Duurzaam verhuizen

Duurzaam verhuizen

Het is de laatste tijd wat rustiger op mijn blog geweest. Dat komt onder andere door onze aanstaande verhuizing. Volgende week vrijdag is het eindelijk zover, dan gaan we over! We zijn ruim 2 jaar bezig geweest met de bouw van ons huis. Nu komt de tijd dat we kunnen gaan wonen in ons droomhuis. We hebben een aantal leuke duurzame keuzes kunnen maken tijdens de bouw van ons huis. Daar later meer over. We moeten eerst gaan ervaren hoe dat allemaal bevalt 🙂

Het verhuizen

Dit keer verhuizen wij maar een klein stukje, ongeveer 30 meter. We hebben veel reacties gekregen van mensen die zeiden ‘dat wordt makkelijk met verhuizen straks!’ Tijdens de bouw was het fijn dat we gemakkelijk langs konden lopen om even iets te regelen. Maar tijdens het verhuizen zal toch onze hele inboedel van A naar B moeten. De wasmachine en droger die op zolder staan moeten naar beneden en al die kasten op zolder en in de slaapkamers ook. En hoe ga je al die spullen verplaatsen naar het nieuwe huis? Een karretje 50x op en neer laten rijden?

We hebben er voor gekozen om een verhuisbedrijf in te schakelen. Het was een heel hectisch jaar en het is fijn dat we ervoor kunnen kiezen om deze zorg uit handen geven. De jongens zijn ongeveer in een halve dag klaar en alles staat dan op zijn plek zonder dat er deuken in de vers geschilderde muren zitten en wij last van onze rug hebben.

Milieu impact tijdens verhuizen

Bij het verhuizen heb je op een aantal manieren impact op het milieu. Vooral transport en afval zijn een belangrijke. Ik heb mij er eigenlijk net iets te laat in verdiept. Maar voor anderen is het misschien nog niet te laat. Wat voor groene keuzes kun je maken?

Transport

Het hangt een beetje van de grootte van je inboedel af. Heb je niet zoveel spullen en ben je alleen? Dan kun je misschien wel met een bakfiets verhuizen 😉 Voor de meesten zal dit niet haalbaar zijn.

Wij hebben dit keer gekozen voor het verhuisbedrijf dat ons 3 jaar geleden ook heeft verhuisd. We waren toen erg tevreden over de uitvoering en service. Zonder erbij na te denken heb ik daarom hen weer opgebeld. Later, toen de offertes al bevestigd waren, kwam ik er achter dat er ook veel groenere keuzes zijn. Heel erg jammer voor ons, maar misschien een kans voor anderen!

Als je even googelt op elektrische verhuiswagens, kom je terecht bij tal van bedrijven die een groen verhuisbedrijf hebben opgezet. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die alleen maar elektrische verhuiswagens hebben en die laten rijden op zonne-energie!

Bij het kiezen van een verhuisbedrijf is het ook goed om te letten op het keurmerk ‘Erkende verhuizers’. Een verhuisbedrijf kan dit keurmerk krijgen door aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Je bent dan zeker van service en garantie. Maar het bedrijf moet ook aan bepaalde milieu eisen voldoen. Met een erkende verhuizer verhuis je daarom CO2 neutraal. Dat doen ze niet zozeer door schonere auto’s. Ze compenseren de CO2 uitstoot die zei maken, door een goed doel te steunen (Cookstove project in Ghana)

Afval

Als je gaat verhuizen, kun je heel gemakkelijk veel afval verzamelen. Je kunt kiezen voor gemak, dan laat je al dat afval over je heen komen en breng je het daarna in één keer naar de vuilstort. Of je propt je grijze container de komende maanden steeds helemaal vol. (dat laatste heb ik heel veel zien gebeuren in onze nieuwbouwwijk).

Een verhuizing heeft een grote impact op het leven van mensen en dan kies je misschien liever voor gemak dan voor ingewikkelde keuzes. Ik kan mij dat heel goed voorstellen en het is erg verleidelijk. Maar ik zou geen kleine wereldverbeteraar zijn als ik daar toch even over wil nadenken. In hoeverre ik echt verschil kan maken zal ik gaan ontdekken.

  • Verhuisdoos

Om al je spullen van A naar B te krijgen, is het natuurlijk handig om ze in dozen te verpakken. Je kunt bij de bouwmarkt zelf dozen kopen. Je kunt ook dozen huren bij een verhuisbedrijf. Heb je niet zo heel veel te verhuizen? Kijk dan eens bij de supermarkt. Daar worden vaak ook allerlei dozen aangeboden voor klanten. In ons geval vond ik dat niet zo praktisch, we hebben er zo’n 120 nodig. Wij hebben voor vouwbare huurdozen gekozen. Die worden na afloop weer opgehaald door het verhuisbedrijf en dan gaan ze door naar de volgende klant.

