Hoe een katoenen tasje een kleine stap kan zijn

Hoe een katoenen tasje een kleine stap kan zijn

 

Het liefst mijd ik zoveel mogelijk (plastic) verpakkingen tijdens het winkelen. Maar boodschappen doen met 3 kleine kinderen is al een hele onderneming. Toch ben ik kleine stapjes aan het zetten om verpakkingsmateriaal te weren en dat lukt! Vandaag laat ik jullie een eerste stap zien. In de supermarkt kies ik het liefst de losse stukken fruit en groente die ik zelf in een zakje kan doen. Natuurlijk wil een kleine wereldverbeteraar die rollen met fragiele plastic zakjes niet gebruiken.

DSC02798

Verbod op plastic tasjes
Sinds 1 januari 2016 is er een verbod op gratis plastic tasjes. Een klant moet er nu voor betalen of (en dat is natuurlijk veel beter) moet zijn eigen tas meenemen. Dit heeft ook geleid tot een grote afname van plastic tasjes. Consumenten nemen vaker een eigen tas mee.
In supermarkten was het al langer gebruikelijk dat je voor een tas moest betalen. Maar de groente en fruit afdeling vormt een uitzondering. Daar zijn de gratis plastic tasjes nog steeds volop in zwang.

Papier versus plastic
Om de klant een goed gevoel te geven zijn er tegenwoordig ook papieren zakjes te vinden op de versafdeling. Papier heeft een positiever imago dan plastic. Het is de vraag of dit terecht is. Tijdens het productieproces komt papier er helemaal niet zo gunstig uit als je naar de impact op het milieu kijkt. En daarbij heb je meer materiaal nodig om dezelfde draagkracht te creëren.

Beide tasjes hebben het grote nadeel dat je er na het vervoer van je groente of fruit nog maar weinig mee kunt. Als ze al heel blijven tijdens het vervoer, dan gaan ze thuis wel stuk bij het uitpakken. Ze zijn zo slap dat je ze niet echt kunt hergebruiken.

Je kunt beide tasjes goed recyclen na gebruik, bij het oud papier of bij het plastic afval. Maar als dat niet goed gebeurt en het wordt zwerfafval, dan is plastic een grote boosdoener en erg schadelijk voor het milieu.

Het katoenen tasje
Ik neem al jaren een boodschappentas mee als ik naar de winkels ga. Dat heb ik vanuit huis meegekregen en is niet meer dan logisch voor mij. Ik hoef daar niet over na te denken. Sinds een jaar neem ik daarnaast altijd 2 katoenen tasjes mee. Eén van de tasjes heb ik gekocht bij leven zonder afval. Ze zijn ook op vele andere plekken te verkrijgen in allerlei soorten, maten en prijzen.

Kenmerken katoenen tas ‘leven zonder afval’
Hergebruikt katoen, handgemaakt in Baarn
30-35 cm
Zit een touwtje aan vast om het tasje dicht te knopen
Kan gewassen worden op max 60 graden
Ook geschikt om in te vriezen
Prijs 5,50 euro per stuk

Ik stop er groente en fruit in. Soms meerdere soorten in 1 tasje, bijvoorbeeld een paar pepers en citroenen. De stickers gaan gewoon op het tasje. De tasjes zijn heel sterk, met gemak gaan er 10 peren in. Geen frustraties meer van scheurende tasjes en los fruit in mijn mandje. Je kunt ze ook gemakkelijk afsluiten, zodat het er niet uitvalt.

De reacties van mensen die ik tijdens het winkelen tegenkom, zijn ook heel positief. ‘Wat een mooi tasje, handig hoor!’, ‘Mooi zeg, dat zou ik ook moeten doen’. En vaak doen mensen alsof het de normaalste zaak van de wereld is en kijken ze er niet van op. Zo raar is het dus niet om met een eigen tasje aan te komen zetten.

Katoen versus plastic/papier
En dan wil je eigenlijk ook weten of je met je katoenen tasje wel zo goed bezig bent. Is zo’n tasje beter voor het milieu dan een plastic of papieren zakje? De wegwerpzakjes kun je goed recyclen om de kringloop weer rond te krijgen. Hoe milieuvervuilend is de productie van katoen in vergelijking daarmee? Hoe vaak moet je het katoenen zakje gebruiken om een verschil te kunnen maken?

Het produceren van katoen kost veel water en heeft ook een grote milieu impact. Het is dus goed als je het katoen zo lang mogelijk kunt gebruiken. De zakjes van leven zonder afval zijn gemaakt van hergebruikt katoen. Dat is een mooie zaak! Het katoen krijgt een goed tweede leven.
Er zijn ook zakjes in omloop van biologisch katoen die in India worden gemaakt. Het is de vraag hoe goed dat voor het milieu is. Er moet katoen geproduceerd worden en de zakjes moeten naar Nederland getransporteerd worden.

De handige wereldverbeteraar zou het tasje zelf kunnen maken van een oude kussensloop of laken.

Wat kan een kleine wereldverbeteraar doen?
Wil je een kleine stap maken om verpakkingsmateriaal te verminderen, dan kan een katoenen tasje daarbij helpen. Als je het goed wil doen, let er dan op dat je hergebruikt katoen kiest. Op die manier wordt het milieu niet opnieuw belast voor de productie van het tasje.

