De verborgen impact van Babette Porcelijn

De verborgen impact van Babette Porcelijn

In mijn zoektocht naar een duurzamere manier van leven met ons grote gezin heb ik van alles geprobeerd en uitgezocht. Ik ging over op wasbare luiers, kocht een katoenen tasje voor groente en fruit en probeerde op tal van andere manieren onze grijze kliko leeg te houden. Al snel merkte ik dat de container na 2 weken nog maar voor de helft gevuld was. Toch vroeg ik mij af hoeveel ik nou eigenlijk daadwerkelijk voor het milieu deed. Hoeveel kost de productie van een wasbare luier, is dat echt wel beter dan een wegwerp luier? Het blijkt vrij simpel om afval te voorkomen, maar wat bereik je er eigenlijk echt mee. Hoe milieuvervuilend is de productie van 1 katoenen tasje ten opzichte van 1000 plastic wegwerptasjes? Ik had eigenlijk geen idee. 

Het boek

In de Volkskrant las ik een artikel over Babette Porcelijn en haar boek de verborgen impact. Het boek gaat over de impact op het milieu die wij niet zien maar waar wij wel verantwoordelijk voor zijn. Ik was heel benieuwd naar haar uitwerking van dit thema en of ik er wat mee zou kunnen. Het leest lekker weg en is vlot opgezet met mooie infographics. De serieuze boodschap van het boek komt ook goed over. Tijdens het lezen viel mijn mond af en toe open van verbazing en ik dacht ‘dit moet iedereen weten!’ Het mooie vind ik dat je als burger wordt aangesproken, iedereen kan wat doen!

Ik heb het boek als paperback gekocht en niet als e-book, omdat het een boek is met een hoog bladergehalte. De schrijfster geeft zelf aan dat als je ook maar 1 tip meeneemt, je dit boek er al weer uit hebt bespaard. Als ik jullie nou ook wat mee kan geven, dan ben ik ook weer eco positief!

DSC03041
De verborgen impact

De schrijfster

Babette Porcelijn is industrieel ontwerper en heeft een eigen ontwerpstudio voor design en communicatie. Begin 2014 wordt ze geraakt door een gesprek met haar man. Hij vertelt haar een aantal zorgelijke feitjes over het milieu en de mens. Ze schrikt hier zo erg van dat ze besluit iets te gaan doen. Mei 2016 ligt er een boek in de winkels. In korte tijd heeft ze ontzettend veel werk en onderzoek gedaan, dat is heel indrukwekkend. Ze heeft samengewerkt met het onafhankelijke onderzoeksinstituut CE Delft. Zij hebben berekeningen gemaakt en de impact top 10 samengesteld.

Door de beperkte tijd die ze heeft genomen voor het boek, is niet alles tot in de puntjes uitgewerkt. Ze voelde de urgentie om het boek uit te brengen en mensen zo snel mogelijk bewust te maken. In het boek wordt regelmatig over ‘achterkant bierviltje stijl berekeningen’ gesproken. De cijfers in het boek zijn dus soms wat grof opgezet. Maar dat neemt niet weg dat je af en toe stijl achterover valt. Dit boek vraagt om uitgebreider onderzoek!

Verborgen impact

Het belangrijkste doel van het boek is je te laten realiseren dat je in het dagelijks leven op heel veel manieren vervuiling teweeg brengt. De grootste vervuilers zijn vaak niet de dingen waar je aan denkt. Dat wordt in het boek verborgen impact genoemd.

De vier belangrijkste sectoren die impact op het milieu hebben zijn: spullen, eten & drinken, vervoer en je huis. Deze worden onder de loep genomen, de hele keten wordt bekeken. Je krijgt daardoor een idee van de verborgen impact. Ik kwam hier een hoop verrassingen tegen. In een spijkerbroek kan bijvoorbeeld tot 10.000 L water verborgen zitten, daarvan kun je 200 dagen douchen! Hoeveel spijkerbroeken liggen er in jouw kast?

80% van de energie die je gebruikt is verborgen. Dat is veel! We hebben dus eigenlijk geen flauw idee hoe milieuvervuilend wij met elkaar bezig zijn! Dat wat wij zien, is pas het topje van de ijsberg (jaja vandaar de cover natuurlijk 😉 )

De impact top 10

Het onderzoeksinstituut CE Delft heeft een impact top 10 samengesteld. Hierin kun je in één oogopslag de verborgen en de zichtbare impact zien.

Er wordt gelijk duidelijk dat ‘spullen’ de grote boosdoener zijn. Zij zorgen voor de grootste verborgen uitstoot van broeikasgassen. Vlees op nummer 2 zorgt voor heel veel landgebruik en ontbossing. Auto rijden staat op de 4e plaats, daarbij is de verborgen impact relatief klein.

En ik maar denken dat ik vrij milieubewust was. Als ik naar de top 10 kijk en naar de laatste 10 jaar van mijn leven, dan valt dat vies tegen. Spullen kopen, heel veel vliegreizen en elke dag vlees eten. Daar doe ik nu niets meer aan. Ik vind het wel wonderlijk dat ik zo onwetend ben geweest. Waarom wist ik dit niet? Veel was allang bekend. Stond ik er nog niet voor open? Of komt het omdat ik nu 30 ben, 3 kinderen heb en daardoor anders naar de wereld kijk dan toen ik 20 was en de wereld wilde ontdekken en ging backpacken over de hele wereld. Deze vragen houden mij wel bezig. Wat heb je nodig om bewust te kunnen worden?

Er wordt in het boek beschreven dat deze methode nog niet wetenschappelijk is. Er wordt een goed beeld gegeven van onze impact, maar er zijn nog heel wat vraagstukken om aan te werken. Zo is bijvoorbeeld het watergebruik nog niet goed te verwerken in de top 10.

