“Soms moet je moeilijk doen als het ook makkelijk kan”

“Soms moet je moeilijk doen als het ook makkelijk kan”

Voor mij zijn goede boeken één van de dingen die het leven leuker maken. Ik las altijd lekkere dikke pillen, de één na de ander. Maar sinds een jaar of twee kies ik niet meer alleen voor de romans. Ik lees nu ook graag boeken die mij inspireren en informeren. Boeken waarin bijvoorbeeld kleine of grote wereldverbeteraars aan het woord zijn. Graag deel ik met jullie welke boeken wat mij betreft het lezen waard zijn en die stof tot nadenken geven.

Dit keer wil ik het boek “Puur en eerlijk” van Teun van de Keuken onder de aandacht brengen. Misschien ken je hem wel, die kritische journalist van de Keuringsdienst van Waarde en oprichter van Tony’s Chocolony, de (h)eerlijke chocolade. Hij schrijft ook scherpe en interessante columns. In dit boek zijn een deel van zijn columns verzameld. Hij schrijft over hoe het is om puur en eerlijk door het leven te gaan en voor welke dilemma’s hij komt te staan.Puur-en-eerlijk

Gelezen als E-book

Het boek werd in 2014 uitgebracht in die periode heb ik het boek voor het eerst gelezen. Voor deze blog haalde ik hem weer even uit mijn e-book kast. Ja, ik heb een e-book. Het is heerlijk om overal een stapel boeken bij je te hebben in een handzaam formaat met een lampje. Daarnaast is het ook een duurzame keuze, met alle boeken die ik gelezen heb heeft dat heel wat bomen bespaard.
Het e-book is gelijk een van de eerste dilemma’s die Teun beschrijft, een echt boek versus een e-book.

Mijn dilemma is nu dat de accu van mijn e-book het niet meer doet. Moet ik nu de accu vervangen of moet ik mijn e-book van pas 4 jaar oud vervangen? Gelukkig heb ik nu nog een paar papieren boeken liggen die ik wil lezen, dus kan ik er nog even over nadenken.

Columns

Terug naar Teun. De start van zijn boek is erg sterk. Een dialoog met de Albert Hein over puur en eerlijk zorgde voor een grote glimlach op mijn gezicht. Het is trouwens ook de reden waarom ik zo’n fan ben van de keuringsdienst van waarde. De grote ketens proberen ons vaak lariekoek te verkopen en het is goed dat mensen daar kritisch op zijn.

In zijn boek zijn het niet alleen maar stukjes zoals in de keuringsdienst van waarde. Het zijn uiteenlopende dagelijkse onderwerpen die hem bezig houden. Hieronder een aantal van mijn favoriete stukjes uit zijn boek:

Beperkt houdbaar

“Groene politici denken dat juist de verpakkingsdata ertoe leiden dat er jaarlijks miljoenen tonnen aan goed voedsel in de vuilnisbak belandt. Die data zijn ook vaak arbitrair: hoe bederfelijk is water nu helemaal? Veel blikken kunnen jaren langer mee dan vermeld.”

Jarenlang heb ik mij ook vrij strikt gehouden aan de data op etenswaren. Maar laten we als consument weer zelf gaan nadenken. We hoeven niet afhankelijk te zijn van de voedselindustrie. Het is veel beter voor het milieu (en je portemonnee) als je zelf nadenkt over houdbaarheid.

Tuintrends

“De ring van Amsterdam draait precies om onze tuin heen. Het verkeer bespuit mijn onbespoten groenten. Is het voedsel uit de winkel dan niet gezonder?”

Een dilemma waar ik zelf ook mee worstel. Tijdens het werken in mijn tuintje hoor ik de auto’s en vrachtwagens op de A10 langsrijden. Hoe gezond is de groente die ik oogst? Maar net als Teun wil ik mijn kinderen laten zien waar ons eten vandaan komt en hoe het groeit. Ik hoop gewoon heel hard dat er in de nabije toekomst alleen nog maar elektrisch wordt gereden, dan ben ik van dat dilemma af.

Poep

“If it’s yellow let it mellow if it’s brown flush it down. Alleen een martelaar voor het milieu is in staat dit vol te houden.”

Alleen de wc doortrekken na het poepen. Dapper hoe hij dit met zijn gezin heeft uitgeprobeerd. Ik ben altijd wel in voor een experiment, maar ik denk dat ik deze maar oversla.

Potgrond

De conclusie in zijn stukje over potgrond is erg treffend.

Soms moet je moeilijk doen als het ook makkelijk kan”.

Dit is waar het eigenlijk allemaal om draait. Het leven wordt voor ons door allerlei partijen makkelijk gemaakt. Maar dat makkelijke is meestal niet het beste voor onze aardbol. Eten uit een pakje, wegwerp luiers, kunstmest etc… ik zou hier wel een keer een hele blog aan kunnen wijden.

Duurzaam leven gaat gepaard met dilemma’s

De rode draad door zijn boek is dat het leven van een duurzaam mens gepaard gaat met dilemma’s. Als je eenmaal een groene rakker bent, is het niet gemakkelijk om daar constant naar te leven. Je moet misschien ook oppassen dat je niet teveel vervreemd van de snelle maatschappij. Kun je anders nog wel normaal in gesprek met je buurman?

Dat is iets waar ik zelf ook mee worstel. Ik wil graag de juiste keuzes maken voor onze aardbol, maar soms zijn de offers die daar voor nodig zijn moeilijk. Sinds ik bijvoorbeeld weet hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat, is het niet meer leuk om door een willekeurige winkelstraat te lopen.  En na het zien van de film Tony, wordt het heel lastig om zomaar wat chocolade in mijn mond te stoppen.
Ook die vervreemding ervaar ik zo nu en dan, want als ik dit soort thema’s met anderen bespreek merk ik vaak dat het onderwerp niet gewaardeerd wordt en vaak wordt afgedaan met opmerkingen als “je moet dit soort dingen ook niet allemaal willen weten”.

De eerste keer dat ik het boek las vond ik het al erg vermakelijk en interessant. Ik was toen nog niet zo intensief met duurzaamheid bezig. Nu ik het voor een tweede keer heb gelezen, herken ik mijzelf veel meer in de beschreven dilemma’s.

Het boek van Teun van de Keuken

Het boek is gewoon verkrijgbaar op bol.com, als e-book of als gewoon boek. Zelf ga ik ook steeds vaker naar de bibliotheek of koop een tweedehands boek (als er geen e-book beschikbaar is).

Wat zijn jouw dillema’s als wereldverbeteraar?

2 gedachten over ““Soms moet je moeilijk doen als het ook makkelijk kan”

  1. Leuk, ik ben gek op boekrecensies. Ik sla ze op en ga dan op zoek in de bieb. Dus wat mij betreft mogen er meer volgen.
    Heel herkenbaar dat gevoel van vervreemding. Winkelen is niet meer zo leuk als je producten kritisch bekijkt. Dat geldt voor voedsel, kleding, speelgoed, prullaria, bloemen. O jee en toch ben ik echt geen zuurpruim… Gelukkig is er nog de biologische markt waar ook vaak fair kleding te koop is.

    Ik ben erg blij met je blog en dat geldt vast voor veel meer mensen. Dan voel je je minder een buitenstaander.

Geef een reactie