Allemaal aan de Fairphone!?

Allemaal aan de Fairphone!?

Vorig jaar december liet ik mijn Samsung S5 met beschermhoesje vallen en het scherm was kapot. Was het nog de moeite om het scherm te laten repareren? Mijn camera deed het niet meer goed ik had altijd vlekken op mijn foto’s en de foto’s waren onscherp en vaag. De batterij was razendsnel leeg en de hele telefoon was tergend traag. Ik baalde hier van omdat ik mijn telefoon toen nog maar net anderhalf jaar had. Ik had mij voorgenomen om zo lang mogelijk met mijn telefoon te doen, maar dit leek enorm te mislukken.

Ik heb de aankoop van een nieuw toestel zo lang mogelijk uitgesteld. Mijn scherm was kapot, maar ik kon hem nog wel gebruiken en ik kon alles nog goed lezen. Mijn camera liet ik repareren, maar dat had helaas niet veel effect. De vlekken op de foto’s bleven en daar was niets aan te doen. De slechte batterij kon ik nog wel accepteren. Ik zorgde voor zoveel mogelijk batterij sparende acties. En de langzame software wende ook. Maar op een gegeven moment brokkelde mijn scherm steeds verder af en keek ik tegen de binnenkant van mijn telefoon aan. Toen was ik er helemaal klaar mee en ging ik op zoek naar een nieuwe telefoon. Ik had mijn telefoon op dat moment 23 maanden in gebruik.

Zoektocht naar een eerlijke smartphone

Ik wilde dat mijn nieuwe telefoon eerlijk geproduceerd was en niet verantwoordelijk was voor mensenleed. En ik wilde vooral een telefoon die een langere tijd mee zou kunnen gaan en niet al na een jaar of 2 afgeschreven zou zij. Maar hoe duurzaam zijn elektronica merken eigenlijk? Toevallig kwam ik kort daarna een bericht van Rank a Brank tegen. Rank a Brand wil consumenten helpen om verantwoorde aankoopkeuzes te maken. En ze stimuleren merken om duurzaam, maatschappelijk verantwoord en transparant te worden.

Ze publiceerde half mei een lijstje met elektronica merken. Samsung stond ergens onderaan met een D score. Niet zo best. Het betekent dat er goede stappen zijn gezet, maar dat ze nog heel wat te verbeteren hebben. Bovenaan stond een voor mij nog onbekend merk, Fairphone met een B score. De naam sprak mij wel aan en ik ging op zoek naar wat die Fairphone nou eigenlijk was.

De Fairphone

Bas van Abel is als ontwerper begonnen aan het project ´Fairphone´. Hij wilde de markt van smartphones veranderen en consumenten bewust maken over bijvoorbeeld  conflictmaterialen in elektronica. In 2013 werd er een crowdfundingactie opgezet die heel snel resultaat had en de productie van de eerste Fairphone kon beginnen. Eind 2013 kwam Fairphone 1 op de markt. Twee jaar later, december 2015 kwam Fairphone 2 uit.

Fairphone heeft 4 duidelijk omschreven doelen waar zij aan werken:

1 Duurzaam ontwerp

Om er voor te zorgen dat een telefoon niet al na 2 jaar vervangen hoeft te worden, is een duurzaam ontwerp belangrijk. Fairphone wil dat de telefoon 5 jaar mee kan gaan. Daarom hebben alle telefoons standaard een beschermend stevig omhulsel. De telefoon is verder helemaal demontabel zodat je kapotte onderdelen (zelf) kunt vervangen.

2 Eerlijke materialen

Wel eens gehoord van coltan? In mijn vorige blog schreef ik hier over. Fairphone zie ik een beetje als de Tony’s Chocholonys onder de telefoons. Ze willen de grondstoffen kunnen controleren van de mijn tot aan de telefoon om zo misstanden te kunnen uitsluiten. Ze werken expres samen met mijnen in conflictgebieden en niet met mijnen in Australië. Juist in die conflictgebieden valt ‘winst’ te behalen.

3 Goede werkomstandigheden

Het werk in een mijn is zwaar en gevaarlijk. Het is belangrijk dat er aandacht is voor de omstandigheden en de behandeling van arbeiders. Geen slavenarbeid of kinderarbeid. Ook het werk in de Chinese fabrieken is zwaar. Overwerken, geen zekerheden, werkdruk en een militair systeem. Er zijn geen vrije vakbonden en de mensen zijn blij dat ze werk hebben. Fairphone wil met ´eerlijke´ fabrieken samen werken.

4 Hergebruiken en recyclen

Er zitten waardevolle grondstoffen in telefoons. Het zou mooi zijn als deze allemaal opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van bijvoorbeeld telefoons. Nu belandt veel e-waste op afvalhopen in derde wereldlanden waar ze niet goed weten wat er mee moet gebeuren.

