Zo makkelijk kan het zijn, afval voorkomen.

Zo makkelijk kan het zijn, afval voorkomen.

Afvalvrij boodschappen doen, hoe pak je dat aan? Een nieuwe stap.


Vorige keer vertelde ik over het gebruik van het katoenen tasje tijdens het boodschappen doen. Ik kreeg veel positieve reacties, daar word ik blij van! Het is goed om te zien dat er steeds meer mensen bewust bezig zijn met afval vermijden tijdens het winkelen.
Ik was weer toe aan een nieuwe stap en dit keer was de viswinkel aan de beurt. We zijn een trouwe klant, elke week halen we verse vis voor het hele gezin. De visboer en zijn vrouw erg vriendelijk en persoonlijk, dat maakt het boodschappen doen een plezierige bezigheid.

Verpakking van vis

De vis wordt heel uitgebreid ingepakt. De haring en makreel gaan op een schaaltje, dan gaat er een stuk aluminiumfolie overheen en dan gaat het in een papieren zakje. Alle papieren zakjes gaan vervolgens in een plastic tasje* bij elkaar. Een berg afval voor een paar visjes, elke week weer. De vieze schaaltjes en folie kun je niet recyclen en gaan de grijze bak in.

Weg met het afval

Het was een doorn in m’n oog die berg afval die we creëerden. Enkel en alleen voor het vervoer, thuis wordt het vaak al snel opgegeten.
Maar hoe moest ik dit gaan aanpakken? In de supermarkt vond ik het heel gemakkelijk om mijn katoenen tasje te pakken voor het fruit en de groente. Ik loop daar vrij anoniem rond en je hoeft jezelf niet echt te verantwoorden.
Bij de viswinkel is dat anders omdat we daar zo persoonlijk worden geholpen. Ik wilde ze niet tot last zijn en kon niet goed inschatten hoe ze zouden reageren. Veel mensen zijn zich van geen kwaad bewust en vinden misschien dat je maar rare fratsen uithaalt. Ik had nog nooit iemand anders met bakjes zien lopen, ik kende het alleen van een goede vriendin en leven zonder afval. Om het hier als eerste anders te gaan doen, was voor mij een flinke stap. Anderen maken die stap misschien wat makkelijker, ik had daar even voor nodig

Het plan en de uitwerking

Toen ik deze blog startte, kon ik het niet meer goedpraten voor mijzelf en wilde ik er echt mee aan de slag. Ik besprak met een vriendin hoe zij dat aanpakte, zij winkelt al langere tijd verpakkingsarm. Haar ervaring zorgde ervoor dat ik wat meer moed kreeg.
Ik zocht uit welke bakjes ik kon gebruikten en op de fiets naar de winkel dacht ik na over mijn verhaaltje.

Ze reageerden heel positief en vonden het geen enkel probleem. Het was even onwennig met de weegschaal, hoe zet je die op nul? Maar uiteindelijk blijkt het inpakken in een bakje heel gemakkelijk en zijn ze zelfs minder lang bezig.
Ze weten nu dat ik elke keer met bakjes aan kom zetten en ze kijken er niet meer raar van op. Mijn man doet nu ook mee en hij gaat nog iets verder dan ik. Hij doet zijn best om zoveel mogelijk mensen in de rij te laten merken hoe het ook kan.

Impact

Ik ben op dit moment bezig in het boek de verborgen impact’. Hieruit komt onder andere naar voren dat verpakkingsmateriaal maar een kleine ‘impact’ heeft in het verduurzamen. Andere zaken hebben een veel grotere (verborgen) impact. Ik kom hier nog een keer uitgebreider op terug zodra ik het boek uit heb.
Maar wat ik voor nu wel wil meegeven is het feit dat je verpakkingsvrij winkelen niet te ingewikkeld moet maken. Je moet vooral oppassen om dit kleine voordeel teniet te doen door nadelige effecten. Denk hierbij aan het kopen van nieuwe bakjes die ook gemaakt moeten worden en uiteindelijk afval worden (kies voor bakjes die je al hebt) of door met de auto naar een speciale (verre) winkel te rijden.

De zoektocht naar afvalvrij winkelen gaat verder

Zelfs als het misschien niet veel voor het milieu oplevert, helpt het in elk geval om jezelf en anderen bewust te maken van milieu en materiaal.

Het werkt erg stimulerend om te zien hoe je op een heel gemakkelijke manier veel afval voorkomt. We worden er handig in en langzamerhand wordt het een tweede natuur.

Zo haalde mijn man laatst friet in het dorp en nam daarvoor een pan mee. Ze snapten nog niet helemaal de essentie want ze boden aan om het met een aluminiumfolie af te dekken. Met dit soort acties zet je andere mensen aan het denken. Wie weet gaan ze er vervolgens wat mee doen.

Probeer jij ook afval te voorkomen tijdens het winkelen?

*plastic tasjes zijn sinds 1 januari 2016 verboden om gratis mee te geven. Maar er zijn uitzonderingen, de visboer valt daaronder.

4 gedachten over “Zo makkelijk kan het zijn, afval voorkomen.

 1. Goed bezig hoor, Kleine Wereldverbeteraar!
  De eerste stappen zijn gezet 🙂 Ook ik ben nog pionier hier in het Zeeuws en ik krijg wel ontzettend veel leuke en vooral positieve reacties. En: doordat wij dit voorbeeld geven aan anderen, worden anderen zich heel eventjes bewust. Ze zullen daardoor de eerstvolgende keer aan je terug denken als ze de supermarkt inlopen om boodschappen te doen. Misschien denken ze zelfs: kan ik het misschien ook? En wie weet: doen ze het ook 🙂 Daar doen we het voor toch?

  Succes! Ik zou het leuk vinden om af en toe contact te houden 🙂 Ik heb de link naar jouw blog voor zondag in de planning op mijn blog. Misschien vind je het leuk om af en toe wat van elkaar te delen? A.s. zaterdag een vlog (jawel video (doodeng) over mijn coffee duck).

  1. Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad heel mooi om een voorbeeld te kunnen zijn. Er zijn vast mensen die daar iets mee doen.

   Leuk om elkaar te volgen 🙂 ik heb je site net even bekeken. Coffee duck zegt mij helemaal niks dus ik zal zaterdag eens gaan kijken 😉

 2. Oeh, je hebt mij in elk geval ook weer even alert gemaakt… Groente en fruit doe ik al lang zonder zakjes (behalve bij de AH, waar alle bio-producten verpakt zijn, irritant :-() Maar bij andere winkels laat ik alles nog gewoon inpakken. Frietjes in een pan gaat me nog wat ver, want ik houd wel héél erg van mijn warme frietjes (hihi). Ga nadenken over een andere oplossing…

  1. De frietjes bleven lekker warm in de pan 🙂 Was een idee van mijn man overigens, ik had er zelf nog niet bij stil gestaan.

   En al die biologische fruit en groente in plastic, pff ja dat is niet om aan te zien he. Ga ik nog een keer wat over schrijven. Is namelijk wel een reden voor volgens mij.

Geef een reactie