Docu: GMO OMG

Docu: GMO OMG

Deze documentaire uit 2013 stond al een tijdje op mijn kijklijst. Ik wist nog niet veel over GMO’s maar er is steeds meer om te doen en het is steeds vaker onderwerp van gesprek. Deze docu hadden we nog niet gezien omdat de recensies die ik tegenkwam op het internet niet al te best waren. Ik had niet zo’n zin een documentaire waarin fanatiekelingen aan het woord zijn en je geen reëel beeld krijgt van de werkelijkheid. Of de zoveelste Amerikaanse food docu waarin de trieste stand van zaken wordt uitgelegd.

Op een avond besloten we deze docu toch te kijken om er een eigen oordeel over te kunnen vormen. Waarschijnlijk had ik net de verkeerde recensies gelezen. Want al heel snel werd ik erdoor gegrepen. De opzet was geniaal en sloot perfect bij ons aan. Een gezin met 3 kinderen, 2 jongens en een baby dochter. Jeremy, de vader, is de maker van de documentaire.

Het begin van iets nieuws, een zaadje

De docu begint met een verhaal over zijn oudste zoon. Toen die 3 jaar was, was hij gefascineerd door zaden. Hij verzamelde ze, sorteerde ze en bewaarde ze keurig.
Wij herkenden onze oudste zoon van 3 jaar daar wel in. Die wordt enthousiast van alles dat groeit en bloeit en het hele proces daarvan. Vandaag bestudeerden we samen in de tuin een bij die zich tegoed deed aan de Oost Indische kers. Hij vindt het schitterend om te horen wat die bij komt doen en samen genoten we in het zonnetje van het gezoem.

Als Jeremy ziet hoe zijn zoon bezig is met de zaden en geniet van de natuur, begint hij zich te interesseren voor GMO’s. Wat is een GMO vraagt hij zich af. Wat voor effect hebben deze op onze kinderen, onze planeet en onze keuzevrijheid. En hoe weet je of er GMO’s in je voedsel zitten?

Wat is dan een GMO?

Geneticaly Modified Organism.
In het Nederlands worden ze ook wel GGO’s genoemd, oftewel genetisch gemodificeerde organismen. Door de eigenschappen van de plantjes te veranderen, kan er bijvoorbeeld voor gezorgd worden dat ze beter bestand zijn tegen onkruidverdelgers.

Ik vond het nogal schrikken om te horen dat ze de plantjes zo aanpassen dat ze een grote dosis onkruidverdelger aankunnen. Er wordt zoveel gif gespoten dat alles doodgaat, behalve die ene plant waar het om gaat. Vervolgens eten wij die planten op…

Nog meer schrikken was het dat boeren die de GMO’s al een aantal jaar gebruiken, er achter komen dat onkruid resistent wordt. Het onkruid heeft zich zo aangepast dat ze ook niet meer doodgaan. Wat voor zin hebben de GMO’s dan nog? Ben je dan uiteindelijk wel efficiënter dan een biologische boer?

Jeremy’s zoektocht naar GMO’s

Hij was net als ik, onwetend over wat het nou eigenlijk zijn en of het gevaarlijk is. In de docu neemt hij je mee in zijn zoektocht. Samen met zijn gezin gaat hij op pad door Amerika. Hij komt in gesprek met verschillende boeren. Boeren die GMO’s gebruiken en boeren die biologisch werken. Hij probeert ook in gesprek te komen met Monsanto, maar dat is zoals bij veel mega bedrijven erg lastig.
In de loop van de docu gaat hij alleen verder. Hij gaat naar Noorwegen en Frankrijk. Daar raakt hij onder andere in gesprek over een wetenschappelijk onderzoek dat is gedaan naar de effecten van GMO’s.

Ik vond het fijn dat hij niet ging strooien met zogenaamd wetenschappelijke bevindingen. Hij laat zien wat er is onderzocht en laat eigenlijk vooral zien wat we allemaal nog niet weten. De wetenschap heeft nog geen antwoord op de vraag of GMO´s kwaad kunnen.

Monsanto de boef

Monsanto is een groot Amerikaans biotechnologisch bedrijf dat producten voor de landbouw produceert. Het staat bekend om de genetisch gemodificeerde zaden en de glyfosaat, round-up de onkruidverdelger.

Het werd duidelijk dat Monsanto een grote multinational is en (daardoor?) een boevenbedrijf. Wat gebeurt er bij Monsanto?

Je bent een doorsnee maisboer in Amerika. Je koopt je genetisch gemodificeerde zaden bij Monsanto. Deze zaden zijn aangepast zodat ze bijvoorbeeld beter tegen onkruidverdelgers kunnen (dan kun je de boel helemaal platspuiten zonder dat de maisplant doodgaat). Het is de bedoeling dat je elk jaar weer opnieuw zaden koopt bij Monsanto, zij hebben patent op de zaden en daar moet je dus voor betalen.

Dan heb je de biologische boer. Die koopt geen zaden bij Monsanto en teelt mais volgens biologische principes en zorgt voor zijn eigen zaden. Deze boer heeft zijn akkers naast de boer met de genetisch gemodificeerde mais.

En dan vindt er kruisbestuiving plaats in de lucht. Een heel natuurlijk verschijnsel. Maar vervolgens klopt Monsanto bij de biologische boer aan. Ze dreigen met een zaak als de boer geen zaden bij hem koopt. Doordat er kruisbestuiving is geweest tussen de maisplanten, zijn er GMO’s bij de bio boer terecht gekomen. Op de GMO’s zit een patent en daar moet voor betaald worden.
Het trieste is dat Monsanto in het verleden heel wat van dit soort zaken heeft gewonnen.

Rennen door een GMO veld uh… maisveld

Het was ontroerend om te zien hoe een vader zijn kinderen wil beschermen tegen GMO’s en zijn kinderen meeneemt in de zoektocht. Hij rent met zijn zoons door een maisveld, zoals kinderen dat kunnen doen. Maar dan wel volledig ingepakt en beschermd, want het zijn genetisch gemodificeerde maiskolven.

De geboortes van de kinderen zorgden ervoor dat hij bewuster ging nadenken over eten. Dat is iets wat ik ook herken. Als je verantwoordelijk bent voor zo’n klein wondertje, dan wil je daar zo goed mogelijk voor zorgen. Maar in wat voor wereld groeien zij op en wat voor invloed heb ik daar op?

GMO’s in Nederland

In Nederland is er een afspraak dat als er meer dan 0,9% GMO’s in een product zitten, het vermeld moet worden op de verpakking. Waarom die 0,9%? Door kruisbestuiving in de lucht kun je soms moeilijk uitsluiten dat er geen GMO’s in een product zitten.

Biologische producten mogen geen GMO’s bevatten volgens de Europese regelgeving.

Heb jij deze docu al gezien?

Zo niet, dan kun je alvast de trailer bekijken. De documentaire is te zien op Netflix.

 

 

 

4 gedachten over “Docu: GMO OMG

Geef een reactie