Fairphone is van mening dat de beste telefoon de telefoon is die je nu al hebt. Heb je een nieuwe telefoon nodig? Dan willen zij die graag aan je verkopen. Maar ze roepen je eigenlijk op zo zuinig mogelijk met je telefoon te doen zodat deze zolang mogelijk mee kan gaan.

In deze factsheet lees je meer over Fairphone

VPRO Tegenlicht

Afgelopen zondag 23 oktober 2016, was er een aflevering van VPRO Tegenlicht over Bas van Abel. Een hele mooie ontroerende aflevering over een wereldverbeteraar. Vooral het laatste stuk raakte mij erg. Hij vertelt hoe moeilijk het is om een duurzaam bedrijf staande te houden en je doelen na te blijven streven. Het is bewonderingswaardig dat hij na Fairphone 1 door is gegaan met het bedrijf. Hij heeft een missie en wil die laten slagen. Ook al ging hij er aan onderdoor. Hij ziet in dat Fairphone niet dé verandering is in de elektronica wereld, daarvoor zijn ze te klein. Maar hij ziet wel dat ze een voorbeeld kunnen zijn voor andere bedrijven. Ze kunnen bijvoorbeeld laten zien dat je ook op een eerlijke manier grondstoffen kunt delven.

Het is zeker de moeite waard om deze aflevering even terug te kijken. Het geeft niet alleen inzicht in het opzetten van Fairphone. Je kunt dit doortrekken naar alle bedrijven die proberen te verduurzamen. Je loopt tegen het probleem ´geld´ aan. Na het zien van deze aflevering heb ik weer extra bewondering gekregen voor de mensen die zich voor dit soort zaken volop blijven inzetten. Het is enorm moeilijk.

VPRO tegenlicht ‘De eerlijke onderneming’

Mijn Fairphone

Ik heb uiteindelijk een Fairphone 2 gekocht. De visie en werkwijze van het bedrijf spraken mij erg aan en ik wilde deze onderneming graag steunen. Ik had mij voorbereid op een minder fancy model smartphone. Tegenwoordig zien ze er gelikt uit en heb je de meest prachtige functies. De Fairphone loopt wat dat betreft net een beetje achter. Het is de vraag of dat erg is. Zodra je een nieuwe telefoon hebt gekocht, is die een jaar later ook al weer verouderd.

Uitpakken!

Bij het uitpakken van de doos viel mij gelijk op dat er geen oplader bij zat. Het is tegenwoordig standaard dat er ook een oplader bij geleverd wordt. Maar de meeste mensen hebben inmiddels een aardige verzameling opladers in huis en zullen niet nog een nieuwe nodig hebben. Ik had hier nog niet zo bij stil gestaan, maar wat goed! Mijn oude oplader van mijn Samsung past inderdaad op de telefoon. Ik ben dan ook blij dat ik niet nog een oplader erbij heb gekregen.

Het uiterlijk van de telefoon is wat grover dan een nieuw model van Samsung of Apple. Door het stevige omhulsel is hij wat logger en dikker. Ik heb daar zelf geen moeite mee. Het is juist heel fijn dat het een degelijk model is en niet zo fragiel.

De achterkant van de telefoon kun je eraf halen, de telefoon is helemaal modulair. Er staat dan ook onder het hoesje ‘Yours to open yours to keep’. Wat opvalt is dat je er 2 simkaarten in kwijt kunt. Voor mij persoonlijk niet nodig. Maar mocht je een aparte werktelefoon hebben, dan kan dit een uitkomst zijn. Dan heb je dus nog maar 1 telefoon nodig, je kunt heel handig switchen van de ene simkaart naar de andere simkaart.

De telefoon werkt met een Android besturingssysteem. Dat vind ik heel fijn, ik kan nog steeds gebruik maken van mijn google agenda. En al mijn apps kon ik zo overzetten. De bediening is heel logisch en daar wen je zo aan.

Minpunten

Er zijn eigenlijk maar 2 minpunten waar ik tegen aan ben gelopen de laatste maanden.

– De batterij gaat redelijk snel leeg bij intensief gebruik. Ik maak veel gebruik van social media en van Spotify en Netflix. Het is ook maar de vraag of mijn batterij bij een andere telefoon wel langer mee zou gaan. Ik weet nu hoe vaak ik hem moet opladen en dan is het niet meer storend.

– Het tweede minpunt is dat de camera niet heel goed is. Bewegende kinderen in huis zijn lastig op de foto te krijgen. De foto’s zijn vaak niet zo scherp. Buitenshuis gaat het beter. Dit wist ik van tevoren en ik heb mij er bij neergelegd. Nu stoort het mij ook niet meer. Het is fijn om met minder genoegen te kunnen nemen.

Allemaal aan de Fairphone!?

Heb je op dit moment een Apple smartphone en je bent toevallig toe aan een nieuwe? Dan vraag ik mij af of je perse moet overstappen op een Fairphone. Je stapt dan over op een ander besturingssysteem en dat kan nogal lastig zijn. Apple doet het volgens Rank a Brand helemaal niet zo slecht en is goed op weg (veel beter dan Samsung!!).