Ondertussen ga ik verder met verpakkingsbewust winkelen. Een volgende keer laat ik een nieuwe kleine stap zien die ik heb gemaakt.

Heb jij manieren of tips om onnodig verpakkingsmateriaal bij de boodschappen te verminderen?

 

Bronnen

NRC next 24-02-2016
http://www.nrc.nl/next/2016/02/24/papieren-tas-vervuilt-meer-dan-plastic-tas-1591560

Milieu Centraal
https://www.milieucentraal.nl/afval/afval-scheiden-en-recyclen/afval-verminderen/eenmalige-tassen/

Leven zonder afval
http://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/levenzonderafval/a-44084009/eten-drinken/katoenen-tassen-voor-groente-fruit-brood/

 

 

12 gedachten over “Hoe een katoenen tasje een kleine stap kan zijn

 1. Inspirerend stukje over verpakkingsbewust winkelen! Soms best lastig , hoor. We eten het liefst biologisch fruit uit eigen tuin, maar dat kan niet het hele jaar. Dan koop ik het, maar de dichstbij zijnde natuurvoedingswinkel (hier op ’t platteland) heeft niet altijd fruit. Dan kan ik in de supermarkt alleen biologisch fruit kopen dat verpakt is. Tja… lastig, maar ik denk dan maar dat bewust ermee bezig zijn en nadenken over de keuzes die je maakt al een begin is.

 2. Een groot deel van het jaar ben je zelfvoorzienend, dat is al heel mooi toch!
  In de supermarkt is het inderdaad vaak de keuze of verpakkingsvrij of biologisch. Helaas gaat dat meestal nog niet samen. Dat is iets waar ik nog wel achteraan wil gaan. Waarom doen supermarkten dat en kan dat niet anders?

 3. Bij ons verdwijnen die plastic zakjes zo veel mogelijk als afvalzakken in de afval bakken. Anders kopen we daar weer aparte afvalzakken voor. Recycling op deze manier weer. Alle kleine beetjes helpen denk ik dan maar!

  1. Dan krijgen ze een mooie bestemming, lijkt mij heel goed, goede tip ook.
   Ik wil er in de winkel waarschijnlijk altijd teveel in stoppen waardoor ze vaak kapot gaan.

 4. Het maakt mij niet uit om een paar losse appels in mijn mand/tas te doen. De sticker plak ik op 1 van de appels. Dan vraagt de caissière wel vaak of je ze allemaal gewogen hebt. Met sperziebonen wordt het lastiger. Goeie tip dus daarvoor ga ik ook een tasje mee nemen. Bedankt

  1. Grote stukken fruit kun je inderdaad ook wel makkelijk los meenemen. Ik heb wel vaak flinke hoeveelheden nodig met een gezin van 5, dus dan wil ik het allemaal zo efficiënt mogelijk doen 🙂

  1. Wat leuk een lezer uit België 🙂 Ik ga je blog zometeen eens bekijken, ik ben benieuwd! Altijd leuk om ervaringen van anderen te lezen.

 5. Ik gebruik die plastic zakjes van de supermarkt wel 10 of 15 keer! Dat kan omdat je bij ons niet meer zelf een sticker hoeft te plakken, maar dat je fruit en groente bij de kassa wordt gewogen. Anders had ik nu plastic zakjes met tig stickers er op. Groot fruit (appels, peren) en groente (bloemkool, prei) doe ik los in mijn mandje en gaan bij de kassa ook gewoon los in mijn meegenomen tassen. Maar op de markt, met die snelle jongens, moet je heel goed opletten dat ze de boel niet toch in papieren zakjes voor je doen en krijg ik soms de indruk dat ze me maar een lastig mens vinden. Dit blog sterkt me weer om gewoon door te zetten, tot het doodnormaal is voor iedereen!

  1. Wat goed dat je de plastic zakjes zo vaak kunt gebruiken. Jammer als mensen op de markt er wat moeilijk over doen. Het is denk ik onwennigheid, ze doen het al jaren op een vaste manier en nu ineens moet het dan weer anders.
   Heel leuk om te lezen dat je weer extra gemotiveerd bent nu 🙂 daar doe ik het voor.

 6. Ik neem ook verschillende tassen mee. Eén voor brood, beschuit, crackers, koekjes etc. Eén voor diversen: ketchup, vlees, eieren etc. Eén voor groenten en fruit. In de supermarkt doe ik de losse groenten en fruit in een waszakje/wasnetje. Die zijn in verschillende maten te verkrijgen, goedkoop en.. uitwasbaar! Ik plak er een sticker op als de supermarkt dat wil en klaar ben ik. Ik probeer zoveel mogelijk verpakte groenten en fruit te mijden, maar dat lukt niet altijd. Ik gooi toch nog een zak vol plastic verpakkingen per dag in de recycling bak.

  1. Goede tip van dat wasnetje! Zo wordt het voor veel meer mensen haalbaar en interessant om zoiets eens te proberen.

Geef een reactie