Keuzeboom

In de top 10 wordt duidelijk dat voedsel een grote impact heeft op het ecosysteem. Wat moet je dan kiezen en hoeveel verschil maakt je keuze? Ze heeft een keuzehulp in de vorm van een boom bedacht. Hierdoor krijg je een goed beeld hoeveel impact een bepaalde keuze heeft. Bij de dikke boomstam staat de vraag ‘welke soort voedsel?’ en bij de kleine vertakkingen staat de vraag ‘verpakking?’.

Dat helpt mij om te focussen en niet te moeilijk te doen over de kleine dingen. Het is goed om op overbodige en cosmetische verpakkingen te letten, maar het is niet de redding van de wereld. Het kan ook juist een milieubeschermende factor zijn die helpt om de impact van ons voedsel te verlagen. Groente wordt bijvoorbeeld ook beschermd tegen bederf en voorkomt uiteindelijk verspilling.
Voor mijzelf betekent dit dat ik hier geen groot project van maak. Waar ik kan vermijd ik verpakking, maar het moet haalbaar blijven. Ik ga bijvoorbeeld niet de auto pakken om verpakkingsvrij te kunnen winkelen.

Mijn impact

Ik heb de afgelopen 10 jaar heel wat mooie reizen gemaakt. Van Azië tot Zuid-Amerika. Ik wist wel dat vliegen niet goed was voor het milieu, maar ik stond er niet echt bij stil. Ik wilde graag die reis maken dus hoppa goedkoop ticket boeken, 2x overstappen en al backpackend genieten van onze prachtige wereld. En dan lees je het volgende in ‘de verborgen impact’

Een retourtje Bali = 1.200L olie = 1,5 jaar rijden met de auto. En je moet 1500 bomen planten per persoon om het klimaateffect te compenseren van de vlucht.

Ik moet dus op zoek naar een plek waar ik een heel erg groot bos kan planten…

We hebben nu al een tijdje niet meer gevlogen. Maar dat is puur omdat we 3 hele kleine kinderen hebben en we de vakanties liever iets gemakkelijker houden. Maar we hadden nog wel wat mooie plannen voor de toekomst met ons gezin. Rondtrekken door Canada, wandelen in de Himalaya… dat zijn momenten in het leven waar ik heel erg van geniet. Zien wat deze mooie wereld ons allemaal te bieden heeft. Dat mijn reis daar helaas niet goed voor is, is voor mij erg moeilijk te accepteren.

Ik kom er langzamerhand steeds meer achter dat ik offers moet doen voor een betere wereld. Vegetarisch eten zou ik niet zo’n probleem vinden en afval voorkomen kan juist ook erg leuk zijn. Maar nooit meer vliegen… ik weet niet of ik dat kan.
De kinderen zijn nog klein, voorlopig houden we het binnen Europa met de elektrische auto. Wie weet wat de toekomst en de technologie ons nog brengt!

BAM!

Dit zijn de letters van de methode die ze aanbeveelt om je impact te verlagen:

 • Beter: bestaande keuzes en systemen verbeteren. Dus kiezen voor 2e hands kleding of een elektrische auto.
 • Anders: ga voor een duurzaam alternatief. De trein in plaats van de auto en peulvruchten in plaats van vlees.
 • Minder: Denk aan minder spullen, alleen kopen wat je echt nodig hebt.

Wie moet dit boek lezen?

 • Ben je helemaal nog niet zo duurzaam bezig en weet je niet waar te beginnen of waarom je überhaupt er iets mee zou moeten? Lees het boek helemaal uit en bepaal dan of je het nodig vindt om iets te veranderen aan je leefstijl.

 

 • Misschien ben je al erg milieubewust en begaan met de aardbol. Je bent bijvoorbeeld bezig met voedselverspilling en verpakkingsvrij winkelen. Je raapt zo nu en dan wat zwerfafval op en doet de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Met dit boek zal je waarschijnlijk ontdekken dat je nog grotere stappen kunt maken. Het kan voor heel wat eye openers zorgen en je helpen om eco-neutraal te gaan leven.

 

Je kunt het boek kopen bij bol.com of Bruna. Op de website van Think big act now is ook het e-book te verkrijgen of het boek met een harde kaft.

 

 

10 gedachten over “De verborgen impact van Babette Porcelijn

 1. Wat een pakkende recensie! Ik wil dat boek heel graag lezen. En wat mooi dat je zo eerlijk kijkt naar jezelf en daarover vertelt. Dat inspireert zeer!

  1. Inderdaad confronterend. Het laat zien hoeveel we gevlogen hebben, maar ook dat we dan steeds minstens 2 reisgidsen mee hadden (spullen!).
   Ik vind het interessant om te merken dat ik nu heel andere keuzes zou maken.

  1. Dat is veel he! 🙁 Ik schrok vooral ook van die bomen… Er vliegen heel wat vliegtuigen hier over elke dag, het is dan niet meer voor te stellen hoe milieuvervuilend het is!

 2. Je verhaal leest als een trein (vliegtuig misschien zelfs, maar dat durf ik haast niet te zeggen meer). Ik ben aan de ene kant een beetje bang om dit boek open te slaan – het moet bijna wel enorm confronterend zijn – en anderzijds kan ik juist niet wachten: niets beter dan een nuchtere, praktische blik als het om dit onderwerp gaat. Ik ben echt enorm benieuwd.

 3. Ik denk dat het je wel zal aanspreken! Confronterend kan het zeker zijn. Maar als het onderwerp je toch al bezig houdt is dit eigenlijk verplichte kost 🙂
  En heel fijn om te weten wat je eigenlijk echt kunt betekenen en hoe makkelijk dat kan zijn.

Geef een reactie