6 groene docu’s die je gezien moet hebben

6 groene docu’s die je gezien moet hebben

Sinds een aantal maanden hebben wij Netflix. Voor de kinderen erg leuk maar ook voor ons. Naast verschillende series en films staan er ook veel interessante documentaires op. De laatste tijd hebben we er nogal wat gekeken. Ik deel graag met jullie zes goede docu’s die mij inspireerde en tot nadenken zetten.

1 Cowspiracy

Deze docu was denk ik één van de meest indrukwekkende van het laatste jaar. Het gaat over de vee industrie en de milieu impact daarvan. Als je graag iets goeds wil doen voor het milieu, dan is dat vrij gemakkelijk. Of juist helemaal niet. Dat hangt er vanaf hoe erg je gehecht bent aan een biefstuk of een boterham met kaas.

De bizarre cijfers vliegen je om de oren, ga er goed voor zitten en denk eens na over je dagelijkse menu.

Ik ben geen veganist geworden door deze documentaire, maar ik begrijp ineens wel heel erg goed waarom mensen dat willen worden. Het gaat bij veganisten niet alleen over dierenleed, het gaat ook over het wereldvoedselprobleem en de opwarming van de aarde. We horen zo vaak dat we in de toekomst de groeiende wereldbevolking niet meer kunnen voeden. Ik zie nu in dat dat inderdaad niet gaat lukken als wij zoveel vlees en zuivel blijven consumeren. We moeten over op een (meer) plantaardig dieet.

Wij aten het laatste jaar al minder vlees vanwege onze gezondheid. Maar nu staat vlees nog minder vaak op het menu vanwege het milieu. Helemaal schrappen lukt nog niet. Ik weet ook niet of dat echt noodzakelijk is. Door veel minder vlees en zuivel te eten kun je al gemakkelijk een groot verschil maken. Kies vaker voor plantaardige producten en ga niet voor de ‘zoveel-als-je-kunt-eten-spare-ribs’.

2 The True Cost

Ik schreef hier eerder al een blog over. Als je je afvraagt waarom je voor eerlijke en duurzame mode zou moeten kiezen, is hier het antwoord. Deze documentaire neemt je mee in de mode- en industriewereld. Je ziet hoe wij verblind worden door fast fashion ketens, hoe milieuvervuilend de productie van kleding is en hoe mensen worden uitgebuit voor het maken van een kledingstuk.

Het kan gelukkig ook anders, kiezen voor slow fashion. Je moet er misschien je weg in zien te vinden, maar als dat eenmaal lukt geeft dat heel veel rust. Lees hier ook mijn 10 tips voor een duurzame en eerlijke garderobe.

3 Blackfish

De docu sprak mij in eerste instantie niet zo heel erg aan. Ik was een beetje bang voor een dramatisch verhaal over 1 incident. Maar na het lezen van een aantal goede recensies, ben ik hem toch gaan kijken.

Het gaat over orka’s in gevangenschap. In deze docu wordt er ingezoomd op één speciale Orka, Tilikum. In 2010 liet hij een trainster verongelukken. Zijn leven wat daar aan vooraf ging is treurig. Hij werd als baby bij zijn moeder weggeroofd en zat een tijdlang opgesloten.

De documentaire heeft mij aan het nadenken gezet over dieren in gevangenschap. Het is bizar dat orka’s in kleine aquaria leven. Het zijn heel intelligente dieren die in familieverband leven en daar wordt geen rekening mee gehouden. Wie zijn wij om deze dieren vast te zetten in een klein zwembad. Wat leer je je kinderen als je gaat kijken naar een orka die in een badje rondzwemt. Dat het oké is om zulke gigantische wilde dieren gevangen te zetten zodat wij er naar kunnen kijken hoe zij kunstjes doen?

En hoe zit het eigenlijk met dierentuinen? Er is gelukkig veel veranderd afgelopen decennia. In Artis kun je bijvoorbeeld niet meer een rondje rijden op een kameel of op de foto met een olifant. Maar het is een interessant onderwerp om nog eens op terug te komen en over na te denken.

4 Virunga

Het Virunga National Park in Oost-Congo heeft veel te lijden onder de onrust in het land. Burgeroorlogen zorgen er voor dat mensen en dieren lijden. Er wordt gestroopt en gekapt. Een groep parkwachters probeert het UNESCO-erfgoed te beschermen.

Je krijgt in deze documentaire te zien hoe bijzonder mooi het park is. Prachtige natuur en schitterende dieren.  Maar vervolgens zie je ook hoe het land in de greep is door corruptie en ellende. In het NP zijn waardevolle grondstoffen die grote bedrijven willen claimen, dit zorgt voor spanningen en conflicten. In het laatste half uur lijkt het alsof je een spannende film zit te kijken als je in het gewapende conflict wordt meegenomen.

Het is een verhaal waar je verdrietig van wordt. Het wordt weer eens duidelijk dat geld en grote bedrijven vernietigend werken voor deze mooie aardbol en vele mensen.

 5 GMO OMG

Ook over deze documentaire schreef ik eerder een blog. Wat is een GMO, wie is Monsanto en waarom maken mensen zich hier druk om? Als je antwoord wil op deze vragen, kijk dan deze documentaire en oordeel vervolgens zelf. Het is geen belerende documentaire, maar het is een verslag van een zoektocht van een vader die het beste wil voor zijn kinderen. En dat laatste is voor mij alleen maar heel erg herkenbaar.

6 Zeitgeist Addendum

Hier moet je wel even goed wakker voor zijn. In het begin gaat het vrij rap en komt de informatie als een waterval. Maar dat komt misschien ook wel omdat het zo verbluffend is! Na het zien van deze documentaire is niets in deze wereld meer wat het lijkt! Alsof ik 30 jaar lang in de maling ben genomen en niet door had in wat voor wereld ik leefde.

Het gaat over geld en hoe bizar dat eigenlijk wel niet is. In deze docu wordt er gepleit voor een samenleving zonder geld. Klinkt misschien raar en onrealistisch. Maar neem eens de tijd om hier goed over na te denken. Werkt geld niet alleen maar vernietigend in plaats van motiverend? Is het eigenlijk wel mogelijk om welvaart eerlijk te verdelen in ons huidige systeem?

Er zijn nog twee docu’s van dezelfde makers, die heb ik nog niet gezien. We moesten even deze informatie laten bezinken 🙂

 

Heb jij nog interessante of leuke tips voor een documentaire of film? Laat het mij weten 🙂 Altijd leuk om elkaar op nieuwe ideeën te brengen.

4 gedachten over “6 groene docu’s die je gezien moet hebben

    1. Je moet niet gaan kijken als je bang bent voor slapeloze nachten. Maar het is geen dieren horror, dat valt best mee. Maar het is en blijft een treurig verhaal.

Geef een reactie