Ik pleit ervoor om allemaal zo lang mogelijk met onze telefoon te doen. Laten we met z’n allen de gemiddelde levensduur van smartphones omhoog brengen. Ik heb dan zelf nog wel even te gaan, hopelijk ga ik de 5 jaar redden met mijn Fairphone. Dat kan ik je over ongeveer 4,5 jaar vertellen.

10 gedachten over “Allemaal aan de Fairphone!?

 1. Zojuist op uitzending gemist de docu gezien van VPRO tegenlicht. Bas van Abel deed mij ook denken aan Teun van de Keuken. Ze beginnen een vrijwel onmogelijk project en door tomeloze inzet slagen ze daar ook in. Allebei constateren ze met teleurstelling dat het doel dat ze willen bereiken onmogelijk is door het economisch systeem waarin we leven. Ik denk dat ze zichzelf onderschatten, want dat het niet 100% lukt is naar mijn idee niet van belang, het gaat om de weg die ze kiezen en de mensen die hen willen volgen op deze weg. Dit zijn de mensen die de echte verandering in gang zetten.

 2. Erg interessant, de fairphone klinkt wel iets voor mij, alhoewel ik moet zeggen dat een goede camera voor mij van wezenlijk belang is. Ik probeer ook altijd zo lang mogelijk met een mobiel te doen. Het interesseert mij vrij weinig of ik het nieuwste model heb. Ontzettend inspirerend allemaal, we hebben echt mensen als Bas nodig die het voortouw nemen mbt duurzaamheid. Zal tegenlicht ook nog even kijken.

 3. Die camera vond ik ook een moeilijk punt. Ik zie gewoon dat nieuwe telefoons mooiere foto’s maken. Maar ik vond het voor mijzelf toch belangrijker om te kiezen voor een eerlijke telefoon. Hoe belangrijk zijn die mooie foto’s als ik denk aan die kindertjes in een mijn in Congo. Dat was voor mij de reden om dan maar met minder genoegen te nemen. Maar het heeft wel even geduurd om die stap te kunnen zetten. Dus ik snap heel goed dat het wel even lastig is. Ik hoop dat ook dat de camera in een nieuwer model vooruit zal gaan. Dat is naar mijn idee het enige grote punt dat consumenten nog tegenhoudt om voor een Fairphone te kiezen.

 4. Beste allemaal. Binnen onze stichting hebben we 3 Fairphones 2 aangeschaft om te testen. We zijn een Welzijns organisatie en dan moet je ook zorgen voor het Welzijn van wereldburgers die niet direct in de buurt wonen. We hadden wat aanloop probleempjes. Maar wat wil je ook. De modulaire techniek achter de FP2 is uniek in de wereld. Het is ontwikkeld met een budget waar reuzen als Samsung, Apple, LG etc alleen maar om lachen. David versus Goliath. Het is super bewonderenswaardig dat Bas deze missie heeft durven starten. Iedereen die de wereld beter wil maken met daden, moet o.a. gewoon overstappen op Fairphone en accepteren dat een technisch wonder als een Smartphone best af en toe even mag haperen, en dat de volgende generaties Fairphones weer beter worden. Sterker nog, als het goed is kun je binnenkort een betere camera module voor de huidige FP2 kopen en een dunnnere achterkant waardoor hij nog wat beter in de hand ligt. Zie bericht op https://tweakers.net/nieuws/116861/fairphone-werkt-aan-nieuwe-cameramodule-voor-fairphone-2.html Groet Danny PS Hele toffe weblog. Inspirerend.

  1. Bedankt voor je enthousiaste reactie! En ik kies ook liever voor een iets mindere camera maar een eerlijkere telefoon.

   Wat gaaf dat er een betere camera module aankomt! Ik ben heel benieuwd en hou het in de gaten.

 5. Ik heb de Fairphone 1 – tweede batch sinds 2014 en heb de keuze uit idealisme gemaakt. Toentertijd vond ik een goede camera niet zo belangrijk. Nu ik (bedrijfsmatig) vlog wordt dat een moeilijker punt. En na 3 jaar merk ik toch dat de techniek verouderd is. De tel is veel langzamer, de Facebookapp werkt niet meer (dan valt mn tel uit), video’s uploaden gaat niet en schakelen tussen meerdere apps kost moeite. Bovendien slecht GPS signaal en minder goed mobiel bereik. Ik ben dus toe aan een nieuwe telefoon, maar twijfel of ik weer een FairPhone wil. Want de veroudering door technische ontwikkelingen en updates in apps die de tel niet trekt, maakt dat ook de FairPhone een houdbaarheidsdatum heeft. Zo zit de smartphone-wereld ook in elkaar…

  1. 3 jaar is ook nog niet heel lang. Ik snap je overwegingen heel goed. Fairphone 2 is ook al weer een tijdje op de markt. Dus als je voor vernieuwing kiest, weet ik niet of je met de Fairphone 2 veel verder komt.
   Lastig hoor!

Geef een reactie