over 3 tot 5 jaar.
Als je nadenkt over het productie proces, alle kostbare grondstoffen en de nog matige recycling. Dan zou het mooi zijn als wij zo lang mogelijk met onze telefoon kunnen doen. Maar dan moeten wij als consument de mooie reclames van fabrikanten negeren. Je moet het naast je neerleggen dat je geen nieuw model hebt en je telefoon iets verouderd is. Ook hier geldt weer, de consument heeft de macht.

 

Waar let jij op bij de aankoop van een nieuwe telefoon?

Een aantal maanden geleden moest ik mijn smartphone vervangen. In mijn volgende blog zal ik vertellen bij welk merk ik ben uitgekomen en hoe dat tot nu toe bevalt.

Geef een reactie