Hoe logisch is biologisch plastic?

Hoe logisch is biologisch plastic?

Groente en fruit wordt erin verpakt in de supermarkt, een wikkel om een plantenpotje of een tijdschrift. Je komt het steeds meer tegen, bio plastic. Het klinkt als een biologisch wonder, plantaardig plastic dat je bij het gft afval mag gooien zodat het uiteindelijk compost wordt.

 

Verschil normaal en biologisch plastic
Normaal plastic wordt van aardolie gemaakt. Biologisch plastic wordt gemaakt van plantaardige grondstoffen, voornamelijk maiskorrels. Voor de productie van biologisch plastic is dus landbouwgrond nodig. Grond die niet ingezet kan worden voor de productie van voedsel, hout, katoen etc. Biologisch plastic zorgt voor een lagere CO-2 uitstoot dan aardolie plastics. Volgens de website milieu centraal kan dit zo’n 20% schelen.

De maiskorrels voor biologisch plastic komen vooral uit de Verenigde Staten omdat daar de goedkoopste mais wordt geproduceerd. De Amerikaanse mais is zo goedkoop omdat er genetische modificatie is toegestaan en vrijwel altijd wordt toegepast. Ook zijn bestrijdingsmiddelen toegestaan bij de productie.
En dan te bedenken dat de biologische sector zowel de genetische modificatie als bestrijdingsmiddelen afwijst. De mais die voor het biologische plastic wordt gebruikt is zelf dus alles behalve biologisch.

Hoe wordt plastic afgebroken?
Al het verpakkingsmateriaal wordt uiteindelijk afval.

Voor normaal plastic zijn er twee routes. Het gaat met het restafval de verbrandingsoven in en wordt deels omgezet in energie of het wordt gerecycled. Een klein deel van het restafval wordt op stortplaatsen gestort (er zijn in Nederland een twintigtal stortplaatsen) Bij biologisch plastic zijn de routes minder duidelijk. Daarbij zijn er ook twee namen die door elkaar gebruikt worden: biologisch afbreekbaar en composteerbaar.

 • Biologisch afbreekbaar plastic
  Eigenlijk is dit vooral een mooie naam, het zogenaamde ‘green labeling’. Het betekent dat het product biologisch afbreekbaar is, al duurt dit misschien honderden jaren.
 • Composteerbaar plastic
  Dit is plastic dat redelijk snel vergaat, binnen een paar maanden tot 2 jaar is het compost. De compost heeft vervolgens ook geen negatieve gevolgen voor de plantengroei. Je kunt het herkennen aan het kiemplant logo. Plastic krijgt dit logo als het is getest in een onafhankelijk laboratorium.

  Het kiembladlogo
  Het kiembladlogo

Biologisch plastic dat composteerbaar is, kan in de gft bak. Maar ook al is het goed composteerbaar, in de praktijk is de cyclus van compostbedrijven te kort om het te laten composteren. Het belandt alsnog bij het restafval en gaat de verbrandingsmachine in.

Is composteerbaar plastic een oplossing voor zwerfafval?
Helaas, dat is het niet. Composteerbaar plastic vergaat alleen onder speciale omstandigheden in een composteerinstallatie, onder hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid.
Ook composteerbaar plastic kan bij de ‘plastic soep’ belanden. En in het water zijn de omstandigheden slechter en vergaat het nog minder snel.

Wat doet een kleine wereldverbeteraar met plastic?
Het is de vraag wat nou beter is, gewoon plastic of biologisch plastic. Laten we de zaken even op een rijtje zetten.

Gewoon plastic Biologisch plastic dat composteerbaar is
Wordt geproduceerd d.m.v. aardolie Wordt vooral geproduceerd door (niet biologische) mais
Bij het restafval in de verbrandingsoven (deels omgezet in energie) Mag in de gft bak maar belandt alsnog in de verbrandingsoven
Recyclebaar Is niet recyclebaar
Geen landbouwgrond nodig Landbouwgrond nodig
  Scheelt zo’n 20% in energie en CO-2 uitstoot t.o.v. aardolie plastic
  Is te herkennen aan het kiembladlogo
  Het kraakt enorm!

 

Het is een ingewikkeld vraagstuk wat uiteindelijk de beste keus voor de wereld zou zijn. Er komen veel factoren bij kijken die je niet zomaar kunt overzien. Mijn indruk is dat je plastic dus beter zoveel mogelijk zou moeten mijden. En ben je een voorstander van biologisch? Dan kun je biologisch plastic beter in de ban doen. Er is weinig ‘biologisch’ aan. Maar wat moeten we doen met het plastic dat ons huis binnenkomt? Je kunt er in ieder geval voor zorgen dat het op de juiste manier wordt weggegooid.

 • Gewoon plastic
  • Bij het restafval
  • Bij het plastic afval (ontdek hoe het in jouw gemeente wordt ingezameld)
 • Composteerbaar plastic
  • In de gft bak
  • Bij het rest afval
  • Composteerbaar plastic hoort niet bij het plastic afval. Het verzwakt het gerecyclede plastic. Tijdens het sorteren gaat het alsnog naar de verbrandingsoven.

Hoe vaak kom jij composteerbaar plastic tegen en wat doe je er uiteindelijk mee?

 

Bronnen

13 gedachten over “Hoe logisch is biologisch plastic?

 1. Goed stuk, het heeft mij weer even op een, voor mijn persoonlijk, goede gedachte gezet.
  Biologisch plastic kraakt niet alleen afschuwelijk maar zet mensen ook nog eens op het verkeerde been!
  Ik geloof dat ik neig naar “gewoon” plastic van aardolie, dat wordt in veel gevallen tenminste nog gerecycled.
  Dank je voor de heldere uiteenzetting

  1. Wat leuk om te lezen! Ik kan mij voorstellen dat je naar de gewone plastic neigt. Het biologische plastic zet mensen inderdaad op het verkeerde been. Dan denk je goed bezig te zijn en dan valt het vies tegen.

 2. Heldere uitleg, over een ingewikkelde zaak.
  Succes met je blog, het geeft mij als lezer de kans om te proberen de wereld (op hele kleine schaal) een beetje mooier te maken.

 3. Goede informatie. Maar ik heb veel contact met mensen, vaak met kinderen, met een zeer kleine beurs. Helaas wordt die groep in Nederland steeds groter, en voor hun geldt:
  Hoe kan ik ervoor zorgen, dat mijn kinderen iedere dag een goede maaltijd krijgen en kleding.
  Het initiatief is prima, en veel informatie is heel belangrijk. Ga dus door, maar vergeet bovenstaande groep niet.
  VERA

  1. Bedankt voor je reactie! Goed punt ook, ga ik onthouden en zeker een keer aandacht aan besteden.
   Ik wil ook laten zien dat je zonder geld uit te geven, toch mooie keuzes kunt maken die goed zijn voor de wereld en zelfs goed voor je portemonnee.

 4. Wat een fijn, genuanceerd en helder stuk! Ik wacht in spanning op meer van dit soort verhalen. Je lijkt zelf de Keuringsdienst van Waarde wel!

  1. Dank je wel voor het compliment! Ik ben fan van het programma dus die vergelijking doet mij goed 🙂

  1. Mooi bericht! Het kan dus vrij gemakkelijk aangepakt worden op deze manier. Hopelijk komen in de echte plastic probleem landen ook dit soort oplossingen.

Geef een reactie