Op het gebied van verhuisdozen zijn er ook ontwikkelingen. Er zijn bijvoorbeeld kunststof verhuisdozen in omloop. Deze gaan veel langer mee dan een kartonnen verhuisdoos, zijn sterker en kunnen van gerecycled plastic gemaakt worden. Of dit echt een groenere optie is weet ik niet. Het klinkt goed. Maar de kunststof bakken moeten ook geproduceerd worden. En kunnen ze na afloop nog gerecycled worden? En denk ook aan de zwaarder beladen vrachtwagens die meer CO2 uitstoten.

Bij het inpakken van de dozen is het in ieder geval verstadig om er zorgvuldig mee om te gaan. Stop er niet teveel in en zorg dat ze goed te dragen zijn. Dan verleng je het leven van een verhuisdoos aanzienlijk!

Helaas worden veel verhuisdozen nog niet gemaakt van duurzame houtpulp en hebben ze geen FSC keurmerk. Als je de keuze hebt, is het interessant om daar wel op te letten. Dan weet je zeker dat jouw verhuisdoos geen stukje gekapt regenwoud is.

  • Inpakpakpapier  

Voor het transport van aardewerk en glas, krijg je het advies om alles per stuk in een papier in te pakken. Dat is niet alleen heel veel werk, het is ook nog eens zonde van al dat papier dat eenmalig kort wordt gebruikt. Ik denk dat wij de breekbare spullen zelf even verhuizen. Dat scheelt een berg papier en tijd.

Je  kunt ook denken aan alternatieve manieren van bescherming. Bijvoorbeeld theedoeken, sjaaltjes of oude kranten.

  • Bubbeltjes plastic

Als kind vond ik het heel leuk om al die bubbeltjes te laten knallen. Het is een soort van ontspannen bezigheid. Maar daarna mag het gewoon de prullenbak in. Misschien kun je het nog hergebruiken als je een keer iets wil versturen of beschermen. Maar het blijft plastic afval.

Het bubbeltjesplastic wordt bij verhuizen gebruikt om kunstwerken te beschermen. Maar je kunt ze ook beschermen met badhanddoeken, slaapzakken, dekens enzovoort.  Wees creatief. Uiteindelijk wil je die spullen ook allemaal verhuizen.

  • Na de verhuizing afval scheiden

Je hebt een berg troep verzameld en het moet weg. Verpakkingsmateriaal van nieuwe spullen, plastic, karton, piepschuim. Alles zit door elkaar! Als je van tevoren een beetje nadenkt over het opruimen van de zooi, dan kun je alvast beginnen met afval scheiden. Zonde om al het karton bij het restafval te laten komen omdat het vol zit met troep. Wij gaan daar op proberen te letten. Even naar de milieustraat rijden en de boel sorteren.

Het lastige is dat de werklui die voor je aan de slag gaan, daar niet altijd mee bezig zijn. Zo had onze keukenbouwer alles in 1 grote doos gestopt. Probeer het maar eens te sorteren zonder dat je hele huis weer vol ligt met stof en troep. Helaas, alles dus bij het restafval.

 

Ik ga snel weer een paar dozen inpakken en spullen uitzoeken. Een verhuizing geeft je ook dé kans om te minimaliseren. Alles gaat een keer door je hand. Benieuwd in hoeverre ons dat gaat lukken. Mijn volgende blog zal in ieder geval vanuit ons nieuwe huis komen!

 

Heb jij nog andere tips voor een groene verhuizing? Laat het weten! Wie weet kan ik er nog wat mee voor aanstaande vrijdag 😉

 

2 gedachten over “Duurzaam verhuizen

  1. Ja, ik heb nog een hele goede tip: maak van de gelegenheid gebruik om te ontspullen! Je hebt nu toch alles in je handen, dus er is geen betere tijd om te minimaliseren. Gebruik je hetgeen je aan het inpakken bent eigenlijk wel? En zo ja, hoe vaak dan? Wanneer was dat voor het laatst? Of vraag je af of je er blij van wordt. Zo niet, naar de kringloop of het goede doel ermee! Verhuisdozen lenen of overnemen van vrienden/kennissen/marktplaats is ook een idee. Wie heeft er niet een stapel op zolder liggen van de laatste verhuizing? Ze kunnen tenslotte veel vaker mee dan 1x.

    Heel veel succes en vooral veel plezier in je nieuwe huis Suzanne!

  2. Goed, doordacht stuk en eerlijk stuk weer en interessante afwegingen waar ik niet meteen aan zou denken. Ik ga waarschijnlijk ook verhuizen binnen een paar maanden en ik ben vooral van plan om oud-papier te gebruiken. Kom maar op met die gelezen kranten, daar kan mijn servies fijn in. Dozen kan ik sowieso wel ergens lenen (op Peerby worden ze ook vaak gevraagd en aangeboden) en het scheelt dat ik nog geen volledige grotemenseninboedel heb mee te zeulen.

Geef een reactie